h

SP wethouder Piet Keijzer enthousiast aan de slag

15 mei 2006

SP wethouder Piet Keijzer enthousiast aan de slag

Door: Willem Croese


Zaandijk - De kersverse SP wethouder Piet Keijzer is sinds zijn installatie op 20 april j.l. hard en enthousiast aan het werk op het gemeentehuis aan het Bannehof. Hij verruilde zijn werk als secretaris voor het stadsdeel Oud-West in Amsterdam voor het ambt van wethouder in Zaanstad. Al is het nog wennen en veel kennismaken met mensen. Voor de SP-er is het een tijd waarin veel bereikt kan en moet worden.

"De installatie op 20 april was voor mij absoluut een bijzondere dag. Om drie uur 's middags was ik in Amsterdam nog aan het werk en om vier uur 's middags werd ik als wethouder in Zaanstad geïnstalleerd. Ik heb die installatie als zeer indrukwekkend ervaren," zegt Piet Keijzer.
Het takenpakket bestaat voor Piet Keijzer uit; sociale zaken, wonen, ruimtelijke ontwikkeling, integratie en de Zaanoevers. Voordat hij deze taken kon gaan uitvoeren werden er op de eerste werkdag (21 april) afspraken gemaakt met de andere collegeleden over onder andere de agenda's, de verordeningen, de weekenddiensten wanneer de burgemeester niet aanwezig is. Eigenlijk allemaal huishoudelijke zaken waarmee een wethouder te maken heeft.
Als wethouder krijgt Piet Keijzer onder andere ondersteuning van een woordvoerder communicatie en beleidsadviseurs. Vooral zijn eigen weg zoeken mag hierin niet vergeten worden.
De eerste commissie vergadering heeft hij als wethouder al achter de rug. Dat was op 24 april. "Het was geen ingewikkelde commissievergadering. Alles was goed voorbereid," zegt hij.
Op 4 mei sprak de SP-er bij het verzetsmonument aan de Leeghwaterweg in Zaandijk waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vier verzetsmensen zijn gedood. Bij de plechtigheid sprak Piet Keijzer namens de gemeente Zaanstad.
Hierna trok men in een stoet naar het Koogerpark. "Dan besef je pas dat je daar niet loopt als Piet Keijzer, maar als ambtsdrager voor de gemeente."
Zaterdag 13 mei mocht Piet Keijzer het pand openen van de organisaties Animo, Candela, Islam & Dialoog. De drie organisaties zitten nu onder één dak in een pand aan De Weer te Zaandam.
"Er was een grote opkomst. Bovendien waren er vier Turkse radio en televisie zenders aanwezig om de opening vast te leggen. Ik heb hier een toespraak gehouden en het pand formeel geopend. Het zijn drie actieve organisaties die van alles doen om de integratie te bevorderen."

Sociale vraagstukken

"Ik ben nu eerst bezig met kennismakingsgesprekken met mensen en organisaties die ik in mijn werk tegenkom. Zo heb ik bijvoorbeeld gesproken met de Zaanse woningbouwcorporaties om te komen tot nieuwe prestatieafspraken. De gezamenlijke ambitie is om deze contracten medio december te gaan tekenen," aldus Piet Keijzer.
Hij is ook bezig met een 'Meldpunt Betalingsachterstanden'. Er is een groeiende groep mensen die achterstanden krijgen met het betalen van huur, gas en licht, zorgverzekeringspremie enz. Om deze mensen een helpende hand te bieden zal het meldpunt de gegevens gaan delen van onder andere woningbouwcorporaties en Nuon.
Op dit moment zijn de wachtlijsten voor schuldsanering erg lang en worden door de stijgende prijzen langer. Momenteel heeft de Gemeentelijke Kredietbank zelfs een wachttijd van circa zes maanden.
De verwachting van Piet Keijzer is dat binnen enkele maanden er een intentieverklaring getekend kan gaan worden en aan het einde van dit jaar is het meldpunt een feit.

U bent hier