h

Maikel Kat

Maikel (1972) woont samen in Krommenie en is geboren in het jaar dat de Socialistische Partij is opgericht en de film The Godfather in première ging. En er gebeurde nog veel meer: Richard Nixon bezoekt Mao Zedong in Peking, naaktrecreatie werd verboden op Callantsoog en Schoorl en Nederland werd wereldkampioen dammen. Kortom een mooi jaar om geboren te worden!

Zijn ouders Cees (Cornelis) en Nellie kregen twee kinderen: Maikel en twee jaar later mijn broer Sergio.
 Maikel werd op de gang in het Johannes ziekenhuis in Zaandam geboren omdat er geen plek meer over was. 
Het was zo’n beetje de laatste geboortegolfpiek van de jaren 70, dus vandaar dat het op de gang moest.

Zijn vader was werkzaam als metaalbewerker en afdelingshoofd van de perserij bij Pielkenrood in Zaandijk. Maikel's moeder had verschillende parttime banen en werkte onder andere bij een Amsterdams dierenasiel en bij Ahold. Samen hebben ze later ook een telecom winkel gerund. 
Ze hadden het niet heel breed thuis, maar Maikel heb nooit het gevoel gehad dat hij iets miste. 
De aandacht en onvoorwaardelijke liefde die we kregen was meer dan genoeg.

Ze woonden in een klein huis in Zaandam en de slaapkamer van zijn ouders was precies één bed groot met schuifdeur. 
Zijn jongste en enige broertje Sergio is helaas veel te jong op 31-jarige leeftijd overleden. 
Maikel denk nog elke dag aan hem en aan zijn enthousiasme, zijn bravoure en zin in het leven om er alles uit te halen.

Van kleins af aan kon Maikel al heel slecht tegen onrecht. Als er iemand wordt gepest of onrecht wordt aangedaan voelde hij de behoefte om in te grijpen, te helpen en bij te springen. Opkomen voor mensen die dat niet zo goed kunnen en die helpen, er voor elkaar zijn, dat vind Maikel belangrijk. 
Kom ook niet ongevraagd aan iemand of aan iemand zijn spullen want dan vind je Maikel tegenover je!

Toen hij naar de basisschool ging was dat de Hugo de Groot (ja, die van die boekenkast). Daarna deed hij het VWO op het Zaanlands Lyceum en heeft vervolgens elektrotechniek gestudeerd in Amsterdam. 
Maikel heeft nooit echt iets met die elektrotechniek opleiding gedaan, behalve zijn huis voorzien van alle elektra.

Maikel werkt nu als project- en programmamanager waar hij, vaak voor grote internationale bedrijven, verander- en verbeter trajecten leid waarbij mensen en techniek altijd een rol spelen. Voor zijn werk heeft hij ook veel van de wereld gezien en is in landen geweest waar je niet zo snel heen zou gaan, zoals Pakistan.

Veranderen en verbeteren zat in zijn bloed want Maikel zag en ziet altijd dingen die beter en anders kunnen of zelfs anders moeten. Toch wilde hij graag iets meer dichtbij huis betekenen als aanvulling op het werk bij die grote bedrijven.

Vijf jaar geleden, in 2010, zette hij zijn eerste stappen op de politieke vloer. Dat was de vloer van het wijkhuis 't BrandtWeer in Koog aan de Zaan. Daar voelde Maikel zich meteen thuis en werd duidelijk dat iedereen daar welkom is onafhankelijk van wie je bent en waar je vandaan komt.

Hij werd meteen actief SP lid en na 2 jaar bestuurslid. Maikel organiseerde thema-avonden, deed mee aan acties en schreef mee aan het verkiezingsprogramma waarmee we de verkiezingen van 2014 in gingen. Hij was campagneleider in 2014 waarbij we met een fantastisch team een heel mooi resultaat haalde en de SP van drie naar vijf zetels steeg. We deden superleuke campagneacties zoals het logo van de SP op de klok van het gemeentehuis projecteren. De afdelingsvoorzitter stopte opeens na 1,5 jaar i.v.m. een kans in Brussel en er werd me gevraagd om dit tijdelijk op te pakken. Maikel zou de focus leggen op de verkiezing van het nieuwe bestuur. Voor die nieuwe bestuursverkiezingen had Maikel mij kandidaat gesteld als voorzitter en werd gekozen.

Door het plotselinge vertrek van SP raadslid Sonja kwam een plek vrij in de raad en Maikel was een volgende op de kieslijst. Als je je ergens verkiesbaar voor stelt moet je het ook doen vond hij, dus stapte Maikel begin 2015 als raadslid overtuigend in deze nieuwe wereld. Ineens was hij voorzitter en raadslid.

Vaak voelen mensen zich niet gehoord of serieus genomen. Daar wil Maikel zich dus sterk voor maken.

In mijn vrije tijd was hij altijd fervent sporter en heeft verschillende sporten beoefend van wedstrijdzwemmen, waterpolo en badminton tot tennis en voetbal. Ook luistert hij graag naar muziek en houd hij van muziek met een mooie melodielijn. Maikel speelt zelf beetje klassieke gitaar en schrijft liedjes waarbij hij het mooi vind om de juiste woorden bij een melodie te zetten die je raken.

In de weinige tijd die hij nu over heeft naast zijn werk en de SP doet hij nog aan amateur toneel en probeert Maikel zo nu en dan een baantje te zwemmen of hard te lopen om de wind door zijn hoofd te laten waaien. 
Hij leest ook graag boeken waarin werkelijkheid en fictie door elkaar lopen waarbij je moet bedenken of het nu waar is of niet. En dan het liefst op vakantie of voor het slapen gaan.

In 2012 kreeg Maikel een heerlijk zoontje, Don-Louis. Natuurlijk probeert Maikel hem al het goede te leren, maar ben ook soms bang dat hij teleurgesteld wordt in zijn onschuld en dat op een bepaalde manier moet ontdekken.

Maikel heeft dus veel verschillende interesses en ontdekt graag alle kanten van het leven. Je hebt maar één leven en de zin van het leven vindt hij dan ook zin in het leven. En als we het voor iedereen een stukje beter kunnen maken is Maikel ook een blij mens dus ik zegt hij: sluit je aan en strijd mee!

U bent hier