h

Biedt presentatie uitkomst voor ganzen en sporters?

19 maart 2007

Biedt presentatie uitkomst voor ganzen en sporters?

De ganzen op sportpark De Kalverhoek bezorgen nog steeds overlast. Men wil een einde aan dit verhaal. De één zegt op een dier vriendelijke manier te kunnen handelen en de ander zegt het effectief te kunnen doen. Meningen verschillen, maar oplossingen zijn geboden.

Door: Willem Croese

Zaandijk – Met een presentatie krijgt de firma Duke Faunabeheer uit Lelystad donderdag 22 maart de gelegenheid zich te profileren tijdens het Zaans Beraad. Dit bedrijf zegt specialist te zijn over het ‘afvangen’ van ganzen. Ook de Dierenbescherming zal laten weten hoe over de methodes van Duke Faunabeheer gedacht wordt. De dierenbeschermers hebben andere oplossingen.

Voor- en tegenstanders denken al langer verschillend over het afvangen van de ganzen in Zaanstad. Feit is echter dat de ganzen op het sportpark De Kalverhoek overlast bezorgen. Er moest een methode gevonden worden om de ganzen op een fatsoenlijke manier verwijderd te krijgen.
Eerdere slechte ervaringen in de Kalverpolder (2004) met Duke Faunabeheer noopte het toenmalig college te besluiten nota bene in samenwerking met de Dierenbescherming een ‘ganzenbeheer’ project te starten. Zo kon men de populatie van de ganzen terugdringen.
In het voorjaar van 2006 werd de Dierenbescherming gevraagd onderzoek te doen naar de ganzen in zowel sportpark De Kalverhoek als het recreatiegebied Het Jagersveld. Men kwam met oplossingen die effectief zouden zijn. De oplossingen werden deels uitgevoerd door te hoge hekken te plaatsen. Dat gaf geen enkel effect. Verder gebeurde niets, behalve dat de ganzen bleven waar zij waren. Sportverenigingen werden het zat.
Sommige politieke partijen spraken zich openlijk uit voor het definitief verwijderen van de ganzen. Andere partijen dachten daar anders over. Dit werd een politieke patstelling. Intussen besloot het college van B en W dat er gehandeld moest worden. Zowel Duke Faunabeheer als Hof Ganzen werden gevraagd offertes in te dienen. Duke Faunabeheer kreeg de klus, omdat naar zeggen Hof Ganzen te laat was met het indienen van een offerte. De eerste ganzen zijn door Duke Faunabeheer afgevangen en naar elders gebracht.

SP Zaanstad oproep

De SP Zaanstad fractie roept een ieder op zich donderdag aanstaande goed te laten informeren door Duke Faunabeheer en de Dierenbescherming. U kunt in de foyer van het gemeentehuis Bannehof in Zaandijk terecht vanaf 19:00 uur. Hier zullen woordvoerders van beide organisaties u te woord staan. In de raadzaal krijgen gemeenteraadsleden om 20:00 uur een presentatie van Duke Faunabeheer. Deze bijeenkomst duurt tot circa 20:30 uur en is openbaar.

Eerdere publicaties over de ganzen op de SP Zaanstreek website zijn:

  • 30 maart 2006 'Jongeren aan het werk en ganzen blij'

  • 13 juni 2006 'Ganzen op sportpark Kalverhoek moeten weg'

  • 15 juni 2006 'Ganzen wegvangen helpt niet

  • 20 juni 2006 'Controle ganzenvangst is voor inspectiedienst nutteloos'

  • 8 augustus 2006 'Zaanstad werkt zich in de nesten met ganzensoap'
  • U bent hier