h

Duistere geesten vrezen voor niets

17 november 2007

Duistere geesten vrezen voor niets


SP wethouder Piet Keijzer zoekt hulp voor hen die het nodig hebben


Door: Willem Croese


ZAANDIJK – De begroting 2008 van Zaanstad is behandeld in de gemeenteraad. Wethouder Piet Keijzer kijkt tevreden terug, maar weet ook dat hem nog veel werk te wachten staat. Doordat de gemeentelijke financiën er wat beter voor staan kan hij meer doen in zijn portefeuilles. Vooral jongeren die aan de onderkant staan van de maatschappij verdienen extra hulp en aandacht.

,,Het is een mooi moment wanneer de begroting er doorheen is en door de raad unaniem is aangenomen. Heel bijzonder. Wij hebben het afgelopen jaar een goede slag geslagen. Je hebt het wel over 450 miljoen euro. Niet ieder jaar staat het totaal bedrag ter discussie. Het zijn meestal delen hiervan. Ik kan nu verder met schuldhulpverlening, woonvisie, hoogbouwnotitie en re-integratie om maar eens enkele voorbeelden te noemen’’, zegt Piet Keijzer.

Zwerk 5

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het project Zwerk 5 houdt 1 september 2008 op te bestaan. Jongeren die om uiteenlopende redenen hun school niet af hebben gemaakt en geen werk hebben worden bij Zwerk 5 bijgespijkerd. De verwachtingen van dit project waren bij aanvang dat per jaar tachtig jongeren instromen en dat tweederde van hen een vaste baan krijgt. Deze aantallen zijn bij lange na niet gehaald.
Piet Keijzer: ,,Er is van tevoren geen goede bestandsanalyse gemaakt. In de afgelopen twee jaar is duidelijk geworden dat er in de kaartenbakken veel jongeren zitten met meervoudige problematiek. Zij hebben een zwaarder traject nodig dan bij Zwerk 5. Een andere rol speelt de aangetrokken economie. Mensen komen nu wat makkelijker aan een baan.’’
Niettemin blijft een flinke groep jongeren aan de kant staan. De wethouder maakt zich zorgen hierover. ,,Ik vermoed dat er een onzichtbare groep is die wij niet bereiken. Dit wordt uitgezocht. Misschien maak ik mij wel onterecht zorgen, want die jongeren kunnen wel een wereldreis maken of vrijwilligerswerk doen.
In ieder geval moet het vastgesteld worden voordat over vijf a tien jaar deze jongeren bij het loket van de bijstand of de poort van de gevangenis staan’’, zegt Piet Keijzer ongerust.
Met de komst van de leerwerkplicht van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb moet duidelijkheid komen hoe de stand van zaken met de jongeren in het algemeen is in Zaanstad. Dit legitimeert om het Zaanse bestand beter in beeld te krijgen.
Via de gemeentelijke basisadministratie, de Informatie Beheer Groep, de Belastingdienst kan de gemeente achterhalen wie in de bijstand zitten of aan een re-integratie traject deelnemen. De groep die uiteindelijk overblijft zal intensief benaderd gaan worden door de gemeente. Het zicht krijgen op de omvang en samenstelling van de onzichtbare groep blijkt in de praktijk een moeizame en langdurige klus te zijn.

Zelfstandigen loket

De vestiging van het ‘Zelfstandigen loket’ gaat op 1 januari 2008 in Zaanstad dicht. De klanten van dit loket zullen voortaan naar Purmerend af moeten reizen. Het loket is voornamelijk bedoeld voor mensen die in de bijstand zitten en graag voor zichzelf willen beginnen. Ook zelfstandigen waarvan de zaak failliet dreigt te gaan kunnen bij het loket terecht.
Piet Keijzer reageert: ,,De kwaliteit en de snelheid van handelen bij het Zaanse loket zijn onder de maat. Het is onwerkbaar. Wij zijn te snel gestart op aandringen van andere gemeenten en hebben het uiteindelijk niet voldoende goed op de rails gekregen. De automatisering was niet op orde. Een deel van het IKTC gebouw stond leeg en als gevolg van een stevige bezuinigingsoperatie moesten bij Sociale Zaken 22 overtallige medewerkers weg. Ruimte en mensen hadden wij wel.’’
Met meer mensen en meer middelen zou de uitvoering van het loket in Zaanstad nog een kans van slagen hebben. De overige gemeenten zagen hier echter begrijpelijkerwijs geen heil in. Door de dienst in te kopen bij Purmerend hoopt de wethouder een frisse start te maken. Van de zes medewerkers die bij het loket werkten hebben vier een baan gevonden bij andere gemeenten en twee mensen bij Sociale Zaken in Zaanstad.

Daklozen

Het televisieprogramma ‘Eén Vandaag’ liet onlangs een reportage zien over het lot van daklozen in de gemeente Den Haag. Voor veel daklozen wordt het teveel in de grote stad. Zij trekken met plastic zeiltjes naar het duinengebied waar zij proberen te overleven. De Haagse burgemeester Deetman maakt zich druk om deze groep mensen, maar hij kan met zijn gemeentelijk apparaat weinig betekenen aangezien het Rijk de financiële kraan voor hulpverlening dichtgedraaid heeft.
De Zaanse wethouder Piet Keijzer zegt hierover: ,,Grote steden gaan op een andere manier met daklozen om. De sociale misstanden gaan de grenzen van deze steden over. De daklozen worden de steden uitgejaagd. Ik vind dat er betere landelijke regelingen moeten komen waarbij de plicht voor zorg inclusief geld van het Rijk bij de gemeenten neergelegd moet worden.’’
Zaanstad heeft als gemeente geld vrijgemaakt uit eigen middelen voor daklozenopvang. Daklozen die zich aanmelden bij de Sociale Dienst voor een bijstandsuitkering worden bemiddeld voor een woning, maar zij hebben wel een meldingsplicht net als ieder ander om actief naar werk te zoeken.
Volgens Piet Keijzer meldt niet iedereen zich. ,,Wij pogen juist deze mensen te socialiseren.’’ Hoeveel daklozen de gemeente heeft is de wethouder onbekend.

De Passant

Volgens SP’er Piet Keijzer schiet Bureau Jeugdzorg voor een deel tekort bij de jongerenopvang in de Zaanstreek. Het particuliere initiatief Passant vangt jongeren op die bij Jeugdzorg buiten de boot vallen.
,,De Passant is het bewijs dat Jeugdzorg niet goed genoeg werkt. De Passsant zou in theorie niet nodig zijn, net als dat Voedselbanken niet nodig zouden moeten zijn’’, stelt de wethouder.
Desondanks heeft Zaanstad het voornemen de subsidie voor Passant te stoppen. Tijdens de begrotingsbehandeling onlangs in de gemeenteraad leverde dit veel discussie op.
Afgesproken is dat Passant onder de verantwoordelijkheid komt van Bureau Jeugdzorg. Om dit te kunnen realiseren krijgt Passant nog een half jaar geld voor personeel en jongerenopvang. In de tussentijd moeten de zaken geregeld worden.
Piet Keijzer: ,,De vraag is of de vorm die nu bestaat anders wordt. Plat gezegd is er tijd gekocht om alles goed uit te zoeken.’’ In ieder geval staan de vorm van jongerenopvang en de Passant weer op de gemeentelijke agenda’s.

Huiskamerproject

Het huiskamerproject voor voormalige alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) aan de Rozengracht blijkt aan te slaan. Eind juni werd de huiskamer geopend voor deze jongeren.
Vanaf 18 jaar heeft de Nederlandse wet geen oplossingen. In navolging van de gemeente Utrecht heeft Zaanstad de draad opgepakt door wel te werken aan toekomstperspectief van de ama’s. In samenwerking met Haarlem, Alkmaar, de provincie en Vluchtelingenwerk is Zaanstad begonnen.
Dertig jongeren hebben zich laten registreren. Vooraf was de verwachting dat er zo’n veertig jongeren zouden komen. Volgens wethouder en initiatiefnemer Piet Keijzer voorziet de huiskamer echt in een behoefte. De ama’s worden geholpen bij huisvesting, school, werk en persoonlijke problemen.
Bijzonder vindt de wethouder dat er geen aanzuigende werking is geweest vanuit andere gemeenten voor jongeren die de Zaanse huiskamer opzoeken.
,,Wat sommige duistere geesten vreesden is niet gebeurd. Wanneer de pardonregeling van staatssecretaris Albayrak uitgewerkt wordt zal het verschijnsel huiskamerprojecten ophouden te bestaan. Slechts vijf jongeren maken kans op de pardonregeling, dus die tsunami-verhalen van Verdonk en Wilders zijn klinkklare nonsens’’, aldus Piet Keijzer.
Met hier en daar wat hobbels geeft de wethouder aan om de hulpverlening voor hen, die het hard nodig hebben, te realiseren. Hij zegt blij te zijn dat voor deze zaken extra geld vrijgemaakt is bij de behandeling van de begroting 2008.

U bent hier