h

Wie stemt, die beslist

5 maart 2006

Wie stemt, die beslist

Door: Mieke Westera

Zondag 5 maart waren alle politieke partijen in Zaanstad uitgenodigd in de Sounnat Moskee in Koog aan de Zaan om de Marokkaanse gemeenschap te informeren over hun verkiezingsprogramma’s. Op de Christenunie, Zaanstad Transparant en de Partij voor de IJsbaan na, waren alle partijen vertegenwoordigd.
Deze bijeenkomst was georganiseerd door de stichting Moskee Sounnat Zaanstad, IEMN (EuroMarocNed), SMT (samenwerkingsverbanden van Marokkanen en Tunesiërs) en het IPP (instituut voor Publiek en Politiek).

De ontvangst was zeer gastvrij en de belangstelling groot. Meteen in de inleiding werd duidelijk dat deze moskee te klein is voor de grote gemeenschap, die er gebruik van maakt, en de vele activiteiten, die er plaatsvinden. In de gang hing een prachtig ontwerp voor een nieuwe moskee, die met z’n zaans-groene accenten een aanwinst zou zijn voor Zaanstad.
De inleiding werd verzorgd door Dhr. Ahmed Ait Moha die een onderzoek van Motivation presenteerde naar de opkomst en de opkomstmotieven van “nieuwe nederlanders”.
Een van de belangrijkste redenen om niet te gaan stemmen was “geen vertrouwen in de politiek”! Zoals een van de aanwezigen uit de zaal aangaf raakt men ook het vertrouwen in de politiek kwijt als partijen hun beloften niet nakomen en belastinggeld anders uitgeven dan waar jij voor hebt gekozen.
Ook onbekendheid met de partijen en de kandidaten speelt een rol en de bedoeling van deze middag was om daar iets aan te doen.
De vertegenwoordigers van de aanwezige partijen kregen eerst de mogelijkheid om hun standpunten uit te dragen. Complimenten voor onze nummer 3 Sonja van Elmpt, die uitstekend de SP standpunten verwoordde.
De middag werd geleid door Dhr. Brahim Fattah van het IPP. Een zware taak, want naast het gesprek leiden moest hij ook alles vertalen. Dit deed hij zo goed, dat ik persoonlijk op een gegeven moment meer naar hem luisterde dan naar de politici, hoewel ik de Arabische taal geheel niet beheers. Nadeel van dit vertalen was wel dat het zoveel tijd kostte dat er te weinig tijd overbleef voor vragen uit de zaal. En dat had het nou juist zo interessant gemaakt.
Hoewel het erg warm was in de zaal bleef het verhitte debat waar we op hoopten uit.
Wel werden we verwend met drankjes en heerlijke Marokkaanse thee en lekkernijen.
Er werd gesproken over jongeren en de problemen die zij hebben met het vinden van stageplaatsen en werk, over armoede en te weinig betaalbare woningen maar o.a. de problemen waar oudere Marokkanen mee geconfronteerd worden en de zorg kwamen door tijdgebrek nauwelijks aan bod.
De problemen die een mijnheer had met gemeentelijke instanties waren voor Sonja aanleiding om te wijzen op het bestaan van de SP Hulpdienst.
In het programma stond “vertel uw politieke leiders wat zij voor u kunnen betekenen!”.
Daarvoor zijn meer van dit soort bijeenkomsten nodig, ook na de verkiezingen!

U bent hier