h

Harry Slinger: Zalm heeft zichzelf aan de haak geslagen

17 mei 2006

Harry Slinger: Zalm heeft zichzelf aan de haak geslagen

Door: Willem Croese


Den Haag – Tijdens de demonstratieve bijeenkomst in het kader van de WAO herkeuringen op het plein voor de Tweede Kamer was de zanger Harry Slinger vandaag ook aanwezig. Hij zweepte en vrolijkte het aanwezige publiek op met zijn liederen. In zijn kielzog nam Harry Slinger een cameraploeg met zich mee van RTV-NH.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Met bekende maatschappijkritische liedjes als de oude Drukwerk kraker ‘Hallo Den Haag’ en de solo single ‘Jan Peter het kan beter’ opende Harry Slinger de ‘Stop de herkeuringen’ actie.
Harry Slinger verwonderde zich over de armoede in Nederland. Onlangs bezocht hij als SP Zaanstad-lid een informatieve avond over armoede. Daar realiseerde hij zich dat mensen ‘met’ geld nooit meepraten over armoede, terwijl zij dat juist naar zijn mening wel moeten doen.
Een voorbeeld waar hij zich aan ergert is de ziektekostenverzekering. Hiervoor betaalde Harry Slinger in het oude systeem zo’n 600 euro per maand voor zijn gezin en in het huidige systeem nog maar 300 euro per maand. “Dan hoor je op zo’n avond dat mensen met weinig geld juist meer zijn gaan betalen. Vaak het dubbele wat zij al betaalden,” aldus Harry Slinger. Hij vindt dit laatste niet terecht.
“Ik heb altijd aan de linkerkant gestaan, al ben je met zo’n ziektekostenregeling beter af met de VVD. Ik had vandaag graag op een feestje van de VVD gestaan (dit naar aanleiding van alle commotie om VVD kamerlid Hirsi Ali) om Zalm te vragen wanneer hij gevangen wordt, maar inmiddels heeft hij zichzelf aan de haak geslagen.”

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Harry Slinger in gesprek met Jan Marijnissen
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Vanaf het podium merkte Harry Slinger op dat CDA fractievoorzitter Maxime Verhagen op een terrasje zat te lunchen. Aan het publiek vroeg de zanger wie er gebruik maakt van de Voedselbank. Zowaar was er één persoon die zijn hand opstak. Harry Slinger adviseerde om bij Verhagen aan tafel te gaan zitten en mee te eten. Het gevolg was dat enkele actievoerders al snel aanschoven bij de CDA-er om een praatje te maken en een vorkje mee te prikken.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
CDA-er Maxime Verhagen aan de lunch
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Een cameraploeg van RTV-NH volgt al enkele dagen de werkzaamheden van Harry Slinger om een ‘special’ te maken over de zanger uit Westzaan. “Ik vond het ook nodig dat die ploeg vandaag met mij op stap gaat, want dan zien zij ook dat ik andere dingen doe.” De tv uitzending zal op 30 mei a.s. zijn.

U bent hier