h

De debatten zitten er op. Nu allemaal naar het stemlokaal.

5 maart 2006

De debatten zitten er op. Nu allemaal naar het stemlokaal.

Door: Willem Croese


Zaandam – De verkiezingsdebatten zitten er weer op. Het laatste werd zaterdag aan het einde van de middag gehouden in 'De Vermaning' aan de Westzijde te Zaandam.
Debatten zouden er voor moeten zijn om de kiezers te kunnen informeren en de gelegenheid te geven vragen te stellen. Debatten zouden de programma’s van de diverse partijen duidelijk moeten maken. De liefhebbers van dergelijke debatten zouden graag zien dat de vonken er vanaf vliegen.
Tot nu toe hebben de vele debatten, die de afgelopen maand in Zaanstad zijn gevoerd, weinig van die vonken laten zien. Echter dit debat was er eentje dat er mocht zijn. Onder professionele leiding van Jeroen Dirks en ‘sidekick’ Jos Heeremans werd er een steviger debat gehouden met de Zaanse politici.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

De eerste ronde

Na een braaf rondje van voorstellen en de wensen van iedere partij kon het publiek zich opmaken om de politici te zien en te horen debatteren. De eerste ronde was voor Ed Anker (Christen Unie), Robert Linnekamp (Groen Links), Ronald Ootjers (CDA) en Louis Bertholet (Zaanstad Transparant).
Nu de binnenstad van Zaandam al grotendeels overhoop ligt door de sloop activiteiten, ter voorbereiding van de realisering van het Inverdan plan, is het verkeer een groot probleem geworden.
De toename van de hoeveelheid verkeer in straten als de Stationsstraat is enorm. Door een motie van Rob Poldner (SP) heeft de gemeente in ieder geval voor deze straat gezorgd dat er ’s avonds en ’s nachts geen vrachtverkeer door de straat mag gaan. Ondanks dat gaan er veel stemmen op om de binnenstad van Zaandam ‘autoluw’ te maken.
Voor de meeste partijen is het geen probleem om de binnenstad autoluw te maken. Ronald Ootjers (CDA) houdt er een ander standpunt op na: “Misschien is het voor ons in de toekomst bespreekbaar. Nu niet. De eerste vier jaar wordt de binnenstad van Zaandam wat ons betreft niet autoluw.”
De Christen Unie is de mening toegedaan dat het mooi is, maar dat het wel moet kunnen. “Nu kan het niet. Belangrijker vind ik dat er een keuze gemaakt wordt welke auto’s uit de stad gehouden moeten worden. Van mij mogen de Hummers en andere grote auto’s eruit”, aldus Ed Anker.
Het centrum van Zaandam blijkt wederom een ‘hot item’ te zijn. Louis Bertholet (Zaanstad Transparant) mist de interactie met de ‘burgers’: “De verkiezingen zijn net een folkloristische klompendans.” Zijn partij wil de burgers er meer bij betrekken dan dat nu gebeurt, want zo zou men kunnen weten hoe het centrum eruit moet gaan zien.
Christen Unie’s Ed Anker werd ‘gaar’ van de discussie die Louis Bertholet (Zaanstad Transparant) voerde. Uiteindelijk werd Ed Anker als winnaar van de eerste ronde verkozen door het publiek.


De tweede ronde

In de tweede ronde kwamen Ruud Pauw (ROSA), Aart Molenaar (Democratisch Zaanstad), Cees Loggen (VVD) en Rob Goezinne (Partij voor de IJsbaan) aan het woord.
Ruud Pauw (ROSA) begon meteen met een enthousiast betoog over ‘creatieve werkgelegenheid’. Men moet hierbij denken aan werkplaatsen voor kunstenaars, modeontwerpers, enzovoorts. “De Groote Weiver en allerlei podia zijn dit soort plaatsen, maar moeten weg door het College beleid.”
Cees Loggen (VVD) vindt dit een ‘hype’ en wil niet meegaan met dit soort mode verschijnselen: “Wij willen ons juist inzetten op de industrie. De Zaanstreek stond bekend als ‘Foodvalley’. Laten wij ervoor zorgen dat mensen hiervoor opgeleid worden, zodat men in de industrie kan gaan werken.”
De ‘one-issue’ partij de ‘Partij voor de IJsbaan’ denkt zo’n 500 mensen aan het werk te krijgen in Zaanstad door de komst van een kunstijsbaan. Rob Goezinne: “Er is geen mooiere baan, dan een ijsbaan.” Deze uitspraak leverde Goezinne vanuit de zaal een hoop gemompel en gehoon op.
Sport moet volgens ROSA dicht bij de mensen blijven, dus niet ver weg van de buurten. “Kinderen moeten op de fiets of lopend naar hun sportclub kunnen gaan,” aldus Ruud Pauw (ROSA). Hij werd aan het einde van de ‘tweede ronde’ door het publiek verkozen als winnaar.

De derde ronde

In de ‘derde ronde’ en tevens de laatste ronde moesten de resterende partijen zich aan elkaar wagen. Hans Luiten (PvdA), Anna de Groot (SP), Lenie Vissers (ZOG) en Jan de Vries (D66) mochten het doen.
Volgens de PvdA is de Dam in Zaandam mooi geworden en voor deze partij reden te meer om de Gedempte Gracht ook zo mooi te krijgen. “Bovendien levert Inverdan zo’n 2000 woningen op,” aldus Hans Luiten (PvdA).
Anna de Groot (SP) daarentegen komt met andere argumenten om Inverdan niet te doen: “Het spaarvarkentje van Zaanstad is leeg ten aanzien van Inverdan. Ik wil dat de stad een schoonmaakbeurt krijgt waardoor het centrum van Zaandam leefbaar wordt.”
D66 – er Jan de Vries vindt Inverdan een ‘fantastisch’ plan dat tot uitvoering gebracht moet worden: “De markt moet terugkomen op de Gedempte Gracht. Wij willen ook nog meer woningen in Inverdan.”
Wanneer Anna de Groot opmerkte dat er heel veel kosten zijn gemaakt voor het centrum reageerde Hans Luiten (PvdA): “Ik weet dat Inverdan veel geld heeft gekost. Natuurlijk is het een terechte zorg van de SP wat het ‘armoede en buurthuizen’ verhaal betreft, maar Inverdan biedt wel veel werkgelegenheid.”
Over het imago van de stad wordt veel gesproken door politici en de bevolking. Anna de Groot (SP) zei trots te zijn op Zaanstad: “Wanneer wij ook nog eens een goed en sociaal beleid voeren kunnen wij helemaal trots zijn op de stad.”
Bij deze ronde werd Hans Luiten (PvdA) door het publiek verkozen als winnaar van de derde ronde.

De finale

De finale van de verkiezingscampagne, met de vele debatten, vindt dinsdag 7 maart plaats wanneer de bevolking van Zaanstad kan gaan stemmen voor de gemeenteraad. Bij de vorige verkiezingen kwam er een ware aardverschuiving.
De PvdA verloor veel zetels, waardoor deze partij niet meer de grootste partij werd van Zaanstad.
De ZOG won enorm veel zetels, maar raakte deze spoedig kwijt door interne ruzies. De ZOG splitste zich op in verschillende partijen. Afsplitsingen zijn geworden: Democratisch Zaanstad en Zaanstad Transparant. De laatste partij lijkt wel uitgeschakeld te gaan worden. Zeker na het laatste debat.
De SP Zaanstad kwam tegen de stroom van de politieke situatie in met twee zetels in de raad. Na vier jaar lang hard werken verwachten de Zaanse SP – ers terecht zetelwinst.
Bij de huidige verkiezingen is de nieuwkomer de ‘Partij voor de IJsbaan’ met één ‘ijs’, zoals zij zelf stellen, namelijk een kunstijsbaan. Deze partij heeft op een ludieke manier aandacht gevraagd voor de kunstijsbaan en de schaatssport in het algemeen, maar verder dan de ijsbaan komt de Partij voor de IJsbaan niet.
Het zou jammer zijn wanneer de ‘schaatsers’ zetels behalen in de gemeenteraad, terwijl zij verder geen standpunten hebben over de problemen van de stad. Rob Goezinne en zijn leden hadden er beter aan gedaan een ‘actie comité’ voor de ijsbaan op te richten in plaats van een partij.
Zaankanters zijn wijze mensen en zullen dinsdag de juiste stemmen uitbrengen om hun gemeente Zaanstad vooruitgang te bieden.

U bent hier