h

Persbericht: "Platform Armoede in de Zaanstreek"

13 februari 2006

Persbericht: "Platform Armoede in de Zaanstreek"

Hoe je het verschijnsel ‘armoede’ ook omschrijft, het neemt toe. Daarover waren de mensen en organisaties die zich op 17 januari jl. in buurthuis ‘De Kolk’ hadden verzameld het wel eens. Allerlei nieuwe wetten maken bovendien dat op dit punt de toekomst er niet rooskleurig uitziet. Ook niet in de Zaanstreek.
Een aantal deelnemers aan deze avond heeft de discussie voortgezet. Zij hebben besloten om met hun organisaties een permanent platform tegen de armoede op te richten. Ze willen de gemeente via de politiek concrete voorstellen en plannen gaan voorleggen om ervoor te zorgen dat minder mensen in armoede vervallen en dat de bestaande armoede wordt verminderd

De betrokken organisaties houden hun volgende vergadering op 20 maart a.s., om 20.00 uur, in het gemeentehuis (koffie vanaf 19.30 uur). Dan zal ook besloten worden hoe het platform zich verder organiseert. Iedereen die zich bij dit onderwerp betrokken voelt is van harte welkom!!
Op uitnodiging van de SP hadden vertegenwoordigers van betrokken Zaanse organisaties, zoals EVA, de Voedselbank, het IDB, het Leger des Heils, Ebudget en NBA uit Wormer, en andere geïnteresseerden zich op 17 januari verzameld om hun ervaringen met armoede en armoedebestrijding uit te wisselen. Na een vurige inleiding door Henk Onderwater, voorzitter van NBA, kwam er een stortvloed aan ervaringen en vragen los.
Wat is armoede? Wie noemen we in de Zaanstreek arm? Hoe komt het dat mensen arm worden en wat maken ze dan mee? De antwoorden op die vragen waren talrijk. Duidelijk werd dat de nieuwe bijstandswet, de herkeuringen van WAO’ers en het nieuwe zorgstelsel het probleem zeker gaan vergroten. De tijd was veel te kort om alles in kaart te brengen.
Daarom is een aantal deelnemers aan deze avond op 31 januari jl. opnieuw bij elkaar gekomen. Zij zijn nader ingegaan op allerlei problemen rond schuldsanering (zoals wachtlijsten), budgetbeheer en gebrekkige samenwerking tussen instanties. Ook mogelijkheden voor de gemeente om de voorlichting te verbeteren en om collectieve contracten af te sluiten met kortingen voor de minima werden besproken. De aanwezigen stelden vast dat er een hoop te doen is, maar dat er ook een hoop gedaan kan worden. Creatieve oplossingen om armoede te verkleinen zijn evenmin uitgeput.
Op deze avond is besloten om een permanent overleg in het leven te roepen. Een platform, waar de armoede van alledag en alle problemen er omheen besproken kunnen worden. Waar plaats is voor het bedenken van praktische oplossingen en verbeteringen, die rechtstreeks aan de politiek kunnen worden voorgelegd.
Organisaties die zich bij het Platform tegen Armoede willen aansluiten kunnen zich aanmelden bij Rob Poldner, r.poldner@zaanstad.nl .
U bent van harte welkom op 20 maart.

U bent hier