h

Onze kandidaten stellen zich voor: Riet Kokenberg

18 februari 2010

Onze kandidaten stellen zich voor: Riet Kokenberg

“Op mijn 9e wilde ik verpleegster worden en in de tropen werken voor de allerarmsten”

Onze kandidaten zijn stuk voor stuk mensen die midden in de samenleving staan. Dat is voor de SP essentieel! Mensen die zich strijdbaar willen opstellen voor de belangen van de gewone man of vrouw, kritisch staan tegenover alles wat groot en machtig is, omdat de menselijke maat uiteindelijk de norm hoort te zijn.

Maak kennis met onze nummer 5, Riet Kokenberg.

Waar kom je vandaan?

“Ik ben geboren in Borne (Twente). Op mijn 17e ben ik voor de verpleegkundige opleiding verhuisd naar Rotterdam en heb daar mijn diploma behaald. Verder heb ik nog jaren in Bergen op Zoom gewoond en in Grootenbroek voordat ik in 1992 in de Zaanstreek ben gaan wonen.
Ik kom niet uit een rood nest, mijn ouders stemden KVP. Maar ik kom wel uit een gemeenschap waarin samen en voor elkaar opkomen nog normaal was en dit ben ik gaan missen. Het gewoon een potje voor de buurvrouw klaarmaken als ze ziek is en brengen, de sociale controle en op je buren letten vind ik normaal. Dat iemand weken/jaren dood in zijn huis ligt en niemand in de buurt wat gemist of gedaan heeft vind ik vreselijk en kan ik mij niet voorstellen.”

Hoe is je leven nu?

“Ik ben gescheiden en heb vier kinderen van 24 tot 32 jaar en 3 kleinkinderen. Op één kleinkind pas ik zeker drie keer per week. Op deze wijze blijf ik jong en bij de tijd.
Mijn hobby’s zijn lezen, spirituele astrologie en nordic wandelen. Dit wandelen kan heel mooi in de Zaanstreek. Ik woon dicht bij het Jagersveld en loop zo de natuur ìn en verder ben ik ook met het openbaar vervoer zo in de stad en in Amsterdam voor de culturele zaken waar ik van kan genieten, zoals muziek in het Zaantheater of het Concertgebouw. Ik vind wonen in de Zaanstreek heerlijk en ik geniet van de Zaankanters die niet gauw tevreden zijn en altijd actief meedenken.”

Wat voor werk doe je?

“Op mijn 9e wilde ik al verpleegkundige worden en naar de tropen gaan en daar werken voor de allerarmsten. Dat is er nooit van gekomen, maar ook in Nederland tref je mensen aan die arm zijn en verdrukt worden in de hedendaagse ik-maatschappij. Zo ben ik manager in de thuiszorg geworden om mee te kunnen denken over het beleid voor ouderen en ook voor de thuiszorg alwaar we zorg verlenen aan iedereen van jong tot oud. Het opzetten van een palliatieve zorgafdeling in een verpleeghuis was een van de uitkomsten, een plek waar zieke mensen zonder veel mantelzorg op een menswaardige wijze kunnen overlijden naar eigen wens. Want dit staat voor mij voorop, geen vooroordelen tav de mensen, want ieder mens is uniek en de kunst is om dat te zien.”

Wat doe je bij de SP?

“Ik ben sinds 3 jaar lid van de SP. Ik ben lid geworden naar aanleiding van het SP reclamespotje over de thuiszorg, waarin een oudere dame zich uitkleedde. Dit sprak mij zeer aan. Tot die tijd was ik zoekende, maar ik stemde de laatste jaren al wel SP. Echt actief voor de partij ben ik pas sinds vorige jaar. Ik volg nu een cursus bij de landelijke partij en draai volop mee in het campagneteam.”

Wat vind jij belangrijk?

“Ik zeg altijd tegen mijn medewerkers dat er geen vervelende bewoners zijn maar dat het de kunst is om er mee om te gaan. Dus werken vanuit jezelf. Dat vind je terug in ons verkiezingsprogramma Jij + Ik = Wij. We moeten weer meer voor elkaar gaan betekenen en samen doen. Daarbij blijft eigen verantwoordelijkheid voorop staan.
Ik vind het ook belangrijk dat we een schoon milieu en goed onderwijs in de Zaanstreek hebben. Ik ben een voorstander van wijkgericht werken. Bij de besluitvorming over wat er gebeurt in hun wijk horen de burgers betrokken te worden. Hierdoor kunnen verschillen ontstaan maar dit past dan wel bij die burger in die wijk en voelt hij/zij zich er ook thuis en mee verbonden.

Het werken in de zorg geeft mij voldoening, niet om de problemen over te nemen maar goed te luisteren wat er leeft en wat een bewoner nodig heeft om zijn leven weer zelf te kunnen inrichten. Het zoeken naar deze oplossingen in alle wet- en regelgeving vind ik een sport en ik doe dit samen met een net zo enthousiast team. Ik vind het belangrijk dat iedere chronische patiënt en oudere bewoner de regie over zijn eigen leven kan houden en vind bewegen op welke wijze dan ook een pre. Op deze wijze kan iedereen zoveel mogelijk nog zelf iets doen, dit geeft ook een waarde aan van onafhankelijkheid maar toch samen. Beweegplekken voor ouderen en jongeren in de wijk en samen aan de slag met professionele begeleiding daar ben ik ook een voorstander van. Jong en oud samen brengen in een zorginstelling is wat we veel doen en dat geeft ook meer samenspel en herkenning.”

Waarom wil jij in de gemeenteraad?

“Ik ben iemand die niet gaat stil zitten maar slagvaardig is en niet gauw tevreden is over een antwoord. Ik ga actie ondernemen en zoek net zo lang dat we tevreden zijn. Daarnaast verwacht ik van mijn omgeving dezelfde actie, niet stilzitten maar in beweging komen en laten weten dat je er voor staat. Dat mogen de Zaankanters ook van mij verwachten in de SP.
Daadkracht en actie dus, maar wel zo dat dit samenwerking niet in de weg staat. En tegelijk duidelijk maken dat wij voor een visie staan en deze niet snel loslaten.

Ervaring in samenwerking met raden heb ik ook vanuit mijn management functie, te denken valt aan de ZorgOR (klankbord op locatie) en de Cliëntenraad. Niet als deelnemer, maar wel samen als management en medezeggenschap commissies een oplossing vinden waar het beste voor de medewerkers en bewoners uit naar voren komt.”

Welke onderwerpen spreken jou aan?

“Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende onderdelen uit het actieprogramma SP 2010-2014:

  • Zorg en welzijn
  • Werk en inkomen
  • Ruimtelijke ordening en huisvesting
  • Sport en spel
  • Het zijn allemaal onderdelen die een mens een menswaardig bestaan geven, ook gezien vanuit de Maslov piramide. Als een van deze onderdelen ontbreekt geeft dit een onveilig gevoel en kan de mens niet meer groeien, dus linken ze allemaal op een eigen wijze naar de zorg en welzijn voor mensen en hebben altijd al mijn aandacht gehad.”

    U bent hier