h

Noodklok luidde in Amsterdam tegen oorlogsgeweld

22 juli 2006

Noodklok luidde in Amsterdam tegen oorlogsgeweld

Door: Willem Croese


Amsterdam - Zo'n 3000 mensen demonstreerden in Amsterdam tegen de oorlogsvoering door Israel in de Gazastrook en Zuid-Libanon. De organisatoren wilden zo de 'noodklok' laten luiden tegen het oorlogsge- weld. Nadat de demonstranten zich op het Beursplein verzameld hadden kon men toch nog door de stad naar het Museumplein. Aanvankelijk gaf de gemeente Amsterdam geen toestemming voor de demonstratieve optocht, maar aangezien er zoveel demonstranten waren moest men wel.

De aanleiding van het militaire geweld van Israel in de Gazastrook en Zuid-Libanon zijn de ontvoeringen van een drietal Israëlische militairen. Met name in Zuid-Libanon wil Israel afrekenen met Hamas en Hezbollah. Volgens de SP is het geweld van deze organisaties niet goed te keuren, maar de ontvoeringen staan volgens de socialisten niet op zichzelf.
"Wat eraan vooraf ging, is een volledige boycot van de democratisch gekozen nieuwe Palestijnse regering, het onmogelijk maken van economische ontwikkeling van Gaza door afsluiting van de zeehaven en het luchtruim en de illegale bouw van de afscheidingsmuur. Israel heeft van de Gaza de grootste openlucht gevangenis ter wereld gemaakt," aldus de SP.
Volgens het Palestina Komitee heeft het bombarderen van civiele doelen, zoals centrale water-, brandstof- en voedselvoorzieningen, al vele doden en gewonden tot gevolg gehad. Een Palestijnse demonstrante bevestigde dit in Amsterdam: "Complete karavaans van het Rode Kruis worden beschoten met als gevolg vele doden. Tevens kunnen de medicijnen wat het Rode Kruis vervoert zo niet op de juiste plaats komen." De Palestijnse is net terug van familiebezoek in Jordanië en ook daar zit de schrik er flink in wat de oorlogsagressie betreft van Israel. "Mijn familie leeft in Palestina in grote angst. De situatie is verschrikkelijk. Armoede en honger nemen toe."
Als één van de sprekers op het Museumplein sprak SP Tweede Kamer lid Harry van Bommel. Hij riep op tot economische sancties tegen Israel. Volgens hem heeft de Europese Unie voldoende drukmiddelen om Israel tot andere gedachten en daden te brengen. De vele burgerslachtoffers moeten er niet meer worden.
Harry van Bommel riep minister Bot op om juist wel deze zaken te bespreken namens Nederland met Amerika. Minister Bot wil namelijk niets zeggen over de oorlogssituatie.
Het einde van de demonstratieve bijeenkomst eindigde op het Museumplein met enorme onweersbuien wat vele demonstranten weer huiswaarts deed keren.

U bent hier