h

Baanstede van binnen naar buiten met rapport

5 juli 2006

Baanstede van binnen naar buiten met rapport

Door: Willem Croese


Zaandijk – De negatieve ontwikkelingen in 2004 voor Baanstede was voor de gemeenten Zaanstad en Purmerend zaak om een objectief onderzoek te laten doen door Ernst & Young. Dit onderzoeksbureau heeft een rapport gemaakt met de naam “Van binnen naar buiten”. Het rapport werd afgelopen dinsdagavond in de Commissie Keijzer gepresenteerd.

Baanstede is het Sociale Werkvoorzieningschap voor de regio Zaanstreek – Waterland en de uitvoerder van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor de gemeenten in deze regio. De vraag was of Baanstede wel voldoende anticipeert op de maatschappelijke en politieke veranderingen. Het bedrijf maakte een verbeterplan om tot betere resultaten te komen.
Wethouder Piet Keijzer (SP) meldde dat er een nieuwe wetgeving aankomt met ingang van 1 januari 2007 voor de sociale werkvoorziening. Volgens de wethouder zal de gemeente Zaanstad deze datum niet halen voor wat de uitvoering betreft.
Zijn verwachting is dat in 2008 de nieuwe omstandigheden voor Baanstede werkelijkheid zullen worden. Eerst wil Piet Keijzer medio september het rapport van de Rekenkamer afwachten. Rond oktober 2006 wil hij het ‘gehele pakket’ bespreken met de commissie om het vervolgens in de gemeenteraad te behandelen.
Het dikke rapport van Ernst & Young werd in een razend tempo gepresenteerd door Marianne Westerhout van het onderzoeksbureau. Zij merkte onder andere op dat de lonen een groot probleem zijn bij Baanstede, want de verstrekte subsidies zijn niet kostendekkend. Daarom adviseerde de onderzoekster dat Baanstede zich moet aanpassen door de verkoop van goederen en diensten, maar ook van arbeidskrachten.
“Wij missen het ‘wij gevoel’ van Zaanstad en Purmerend,” aldus Marianne Westerhout. De gemeenten en Baanstede zullen dus de komende tijd hard moeten werken om de nieuwe wetgeving in te voeren en de omslag te maken naar het wij gevoel.

U bent hier