h

Anna de Groot: "Campagne voeren is een kunstje?"

6 februari 2006

Anna de Groot: "Campagne voeren is een kunstje?"

Zaandam - Bij de start van de SP Zaanstad verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 hield lijsttrekker Anna de Groot een toespraak waarin zij uitlegde dat campagne voeren geen kunstje is. "Het is hard werken, maar niet alleen tijdens de campagne ook in de jaren dat je als SP fractie in de gemeenteraad actief bent", aldus Anna de Groot.

Anna de Groot leest haar toespraak voor

De kandidaat gemeenteraadsleden Sonja van Elmpt en August Moot reageerden op de toespraak van Anna de Groot als volgt:
Sonja van Elmpt: "Ik vind het geweldig, scherp en lekker prikkelend".
August Moot: "Klasse en er is nu geen spreektijd opgelegd".

Hieronder kunt u de letterlijke tekst lezen van de toespraak die Anna de Groot heeft voorgedragen op de Gedempte Gracht te Zaandam:

Wouter Bos de markt van Wormerveer op sturen om stemmen te winnen is geen kunst. Jan Peter Balkenende de verkiezingen in Rotterdam laten beïnvloeden is geen kunst. Maxime Verhagen naar de Zaanstreek laten komen om het CDA te ondersteunen is ook geen kunst. En evenmin is het een kunst om vlak voor de verkiezingen kleine zaken, juist of onjuist, zódanig op te blazen dat het lijkt dat je de meest actieve partij van Zaanstad bent terwijl je van het bestuur een puinhoop gemaakt hebt. Stilletjes hopen dat de kiezers dát vergeten en deze feiten overschreeuwen is ook geen kunst.
Wat is dan wél kunst? Kunst is goed besturen. Kunst is om de belangen van de inwoners in Zaanstad weer op de eerste plaats te krijgen. En dan vooral voor díe inwoners die het al moeilijk hebben.
Kunst is de zwakkeren in de samenleving ondersteunen. Kunst is om de armoede in Zaanstad te verdrijven. Kunst is niet vasthouden aan grote projecten zoals Inverdan, maar de middelen inzetten ten behoeve van de inwoners. Kunst is werk creëren in kleine bedrijven. Kunst is ouderen, zieken en jongeren een waardevolle en waardevaste plaats te geven in onze individualistische maatschappij waar voor solidariteit haast geen plaats meer lijkt te zijn. Kunst is ontmoetingsplaatsen zoals buurthuizen open houden en opnieuw openstellen. Kunst is onze kinderen en kleinkinderen een goede toekomst bieden. Kunst is de boel bij elkaar houden en diverse bevolkingsgroepen begrip en waardering voor elkaar te laten krijgen. Kunst is het om het Zaanse milieu, dat heel slecht is, aanzienlijk te verbeteren.
Kunst is, kortom, de belangen van de inwoners van Zaanstad stellen boven het grote geld.
De leus op ons verkiezingsprogramma is niet voor niets: “omdat het om mensen gaat”. En niet voor niets is de ondertitel: “Waar geld de norm is verliest al het andere zijn waarde!”
De SP gaat ervoor. De SP hoopt op korte of iets langere termijn aanzienlijke verbeteringen in het Zaanse bestuur te kunnen aanbrengen. De SP hoopt erop dat zij binnenkort een voortijdig einde kan veroorzaken waar het gaat om onzinnige geldverslindende projecten die tot niets leiden. Weet u dat er zeer veel kantoren en dure woningen in Zaanstad leegstaan? Weet u dat de portemonnee van Zaanstad bijna leeg is en dat de gemeente afstevent op een faillissement? Weet u óók dat er achter vele voordeuren grote armoede geleden wordt? Weet u dat de werkloosheid in Zaanstad alsmaar stijgt? Weet u dat er tenminste 1.000 gezinnen in Zaanstad zijn die honger lijden? Weet u dat vele mensen aan longziekten lijden vanwege het fijnstof en NOx in onze lucht en vanwege het asbestafval in onze bodem?
Wie gaat er iets aan doen? Het huidige Zaanse gemeentebestuur laat het jammerlijk afweten.
De SP wil het béter doen. Voor u. Voor jou. Voor alle Zaankanters.
De SP- Zaanstad verschuilt zich niet achter de facades van de mooie gezichten. Van de grote namen. Van de smoezelige praatjes die de aandacht afleiden van hetgeen werkelijk noodzakelijk is. De SP is er voor u. Voor jou. Voor alle Zaankanters die het beter, rechtvaardiger en vooral meer solidair willen.
En dat is de kunst.
De SP is voortdurend bezig de Zaanse omstandigheden te verbeteren. In die zin zou men kunnen zeggen dat de SP voortdurend met de campagne bezig is. In deze tijd, aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, waar alle andere partijen zich zo nodig moeten profileren met een mooi gezicht, een klinkende naam of misleidende praatjes vaart de SP haar eigen koers. De koers naar een beter Zaanstad. In deze verkiezingstijd kunnen wij dit nóg meer onderstrepen.
U ook trouwens. U kunt op ons stemmen. U kunt meewerken aan een beter bestuur voor Zaanstad en de onderlinge solidariteit helpen groeien. U kunt helpen zorgen dat uw medemensen en u boven de grootse bouwkundige fantasieën van het huidige stadsbestuur uitgroeien
Kunst is vernieuwend. Kunst is creatief. Kunst bloeit ook als niets anders meer bloeit. Kunst inspireert mensen tot gedachten. Kunst maakt actief.
Wij gaan u uitnodigen samen met ons de kunst van het besturen te tonen. Wij doen geen kunstjes. De kunst van een goed bestuur en de kunst van een beter Nederland zit achter deze kunst van Corneille.
Ik ga nu het doek wegtrekken en u de kunst van een goed bestuur onthullen. En kijk goed……….!

U bent hier