h

Wat nou ‘Imago’ van Zaanstad?

2 maart 2006

Wat nou ‘Imago’ van Zaanstad?

Door: Carla Schuddeboom

Terwijl Zaanse ondernemers en politici ’s avonds een klaagzang aanhieven over het ‘imago’van Zaanstad, kwam ’s middags een klein gezelschap bijeen in het Weefhuis in Oud- Zaandijk. Ook hier niet direct SP-stemmers, maar wel mensen met een optimistische visie op een heel ander centrum van Zaanstad. Het ging om het geografische centrum in het historische hart van Oud-Zaandijk en om de Kalverpolder. De Stichting Zaan & Dijk had een symposium georganiseerd voor de (kandidaat) leden van de gemeenteraad om te wijzen op de gevaren die dit gebied bedreigen, maar ook om oplossingen aan te dragen.

In Oud-Zaandijk, zo kregen we te horen, is het probleem vooral dat de gemeente geen visie heeft op de ontwikkeling ervan. Dat geldt ook voor het gebied van de Zaanse Schans en de Kalverpolder. Er zijn verschillende plannen uit verschillende periodes, maar daar is geen samenhang tussen. Wil men woningbouw, dan kijkt men naar het Zaanoeverprojekt, wil men bedrijvigheid dan kijkt men naar het bestemmingsplan uit 1956. De Welstandscommissie weet niet waaraan getoetst moet worden. Daar zou de gemeente een eind aan moeten maken en de Stichting heeft daar plannen voor.
De Kalverpolder heeft bovendien met heel andere problemen te maken. Doordat het land steeds minder wordt gebruikt door boeren, worden sloten en greppels verwaarloosd en verdwijnen het grasland en de weidevogels. Ook hier wel acht nota’s over hoe het zou moeten, maar intussen maakt een duizend jarig polderlandschap, waar je op uitkijkt vanaf de Zaanse Schans, in rap tempo plaats voor moeras, riet en veel ganzen. Ook hier heeft de Stichting een plan voor beheer, mensen (een boer en vrijwilligers) die het kunnen en willen uitvoeren en een oog op potjes waar geld te vinden zou zijn.
Visie, enthousiasme, deskundigheid, plannen, netwerken, mooi drukwerk, politieke lobby. De Stichting mag vooral niet als een ‘actiegroep’ worden gezien, zo wordt me met klem verzekerd. Ik heb in geen tijden iets gezien wat zo op een geoliede actiegroep leek. Jazeker, de mensen wonen daar en hebben er zelf belang bij dat het er mooi blijft. Maar is dat erg? Ik geniet ervan als ik door de sneeuwjacht terugloop naar het station. Wat oer- en oer Hollands is het hier. Een molen doemt op in het vallende donker, als een reus van Don Quichotte. Drie Japanse toeristen staan er door hun oogharen naar te turen. Een miljoen toeristen per jaar komen hierheen, alleen al voor de Zaanse Schans. Met het gebied eromheen moet toch veel meer te doen zijn? Er moet op zijn minst naar deze ‘actiegroep geluisterd worden’, want er moet iets gebeuren..

U bent hier