h

Harry van Bommel (SP): "Een oorlog winnen is de vrede verliezen"

18 maart 2006

Harry van Bommel (SP): "Een oorlog winnen is de vrede verliezen"

Door: Willem Croese

Amsterdam - In zo'n tweehonderd steden van de wereld werd vandaag geprotesteerd tegen de waanzin van oorlog in het algemeen. Niet alleen in Amsterdam werd gedemonstreerd, maar bijvoorbeeld ook in Londen en steden in de Verenigde Staten. In Irak werd eveneens geprotesteerd, zoals in Basra en Bagdad.
Ruim tweeduizend demonstranten startten op het Museumplein een tocht door het centrum van Amsterdam om hun steun te betuigen aan de volkeren die onderdrukt worden door oorlog. De SP Zaanstreek was ook ruimschoots bij deze demonstratieve tocht vertegenwoordigd.

Demonstratie tegen de oorlog
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Een vertegenwoordigster van de demonstratie in Amsterdam zei: "Wij zijn vandaag vertegenwoordigers van het sentiment. De meerderheid van de gewone mensen zijn tegen de oorlog. Wij willen breken met de logica van de oorlog."

Harry van Bommel

Harry van Bommel SP Tweede Kamerlid heeft zich altijd hard gemaakt, zowel binnen als buiten de Tweede Kamer, voor de vrede. Hij sprak de demonstranten toe en wees op het feit dat na 4 1/2 jaar strijd in Afghanistan een verderfelijk regime is verdreven. Net als in Irak, waar na 3 jaar hetzelfde gebeurde. In beide landen vielen vele onschuldige slachtoffers.
Zijn verwachting is dat hetzelfde scenario in Iran gaat gebeuren, want deze week heeft de Amerikaanse president Bush zijn nieuwe veiligheidsstrategie bekend gemaakt.
"Het is eigenlijk een 'pure' oorlogsstrategie met één van de kernbegrippen, namelijk een preventieve aanval op Iran als grootste veiligheidsgevaar. Wij moeten dus rekening houden met zo'n preventieve aanval geleid door de Amerikanen op Iran. De oorlogsmachine draait in Washington op volle toeren," stelde Harry van Bommel.
Verder is hij van mening dat Nederland hieraan geen steun moet verlenen. Zo wees hij ook op een groots offensief deze week door de Amerikanen in Irak. Hier wordt grootschalig geweld gebruikt, waardoor eveneens veel onschuldige slachtoffers vallen.

Harry van Bommel
Harry van Bommel (SP)
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

"Onze solidariteit dient uit te gaan naar de mensen in Irak die zeggen: 'Weg met de Amerikanen. Weg met de buitenlandse troepen. Dit is onze oorlog niet'. In Afghanistan en Irak is misschien de oorlog gewonnen, maar de vrede verloren," aldus Harry van Bommel.
De strijd tegen het terrorisme wordt als dekmantel gebruikt om de agressieve buitenlandse politiek te voeren. Nederland verleent aan dit beleid zowel politiek als militair steun. Dit beleid leidt tot mensenrechten schendingen. "Nederland is daar medeplichtig aan. Ons antwoord moet zijn: 'Weg met de troepen uit Irak en Afghanistan. Geen oorlog tegen Iran.' De Irakezen en Afghanen snakken naar vrede."
Bommen brengen volgens Harry van Bommel geen vrede en democratie. Er zijn mensen die zeggen dat er geen alternatief is, namelijk het is oorlog of niets doen. Van Bommel beschouwt dit als een valse voorstelling van zaken. De democratische krachten in deze landen verdienen steun. "Daarom staan wij vandaag hier om onze solidariteit te bewijzen," aldus Harry van Bommel.
Werken aan vrede is heel wat anders dan eerst een regime weg bombarderen en dan een marionetten bewind neerzetten. Deze 'regeringen' dansen volgens hem naar de pijpen van de Amerikanen. De volken van landen als Irak en Afghanistan geven deze regeringen niet eens de steun. Sterker volgens Harry van Bommel zal men deze steun van 'hun' regeringen nooit krijgen.
Harry van Bommel: "Om de vrede een kans te geven moet de oorlog 'nu' stoppen."

U bent hier