h

Gemeenten afhankelijk van landelijke politiek

1 maart 2006

Gemeenten afhankelijk van landelijke politiek

Door: Willem Croese

Zaandam – De Zaanse politici lopen het ene na het andere debat af om hun standpunten bekend te maken aan de potentiële kiezers. Het Platform van Turkse organisaties in Zaanstad 'Plato' organiseerde gisteravond hun politiek debat.
Van de politieke partijen waren aanwezig Hans Luiten (PvdA), Lenie Vissers (ZOG), Saskia Hille (Groen Links), Ruud Pauw (ROSA), Ronald Ootjers (CDA) en Anna de Groot (SP). Grote afwezige was wederom de VVD. Onder leiding van Zeki Arslan werden de politici kritische vragen gesteld door het publiek.

Plato debat
Foto: Willem Croese

De lokale politiek is afhankelijk van de grillen die de landelijke politiek heeft. Dit is een groot probleem voor gemeenten. De besluiten die men neemt in Den Haag moeten de gemeenten uitvoeren. Hieraan zijn veelal beperkte budgetten gekoppeld, waarmee de politici in de gemeenteraad en het College moeten stoeien om een fatsoenlijk beleid bijvoorbeeld in Zaanstad neer te zetten. “Als gemeente kun je dit slecht sturen,” stelt Ruud Pauw (ROSA).
Toch is Hans Luiten (PvdA) ervan overtuigd dat het er wat toe doet om te gaan stemmen en hij hoopt op een grote opkomst. “Wij moeten de komende jaren hard aan het werk. Als gemeente zullen wij moeten proberen om bepaalde maatregelen van de regering lokaal te herstellen.”
Naar de mening van Ronald Ootjers (CDA) zal er dringend een mentaliteitsverandering moeten komen: “Mensen die bijvoorbeeld niet aan de bak komen moeten gestimuleerd worden met maatregelen.” Anna de Groot (SP) reageerde hierop: “De samenstelling van de bedrijven en de gemeente zullen een afspiegeling moeten zijn van de bevolking in Zaanstad. De verhoudingen zijn volkomen scheef, daarom zijn wij voor dwangmaatregelen.”


Gemeentelijke lasten

Belasting betalen is, kennelijk typisch Nederlands, dus ook Zaans, iets wat men niet graag wil. De mensen willen er wat voor terugzien in hun woon-, werk- en leefomgeving. Nu de Onroerendgoed Zaken Belasting (OZB) is afgeschaft zullen gemeenten op andere manieren moeten gaan zoeken naar hun inkomsten.
Saskia Hille (Groen Links): “Minister Zalm haalt de zelfstandigheid van de gemeenten onderuit. Wij zijn voor het herinvoeren van de OZB, want dat gaat eerlijk naar inkomen.”
Rob Poldner (SP) stelt dat het niet erg is om belastingen te betalen, maar dat bewoners in Zaanstad, naar zijn mening, terecht klagen over bijvoorbeeld het privatiseren van buurthuizen waardoor deelnemerskosten extreem hoog oplopen. “Inverdan is ook zo'n voorbeeld waarbij de kosten de spuigaten uitlopen”, zegt hij.
Volgens Ruud Pauw (ROSA) heeft wethouder Loggen (VVD) van financiën bij aanvang van zijn ambt gezegd dat hij op zoek zou gaan naar alle hoekjes en gaatjes om belastingen en dergelijke bij de bevolking van Zaanstad te innen. “Hij heeft ze allemaal gevonden,” reageert Ruud Pauw cynisch.


Werkgelegenheid

Vanuit het publiek kwam de opmerking dat de gemeente Zaanstad de grootste ondernemer is. Stageplaatsen voor scholieren werd weer een discussiepunt. In een eerder debat meldde Hans Luiten (PvdA) al dat de gemeente Zaanstad 25 stagiaires in dienst heeft. Saskia Hille wees erop dat door de gehele gemeenteraad hard gewerkt is aan meer stageplaatsen. “Ze zijn er nu wel. Ik beloof jullie dat wij hier op afgerekend willen worden.”
Het CDA bij monde van Ronald Ootjers heeft absoluut geen behoefte eraan om cijfers te noemen qua aantallen van bijvoorbeeld stageplaatsen. Lenie Vissers (ZOG) vulde hem aan door te zeggen: “Ik ga geen concrete 'loze' beloftes doen, want door het dualisme is de gemeenteraad niet meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Het College wel.” Anna de Groot (SP) stelt echter dat je wel initiatieven kunt nemen: “Wij hebben samen met Groen Links in de afgelopen periode ervoor gezorgd dat ontslagen bij de gemeente tegengehouden werden, dus je kunt wel invloed uitoefenen.”


Onderwijs

Een thema als 'huiswerkbegeleiding' is voor het CDA geen beleid voor de gemeenteraad en het College. “De zorg wel,” aldus Ronald Ootjers. Ruud Pauw voegt een ander aspect toe aan het onderwijs. Hij stelt dat in de Zaanstreek veel water is en daarom is zwemonderwijs zeer belangrijk voor kinderen. “Kinderen moeten vroeg leren zwemmen. Nu wordt er alleen een beroep gedaan op de ouders, terwijl het ook een taak voor de gemeente is.”
PvdA voorman Luiten wenst een Wethouder Jeugd die alles in één hand heeft. Anna de Groot (SP) wil juist het aantal leerplichtambtenaren vergroten: “Zij moeten niet alleen een controlerende taak hebben, maar ook een preventieve taak. Jongeren van 16 tot en met 18 jaar die uitvallen willen wij in arbeidsprojecten hebben, zodat zij met een volwaardige opleiding en ervaring hun beroep kunnen uitoefenen.”


Foto: Willem Croese

Het debat eindigde met de vraag aan de beoogde grootste partij van Zaanstad, namelijk de PvdA, met welke partijen er een College gevormd gaat worden. Hans Luiten (PvdA) antwoordde diplomatiek dat zijn partij met iedereen wil praten: “Wij sluiten geen enkele partij uit.”

U bent hier