h

Jongeren laten zien wat zij kunnen in Zaanstad

5 april 2006

Jongeren laten zien wat zij kunnen in Zaanstad

Door: Willem Croese

Zaandam – Om jongeren creatief te stimuleren heeft men een prijs uitgeschreven voor de beste suggestie onder de noemer ‘Laat zien wat je kan’. Diverse culturele instellingen uit Zaanstad, waaronder Fluxus, zijn de initiatiefnemers. De winnaars krijgen ieder 1500 euro tot hun beschikking om te laten zien wat zij kunnen. Op dinsdagmiddag was de prijsuitreiking in de muziekschool van Fluxus aan de Westzijde.

Voordat de prijsuitreiking gedaan zou worden had men een uitgebreid programma. Jongeren en politici gingen in debat met elkaar. Het werd geen fel debat. Al wees Aart Molenaar van Democratisch Zaanstad erop dat het contact tussen jongeren en politici wel verbeterd kan worden. “Ik ben hier vanmiddag, omdat ik de uitnodiging in mijn postvakje op het gemeentehuis had liggen,” aldus Aart Molenaar.
Een vertegenwoordiger van de VMBO school ‘Compaen’ uit Zaandam: “De politiek is het spoor totaal bijster. Buurthuizen worden door bezuinigingen gesloten en zo verlies je mede het contact met de jongeren.”
Rob Poldner (SP) pleitte voor een ‘vrijplaats’ waar jongeren hun eigen culturele activiteiten kunnen ontplooien. Hij gaf het voorbeeld van Berlijn, waar een circustent als vrijplaats voor jongeren dienst doet.
Guusje van Deuren, één van de aanwezige jongeren, was van mening dat jongeren niet van bovenaf gestuurd moeten worden, maar juist gestimuleerd door een dergelijke plek.
De aanwezige politieke partijen waren de PvdA, het CDA, Democratisch Zaanstad, Groen Links, ROSA en de SP.

Rajakymoes

Onder leiding van muziekleraar Erik van Deuren trad het jeugdorkest ‘Rajakymoes’ op. Het orkest gaf een zeer indrukwekkend optreden met het oorlogsdocument ‘Ooggetuigen’.
De muziek werd begeleid door een videofilm met beelden vanaf de Tweede Wereldoorlog via Vietnam naar Irak en de opstand in de Amerikaanse gevangenis Attica in 1971. De beelden en de muziek waren aangrijpend. Het muziekstuk bestond uit drie gedeeltes, namelijk ‘Retrospect’, ‘Coming together’ en ‘Attica’.
Attica is gebaseerd op het verhaal van Sam Melvin. Hij was destijds een gevangene die zijn visie en bevindingen op papier heeft gezet. Uiteindelijk werd hij tijdens de opstand in de gevangenis van Attica in de rug doodgeschoten. De tekst van Sam Melvin werd in zijn geheel gebruikt bij de muziek.
Voormalig Beatles zanger en gitarist John Lennon heeft destijds eveneens een nummer geschreven over deze opstand. Dit lied, wat simpel ‘Attica’ heet, startte met Lennons woorden:
What a waste of human power
What a waste of human lives
Shoot the prisoners in the towers
Forty-three poor widowed wives
Attica State, Attica State,
we're all mates with Attica State
Na afloop trad nog de jongeren theatergroep Styx op met het stuk ‘Doodzonde’. In het stuk werd weergegeven hoe de jongeren tegen de dag van vandaag aankijken. Een grappige gewaarwording was dat men het succesnummer ‘Big City’ van Tol Hansse uit de jaren zeventig gebruikte in een hedendaags jasje.

De winnaars

De jury van de ‘Laat zien wat je kan’ prijs gaven alle genomineerden een kans zich aan het publiek voor te stellen. Tijdens de pauze mocht het publiek door middel van stembriefjes duidelijk maken wie de publieksprijs zou gaan ontvangen. Het werd Guusje van Deuren met haar project ‘Jongerenfestival in het Zaantheater’.
De jury zelf had ook twee genomineerden een prijs toebedeeld. De ‘Inverdanprijs’ ging naar Mari Hakami. Haar plan bestond uit twee gedeeltes. Eentje was om een blijvend monument te maken op de muren van een Inverdan gebouw door met alle jongeren muurschilderingen te maken. Voor dit plan kreeg zij geen toestemming. Wel mocht Mari Hakami de prijs ontvangen voor een ‘Multicultureel Festival op de Dam’.
De tweede prijs die door de jury zelf werd uitgedeeld was de ‘Fluxusprijs’. Deze ging naar Sven van Nimwegen met zijn project ‘Wheels under wheels’. Hiermee doelde hij op de skatebaan onder de A8 bij Koog aan de Zaan. Door een ‘discorollerfeest’ te organiseren hoopt Sven van Nimwegen de skatebaan nieuw leven in te blazen.
Spontaan kwam Jan de Bruin van het Kunstencentrum met een extra prijs aanzetten van 1500 euro. Hij miste een virtueel cultureel jongerenmagazine. Vandaar dat hij de plannenmaakster Deniz Hamza voor een dergelijk plan de extra prijs toekende.

U bent hier