h

Van de Zaanse politiek wisten wij niets. Nu wel.

25 mei 2006

Van de Zaanse politiek wisten wij niets. Nu wel.

Door: Willem Croese


Zaandam – Als geschiedenis examenopdracht konden de leerlingen uit de vierde klas VWO van het Zaanlands Lyceum kiezen uit diverse thema’s die betrekking hebben op de Zaanstreek. Na enige aarzeling kozen Paula Baas (16) en Kareem Chin (16) voor de Zaanse politiek. Ze hebben er geen spijt van.

“Ons cijfer voor dit onderzoek kennen wij nog niet, maar onze geschiedenisleraar heeft al op onze website gekeken en zegt dat het een hoog cijfer gaat worden,” aldus Kareem Chin. Het hopelijk hoge cijfer voor beide VWO scholieren maakt ¼ deel uit van hun examen eindcijfer.
In januari dit jaar hebben Paula Baas en Kareem Chin de opdracht gekozen. Om zeker te weten of zij de opdracht konden en wilden doen kregen de leerlingen de tijd om een soort vooronderzoek te doen. Direct moest er een hoofdvraag gesteld worden. Dit leverde even problemen op, want Paula en Kareem wisten werkelijk niet wat er in de gemeentepolitiek leefde.
Paula Baas: “Voor de vormgeving wilden wij een ruimte hebben om een soort tentoonstelling te maken over de Zaanse politiek, maar dit is niet gelukt. Daarom hebben wij een website gemaakt in overleg met de geschiedenisleraar.” Op de website Zaanse Politiek namen zij alle gelegenheid om als een tentoonstelling alles neer te zetten.

Onderzoeken

Om een beeld te krijgen van de huidige politieke situatie in Zaanstad gingen Paula Baas en Kareem Chin op stap met zelfgemaakte vragenlijsten. De ene vragenlijst was bestemd voor de politici en de andere voor buurtonderzoeken.
Alle politieke partijen die Zaanstad rijk is ontvingen de vragenlijst. SP fractielid Anna de Groot heeft hierover nog op haar weblog geschreven. Zij vond de vragen pittig. Volgens de beide leerlingen hebben niet alle partijen meegewerkt aan het onderzoek. Achteraf gezien was het moment van het onderzoek voor vele politici lastig, omdat zij midden in de hectiek van de verkiezingen zaten.
Het buurtonderzoek leverde voor hen verrassende elementen op al was de start van het onderzoek moeilijk.
Van deur tot deur ging het tweetal. De eerste deuren die opengingen werden direct gesloten nadat de scholieren de bewoners om hun standpunten vroegen. Paula Baas: “Totdat bij mij in de buurt zelfs een hele groep mensen op straat met ons in discussie ging.”
“Jongeren en ouderen waren het meest geïnteresseerd waar wij mee bezig waren,” zegt Kareem Chin.
Paula Baas vult aan: “Ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat politiek zo belangrijk is. Ik kreeg eindelijk het gevoel tussen de mensen en de politiek te staan.”
De bewoners van Zaanstad zouden volgens de jonge onderzoekers erg veel moeite hebben met het prestigieuze Inverdan plan om de binnenstad van Zaandam op te knappen. Het kost volgens hun bevindingen veel te veel geld. “Politici weten niet wat de lokale behoeftes zijn, want er wordt niet geluisterd naar de mensen.”
Enkele Zaanse politici vinden dit onderzoek resultaat mager, want volgens hen is het onderzoek niet representatief gezien het kleine aantal mensen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Er zouden volgens deze politici ook andere geluiden bestaan, namelijk dat het wel goed is om bijvoorbeeld Inverdan uit te voeren.

SP Zaanstad en Democratisch Zaanstad

Op de website van Paula en Kareem staat een interview gepubliceerd met Democratisch Zaanstad fractievoorzitter Aart Molenaar. Opmerkelijk in dit interview is het antwoord op de vraag hoe hij de houding van de SP fractie vond tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraadsleden op 9 maart j.l., want Anna de Groot (SP) beweerde dat het roer om moet in Zaanstad.
“De SP lijkt op een sekte,” zei Aart Molenaar. Even verderop ging hij door met de opmerkingen dat SP-ers alles uit boeken hebben en iedere keer toestemming moeten vragen aan de landelijke SP om besluiten te kunnen nemen.
Dit nodigde mij uit om Paula en Kareem toch wat nadere uitleg te geven over wat Aart Molenaar beweerde. “Dat Aart Molenaar zegt dat de SP op een sekte lijkt hoor ik hem zo zeggen. Ik ken hem daar goed genoeg voor. Tja de SP is niet zijn partij,” legde ik hen uit.
"Voor wat betreft beslissingen nemen hoeft de lokale SP helemaal niet eerst toestemming te vragen aan de landelijke SP. Wel mag het duidelijk zijn dat de SP Zaanstad een onderdeel is van deze landelijke partij en zich conformeert aan het beleid van de partij dat volgens de democratische lijnen binnen de partij wordt vastgesteld."
Mijn toelichting gaf Paula Baas en Kareem Chin wel een ander beeld dan wat Aart Molenaar hen heeft gezegd. Niettemin, wanneer beide scholieren 18 jaar zijn gaan zij Democratisch Zaanstad stemmen, want volgens hen haalt een landelijke partij hun stemmen door de invloed vanuit Den Haag en niet lokaal. Aart Molenaar heeft kennelijk goede zaken gedaan bij de twee scholieren.

Raadswerk

Volgens Kareem Chin is een wethouder ‘Jeugd’ onzin wanneer deze wethouder zich niet onder de jongeren zou begeven. Paula Baas reageert hierop: “Wanneer ik in de gemeenteraad zou zitten dan zou ik eerst de verkeersveiligheid in orde willen hebben. Meer speeltuinen voor jonge kinderen en sport moet buurtgericht zijn en niet ver van de mensen vandaan.”
Kareem Chin zou graag het ‘Zaans’ karakter van Zaanstad terug willen zien. “Al die groene houten huizen vind ik mooi.”
De twee scholieren kwamen voor het eerst in de raadszaal tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 9 maart.
“Wij hadden gevraagd of wij foto’s mochten maken van de raadszaal. Dat kon en wij moesten dezelfde avond maar langskomen. Ik wist werkelijk niet wat er ging gebeuren die avond. Bovendien kwam ik rechtstreeks van dansles. Het was enorm druk en ik voelde mij zeer jong onder al die mensen,” aldus Paula Baas.
Zij zullen beiden de politiek in Zaanstad blijven volgen. Kareem wil na het Zaanlands Lyceum internationaal bedrijfskunde studeren en Paula Baas waarschijnlijk iets in het onderwijs. Voorlopig gaan zij zich wijden aan hun studie en wie weet komen wij later deze jongeren tegen in de Zaanse politiek.

U bent hier