h

Grote zorgen nieuwe kolenterminal Afrikahaven

7 juni 2006

Grote zorgen nieuwe kolenterminal Afrikahaven

Ingezonden mededeling:


Zaandam - Milieuorganisaties in Amsterdam en de Zaanstreek maken zich grote zorgen over de mogelijke vestiging van een derde kolenoverslagbedrijf in de Amsterdamse haven.
Het betreft de Afrikahaven Coal Terminal, een overslag- en bewerkingsbedrijf van kolen en ertsen. Het terrein van 32 hectare biedt slechts twaalf mensen een arbeidsplaats. Dergelijke bedrijvigheid produceert wél een flinke hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Verdere verslechtering van de luchtkwaliteit brengt geplande woningbouwplannen elders, zoals Inverdan en Telepoort, in gevaar.
Het bedrijf zegt nog nét aan de luchtkwaliteitseisen te voldoen, maar de milieuorganisaties betwijfelen dit en hebben bezwaar aangetekend tegen de ontwerpbeschikkingen van de milieuvergunningen.
De milieuorganisaties verwachten problemen met o.a. de luchtkwaliteit door de komst van dit bedrijf. Ook vragen zij zich af of de voorgestelde maatregelen tegen de stofoverlast de gezondheid van de werknemers en de bewoners van Zaanstad voldoende beschermen.
Grof stof verergert luchtwegklachten en te hoge fijnstof concentraties kunnen bovendien hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdige sterfte veroorzaken.
De milieuorganisaties stellen dat de voorschriften scherper gesteld moeten worden om te kunnen voldoen aan de wettelijke normen.
Ook stellen de organisaties vraagtekens bij de luchtkwaliteitberekeningen in de ontwerpvergunning. Zo mag het bedrijf met stormachtige windstoten doorwerken, waardoor (fijn)stof zich in korte tijd ver in de regio kan verspreiden.
Daarnaast is er gerekend met een hoogte van kolenbergen die in de praktijk vaak hoger is en het stof dus verder wegwaait dan is berekend.
Op dit moment zijn er al twee grote kolenoverslagbedrijven aan het Noordzeekanaal gevestigd. Beide bedrijven zorgen met hun (fijn)stofemissies voor veel overlast.
Andere bedrijven in de directe omgeving zoals drukkerijen, foto-ontwikkelcentrales en voedingsmiddelen producenten ondervinden grote hinder en onkosten.
Om aan de hedendaagse voedselkwaliteitseisen te voldoen, moeten ze bovenmatige inspanningen verrichten om het stof uit de productieprocessen te weren. Bij de huidige twee kolenoverslagbedrijven blijkt (fijn)stofoverlast zeer lastig beheersbaar en is de handhaving van de milieuvergunningen onder de maat.
Bewoners in Zaandam maken zich de meeste zorgen, omdat er meestal zuidwestenwind staat die ervoor zorgt dat het stof hun kant op komt. De plannen voor de Afrikahaven Coal Terminal verhogen de toch al forse achtergrondconcentraties van fijnstof in Zaandam en de regio. Gemeente Zaanstad zal zo nog moeilijker kunnen voldoen aan het Besluit Luchtkwaliteit.
Nu al stagneren er woningbouwprojecten. Mogelijk kan Zaanstad de met het Rijk afgesproken hoeveelheid op te leveren woningen niet waarmaken. De Amsterdamse haven kiest ervoor om deze vervuilende bedrijven op de grens met Zaanstad te vestigen.
Een derde kolenterminal maakt het voor vele bedrijven niet aantrekkelijker om zich in de omgeving van de Afrikahaven te vestigen. Dit terwijl de Amsterdamse haven juist nieuwe schone bedrijven wil aantrekken die veel banen creëren. Bovendien neemt de kolenterminal veel schaarse ruimte in beslag.
Het is dus de vraag of een kolenterminal positief bijdraagt aan duurzame economische ontwikkeling. Ook draagt het verbranden van kolen bij aan het broeikaseffect. Volgens de milieuorganisaties is het nu juist tijd te kiezen voor duurzame en schone energiebronnen!

U bent hier