h

PvdA start vrijdag 10 maart gesprekken met partijen

9 maart 2006

PvdA start vrijdag 10 maart gesprekken met partijen

Door: Willem Croese

Zaandijk - Burgemeester Mans van Zaanstad opende donderdagavond de openbare 'bijeenkomst' in de raadszaal met de woorden dat het geen formele vergadering zou worden, maar een bijeenkomst waar de partijen van de nieuwe raad hun zegje konden doen en om tot afspraken te komen.
De sfeer in de raadszaal was over het algemeen goed te noemen. De felicitaties vlogen over tafel naar vooral de PvdA en de SP, die beiden een enorme zetelwinst hebben geboekt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart.

PvdA voorman Hans Luiten sprak zijn waardering uit over de open en 'faire' sfeer tijdens de verkiezingen: "Dit is een goed voorbeeld om in de toekomst samen te werken." De PvdA wenst in een stevig tempo een programma samen te stellen voor een nieuw college. Deze wens werd door de overige partijen overgenomen.
Vanaf vrijdag 10 maart zal de PvdA de gesprekken gaan starten met alle partijen waarin zij hun verlanglijstjes voor een nieuw te vormen college kenbaar kunnen maken. "Ik zal met de grootste partijen beginnen," zei Hans Luiten.


Links college

Alle partijen in de raad zijn het er over eens dat de winnaars, de PvdA en de SP, aan zet zijn. SP Zaanstad fractievoorzitter Anna de Groot stelde duidelijk voor een 'links' college te zijn. De enige partij die zich in dergelijke bewoordingen verder uit heeft gelaten was ROSA.
Ruud Pauw (ROSA) vindt een linkse meerderheid mooi en hij is blij dat zijn partij de storm uit Den Haag heeft weerstaan: "Wij wijzen een college af van PvdA, CDA, VVD en Groen Links, zoals het huidige college is." Verder wil ROSA niet in zee met 'rechtse' partijen en de lokale partijen ZOG, Democratisch Zaanstad en de Partij voor de IJsbaan. "De traditionele 'roden' zijn terug. Het kan dus mooier aan de rode Zaan."
Speldenprikjes werden aan het adres van de SP uitgedeeld door de verliezers en deelnemers van het huidige college, de VVD en het CDA.
Ronald Ootjers (CDA) wenste de PvdA enigszins cynisch succes met de gesprekken die deze partij met de SP moet gaan voeren, want de SP zou een gebrek hebben aan feitenkennis.
VVD - er Cees Loggen deed er een klein schepje bovenop: "De houding van de SP bevalt mij niet met uitspraken van de SP als 'het roer moet om'." De uitsluiting van andere dan linkse partijen door de SP is voor Cees Loggen een doorn in het oog. Het leek er op dat de verliezers, het CDA en de VVD, in het openbaar hun wonden likten. Anna de Groot (SP) hield wijselijk haar mond en kiest met haar partij de eigen weg.


Verkiezingsuitslag

De VVD stelde vast dat de kiezers een duidelijk signaal hebben afgegeven om het huidige college (PvdA, CDA, VVD en Groen Links) af te wijzen. Bij deze partij heeft het vragen opgeroepen waarom de kiezers niet meer zo massaal op de VVD hebben gestemd.
Het CDA heeft de verkiezingsuitslag ervaren als een uitdrukking van 'protest'. Ronald Ootjers (CDA): "Het is vluchtig en een afrekening met de landelijke politiek. In Zaanstad hebben wij de prijs betaald voor ons beleid op het gebied van 'Ruimtelijke Ordening'."
Lenie Vissers (ZOG) vond de uitslag 'verrassend'. Volgens haar ging het niet om lokale belangen, maar juist om landelijke belangen. Volgens onderzoek zou 40 procent van de kiezers gestemd hebben met landelijke motieven in plaats van lokale.
Vissers rekende haar partij rijk met vier zetels. In 2002 was de ZOG nog goed voor 11 zetels en nu voor 4 zetels. Na de interne strubbelingen binnen de ZOG bleef deze partij uiteindelijk over met twee zetels, dus was voor Vissers de stap naar vier zetels winst.
Groen Links was bij monde van Robert Linnekamp blij dat de linkse partijen zijn versterkt: "Er is nu een einde aan de 'rechtse winter'." Groen Links gaat wel een onderzoek doen waarom zij niet mee hebben geprofiteerd van de ruk naar links, zoals de PvdA en de SP hebben gerealiseerd.
Aart Molenaar van Democratisch Zaanstad zei zich niet te willen betreuren over de behaalde resultaten voor zijn partij, al had hij graag voor zijn partij meer zetels gezien. Opvallend was wel de vrijage van Aart Molenaar met de Partij voor de IJsbaan, want Democratisch Zaanstad zou de sport hoog in het vaandel hebben staan. Een aansluiting van de Partij voor de IJsbaan met Democratisch Zaanstad is niet uitgesloten en zo komt de partij van Molenaar wellicht in de toekomst op drie zetels.

U bent hier