h

Februaristaking Herdenking Zaandam

Foto: © Philip Schroot / Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Februaristaking' in Zaandam (gemeente Zaanstad) is een kleine, bronzen beeldengroep. Een van de figuren heeft een fiets bij zich. De beeldengroep is geplaatst op de balustrade van de Wilhelminasluis. Op de muur onder het beeld is een bronzen gedenkplaat bevestigd. De beeldengroep is 50 centimeter hoog, 70 centimeter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkplaat luidt:

'26 FEBRUARI 1941 26 FEBRUARI 2001
STAAKT! STAAKT! STAAKT!

OP DEZE OPROEP VAN DE ILLIGALITEIT LEGDEN DUIZENDEN MENSEN UIT DE ZAANSTREEK
EN OMGEVING IN NAVOLGING VAN AMSTERDAM HET WERK NEER, UIT PROTEST
TEGEN DE JODENVERVOLGING DOOR DE NAZIBEZETTER.
OP 26 FEBRUARI 2001 WERD DEZE BEELDENGROEP VAN TRUUS MENGER ONTHULD DOOR
DR. RUUD VREEMAN, BURGEMEESTER VAN ZAANSTAD TER HERINNERING AAN DE
BIJDRAGE VAN DE ZAANSTREEK AAN DE FEBRUARISTAKING VAN 1941.'

Symboliek
De beeldengroep verbeeldt op treffende wijze hoe de oproep tot staking ook in de Zaanstreek weerklank vond en getuigt van de moed om uiting te geven aan solidariteit met de joodse medeburgers. Het kunstwerk is vervaardigd door de oud-verzetsstrijdster Truus Menger.

Menger omschreef het beeld als volgt: 'Ik heb een arbeider gemaakt, die omstanders duidelijk maakt waarom deze bijzondere staking werd uitgeroepen. De Zaanse bevolking pikte het niet langer, dat onze joodse landgenoten werden weggevoerd. Ook was het een protest tegen de steeds wredere maatregelen van de nazi’s tegen de burgerbevolking. Arbeiders, intellectuelen en kunstenaars stonden model voor m'n kleine beeldengroep. De plek is juist gekozen. Vlakbij de Dam, op de balustrade van de Wilhelminasluis, met zicht op de Zaan. Een pracht decor voor mijn beeldje.'

Datum en tijd: 
dinsdag, 26 februari, 2019 - 10:00 tot 12:00
Waar: 
Wilhelminabrug, Zaandam

U bent hier