h

WAO-ers op de Haagse barricades

17 mei 2006

WAO-ers op de Haagse barricades

Door: Willem Croese


Den Haag – De Limburgse actiegroep ‘Stop de WAO herkeuringen’ organiseerde vandaag een demonstratieve bijeenkomst op het plein voor de Tweede Kamer. De Limburgers maken bezwaren tegen de vernieuwde herkeuringen voor WAO-ers. De gevolgen voor velen die al in de WAO zitten zijn groot, maar ook voor hen die voor deze wet (die tegenwoordig WIA heet) als nieuweling in aanmerking komen. Arbeidsgehandicapten raken bij duizenden tegelijk in de bijstand met alle gevolgen van dien.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Zo’n tweehonderd demonstranten waren aanwezig, waaronder een kleine delegatie van de SP Zaanstreek. De spreekstalmeester was de cabaretier Sjaak Bral en de muzikale omlijsting werd verzorgd door zanger Harry Slinger.
Ton Heerts, FNV vice-voorzitter, was de eerste die als spreker optrad. Hij dankte de initiatiefnemers van de actie voor de uitnodiging, want volgens hem is het tijd voor veranderingen betreffende de WAO herkeuringen. “Mensen die al jaren in de WAO zitten moeten normaal behandeld worden,” aldus de vakbondsman. De regering wordt door de FNV gehouden aan de menselijke maat van de herkeuringen, want die is thans vaak ver te zoeken.
De FNV heeft de WAO begeleiders in opperste paraatheid gesteld. “De FNV Juridische Dienst zal voor hen die niet voldoende zijn afgekeurd gaan procederen, desnoods tot de hoogste rechter,” aldus Ton Heerts.
Lydia Verburg van de Whiplash Stichting Nederland wees erop dat minister De Geus van Sociale Zaken heeft gezegd dat hij zijn oren ten luister zal leggen op de werkvloer. “Dan moet hij dat nu maar hier ook doen,” zei Lydia Verburg.
Volgens haar is het beeld ontstaan van willekeur in plaats van voorkeur bij de WAO herkeuringen en zo komen volgens haar vele mensen in de verdrukking.
“Sociale Zaken! Dit is wel zakelijk, maar niet sociaal. Whiplash patiënten voelen zich ‘genekt’ door de herkeuringen, omdat zij een ziekte hebben die moeilijk zichtbaar is,” eindigde zij haar betoog.
Volgens PvdA kamerlid Jet Bussemaker sluit de regering Balkenende de ogen voor de WAO herkeuringen. Zij sprak de belofte uit dat wanneer de PvdA in de regering komt dat WAO-ers het perspectief en de participatie krijgen op het verkrijgen van werk.
“De overheid zelf moet het goede voorbeeld geven door WAO-ers in dienst te nemen, want de overheid loopt wat dit betreft ver achter op het bedrijfsleven,” stelde Jet Bussemaker.
Ineke van Gent, Tweede Kamerlid voor Groen Links, blijft volgens haar hard werken om het huidige kabinet te laten vallen. Hoe eerder, hoe beter is haar stelling. “Er is een ander sociaal beleid nodig. Geef mensen kansen en pak hen hun rechten niet af,” zei zij.
SP fractievoorzitter Jan Marijnissen was de laatste spreker. Hij vond het geweldig dat er mensen waren gekomen om te demonstreren tegen de WAO herkeuringen. “Hier begint de toekomst van de WAO-ers. Het slechtste hebben wij nog niet gehad. Bij de keuringen word je zelfs nog goedgekeurd wanneer je geen armen en benen hebt, maar wel een neus om het toetsenbord van een computer te bedienen,” stelde de SP voorman.
Jan Marijnissen vindt de nieuwe bepalingen voor de WAO herkeuringen het geld uit de zakken kloppen van arbeidsgehandicapten. Volgens hem moet er een start gemaakt worden om dit soort maatregelen terug te draaien in een nieuw kabinet. Mensen dreigen op deze manier in de armoede terecht te komen.
“Wij moeten de armoede aanpakken. 360.000 Kinderen in Nederland leven in armoede. Daklozen moeten geholpen worden. De sociale zekerheid moet goed zijn om mensen door moeilijke jaren heen te helpen,” aldus Jan Marijnissen.
Hij beëindigde zijn toespraak met de woorden aan de WAO-ers: “Zet hem op. Ik sta achter jullie!”

Petitie

‘Stop de WAO herkeuringen’ woordvoerder Gerard van Halen bood de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een petitie aan en ruim 6000 handtekeningen van verontruste WAO-ers.
De ondervoorzitter van deze commissie Kathleen Ferrier (CDA) nam de bescheiden aan en luisterde samen met een delegatie, bestaande uit: Jan de Wit (SP), Ineke van Gent (Groen Links), Gerda Verburg (CDA) en Jet Bussemaker (PvdA), van de Tweede Kamer commissie naar de toespraak van Gerard van Halen.
Gerard van Halen wees erop dat WAO-ers op deze manier hun zekerheden kwijtraken. “Vele gezinnen lijden onder het juk van de WAO herkeuringen. Luister als politici naar ervaringsdeskundigen,” stelde hij.
Kathleen Ferrier kon de actiegroep en andere aanwezigen een nieuwtje melden, namelijk dat eind mei in de Tweede Kamer wederom met minister De Geus over dit onderwerp wordt gesproken. Wellicht biedt de actie van de WAO-ers meer perspectief en men is in dit geval in ieder geval op tijd.

U bent hier