h

PvdA-er weigert lintje, oud PSP-er niet

16 maart 2006

PvdA-er weigert lintje, oud PSP-er niet

Door: Willem Croese

Zaandijk - Oud PvdA wethouder Daan Sanders weigerde, bij zijn afscheid van de 'oude gemeenteraad', na 27 jaar en 7 maanden raadslidmaatschap, een koninklijke onderscheiding. Hij was hier klip en klaar over.
Vanaf 1925 zette zijn familie zich in op sociaal en maatschappelijk gebied. "Anderen verdienen meer dan ik. Ik heb dit 'werk' met veel plezier gedaan. Geef het lintje maar aan Anneke Snijder (ZOG), die verdient het als pleegouder."

Het siert Daan Sanders dat hij de koninklijke onderscheiding weigerde. Hij schroomde er niet voor in al die jaren dat hij raadslid of wethouder was om impopulaire maatregelen toe te passen, zoals in de laatste jaren met bijvoorbeeld Inverdan.
D66 fractievoorzitter Dirk de Hen daarentegen accepteerde na 12 jaar raadslidmaatschap wel de koninklijke onderscheiding. Burgemeester Mans heeft hem deze versierselen met genoegen opgespeld. Dirk de Hen werd geroemd om zijn vakkundigheid als raadslid. Vooral op juridisch gebied.
Vreemd is het wel dat Dirk de Hen deze onderscheiding accepteerde, daar hij ooit actief lid was van de 'republikeinse partij' Pacifistische Socialistische Partij (PSP).
De PSP ging op in Groen Links en Dirk de Hen werd van 'pacifist' een 'sociaal liberaal' bij D66. Een flinke ommezwaai. Wellicht verklaart dit dat hij trots was om 'Ridder van Oranje' te zijn.
Grote afwezige bij het afscheid van de oude raad was CDA-er Herman Oomen. Hij was overal en nergens aanwezig om de standpunten van zijn partij te verkondigen. Ondanks dat Herman Oomen op de derde plaats voor zijn partij stond tijdens de verkiezingen, is hij niet herkozen in de 'nieuwe' raad. Oomen was ziek. Niettemin ontving hij een groot applaus van de oude raad voor zijn werkzaamheden binnen en buiten de raad.

Burgemeester Mans

PvdA burgemeester Jan Mans opende de laatste vergadering van de oude raad met een toespraak waarin hij aanbevelingen deed voor de 'nieuwe' raad. Hij wees de raad op de lokale autonomie.
"Wij maken uit welke besluiten er genomen worden. Aanslagen op de autonomie van de gemeenteraad, zoals de Onroerend Zaken Belasting (OZB) door minister Gerrit Zalm (VVD), ontnemen het recht voor een gemeente om eigen inkomsten te regelen."
Over het dualisme was Jan Mans ook duidelijk: "Hier is veel over te doen. Congressen worden gehouden en boeken worden geschreven, maar de lokale bestuurders hebben hier last van. Als er iets niet goed gaat moeten wij de schuld niet leggen bij het dualisme, want dat is echt onzin."
Raadsleden moeten hun rol volgens de burgemeester als volksvertegenwoordiger niet laten afnemen. Zij moeten juist de straat op. "Daar hoor en zie je als raadslid wat mensen raakt," aldus burgemeester Jan Mans. Burgeravonden vindt hij mooi, maar het contact met de burgers moet niet alleen in het gemeentehuis plaatsvinden.
De rekenkamer moet gebruikt worden om er lering uit te trekken wat er goed of fout is gegaan. "Gebruik de rekenkamer niet als het 'zwaard van Damocles' en maak er geen 'bijltjesdagen' van door bijvoorbeeld wethouders onderuit te halen."
Spreektijden voor de partijen en het college blijven een ingewikkeld probleem. De één klaagt over een tekort aan tijd, de ander vindt dat er teveel spreektijd is.
Jan Mans stelde: "Schaf die flauwekul af of hou je aan de spreektijden. Wat mij betreft kunnen alle microfoons weg bij de raadsleden. Gebruik een interruptie microfoon, zoals in de Tweede Kamer wordt gebruikt."
Dirk de Hen overhandigde namens de gemeenteraad aan Jan Mans het boek 'Het meisje met het rode haar' van Theun de Vries in verband met zijn aanstaande vertrek per 15 april als burgemeester van Zaanstad.
En zo werd de link gelegd naar het 'rode karakter' van de Zaanstreek, dat weer is opgeleefd na de laatste verkiezingen op 7 maart j.l. Oud CPN-er Theun de Vries schreef deze klassieker over de verzetsstrijd van Hannie Schaft met name in de Zaanstreek.

U bent hier