h

De dood van Milosevic geeft een 'dubbel' gevoel voor vluchteling

12 maart 2006

De dood van Milosevic geeft een 'dubbel' gevoel voor vluchteling

Door: Willem Croese

Zaandam - Slobodan Milosevic is dood. Hij overleed 11 maart in Scheveningen, waar Milosevic voor het Joegoslavië Tribunaal zichzelf verdedigde. SP - er Davor Zelovic heeft een 'dubbel' gevoel bij de dood van Milosevic. Davor Zelovic vluchtte na twee jaar oorlog in Joegoslavië naar Nederland.

Davor Zelovic: "De machthebber in ex-Joegoslavië was Milosevic. Ik moest vluchten. Alles wat ik moest meemaken heb ik voornamelijk aan hem te 'danken' en in iets mindere mate aan zijn collega's Izetbegovic en Tudjman. Het was geen fijne tijd."
Milosevic in Scheveningen is volgens Davor Zelovic een ander verhaal. "Dit Tribunaal heeft veel meer te maken met politiek, dan met recht. Hier werd Milosevic gezien als een strijder tegen de 'nieuwe wereld establishment' en dat deed hij heel knap met zijn zelfverdediging.
Tijdens zijn verblijf in Scheveningen is zijn populariteit gestegen. Zelfs in Sarajevo, waar ik vandaan kom. Mensen die hem haten hoor je complimenten geven over zijn houding in de rechtzaal."
Een aantal weken geleden heeft men voor Milosevic een verzoek ingediend om het proces te schorsen en hem te laten genezen in Moskou. Het verzoek werd afgewezen. Nu is Milosevic overleden en kan zich verder niet meer verdedigen bij het Joegoslavië Tribunaal.

U bent hier