h

SP Wethouder Piet Keijzer: “Iedereen doet mee”

16 juli 2006

SP Wethouder Piet Keijzer: “Iedereen doet mee”

Door: Willem Croese


Zaandijk – Al kunnen de gemeenteraadsleden op vakantie gaan voor wethouder Piet Keijzer gaat het werk voorlopig gewoon door. Hij is druk doende met de voorbereidingen voor het vinden van werk op creatieve manieren voor mensen die onder de Instroom Doorstroom (ID) banen vallen. Zij zullen door nieuwe wetgeving hun baan kwijt raken.
De sociale werkvoorziening Baanstede staat ook onder druk. In opdracht van de gemeenten Zaanstad en Purmerend is er een onderzoek gedaan naar de kansen en mogelijkheden voor dit bedrijf, want ook hiervoor is nieuwe wetgeving in aantocht. Men moet namelijk gaan concurreren met andere bedrijven.

Per 1 oktober aanstaande krijgen de mensen die via het ID-banen systeem werken hun ontslag aangezegd. Ooit werden deze banen in het leven geroepen door voormalig minister Melkert (PvdA) van Sociale Zaken. De bedoeling was om mensen die, om welke reden dan ook, niet aan het arbeidsproces meededen een kans te geven. Met deze vorm van gesubsidieerd werk moest men weer aan de slag komen. Onder leiding van het kabinet Balkenende maakt minister De Geus van Sociale Zaken een eind aan deze vorm van arbeid.
Piet Keijzer betreurt dit als wethouder van Sociale Zaken, maar hij moet als gemeente bestuurder wel de wet uitvoeren. “Een nadeel is wel van de ID banen dat sommige mensen zijn blijven hangen in hun gesubsidieerde baan. Zij komen hier niet uit en stromen zo niet door naar een gewone betaalde baan. Met de Zaanse 'trajectbanen' wil ik mensen wel een kans geven, maar deze banen zijn dan echt tijdelijk. Een bedrijf kan, als ze iemand in vaste dienst nemen, maximaal twee jaar subsidietoeslag krijgen voor een trajectbaan. Zo kunnen mensen weer werkervaring opdoen en is het mogelijk dat mensen die als trajectbaner aan het werk zijn, een vaste baan krijgen,” aldus Piet Keijzer.
Momenteel voert Piet Keijzer gesprekken met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) en de Zaanse werkgevers om dingen te regelen voor de groep werknemers die anders buiten de boot vallen.
Het ontslag van de ID-ers per 1 januari 2007 is voor Piet Keijzer een groot probleem. “Je kunt toch niet bijvoorbeeld een 62 jarige ID-er op straat zetten. Wij zullen hiervoor individuele oplossingen moeten zoeken. Een probleem voor hele kleine organisaties is, dat zij dreigen om te vallen als hun ID-ers vertrekken. Daarvoor moet ook vóór 1 oktober duidelijkheid komen.”
In opdracht van de gemeenten Zaanstad en Purmerend is er door Ernst & Young een onderzoek gedaan naar de sociale werkvoorziening Baanstede. Dit bedrijf moet volgens nieuwe wetgeving gaan concurreren met andere sociale werkvoorzieningen.
De wetgeving gaat zelfs zover dat het mogelijk wordt over te gaan tot een zogenaamde Europese aanbesteding. Meer bedrijven moeten zich inschrijven met de juiste offertes voor bepaalde werkzaamheden zoals plantsoenendiensten. Bovendien vonden beide gemeenten het noodzakelijk dat de bedrijfsvoering van Baanstede werd doorgelicht werd om te kijken naar het bestaansrecht en de kansen op de markt.
Piet Keijzer wil ook bijstandsgerechtigden gaan inzetten bij Baanstede. “Iedereen doet mee. Baanstede moet zich meer inzetten op verschillende type werknemers en daar horen ook bijstandsgerechtigden bij, die moeten reïntegreren in het arbeidsproces. Bovendien kan deze groep mensen meer geld opleveren voor Baanstede doordat men productiever is,” zegt Piet Keijzer.

Dak- en thuislozen

Volgens Piet Keijzer kent Zaanstad tientallen dak- en thuislozen. Eén van hen kwam onlangs in het nieuws. De vrouw in kwestie was na een moeilijke periode naar Amsterdam gegaan en meldde zich daar voor een uitkering en huisvesting. Het mocht niet baten. Zij kwam weer terug in Zaanstad en ook hier lukte haar aanvraag in eerste instantie niet.
Na enig onderzoek door de juridische afdeling van de gemeente Zaanstad werd het dossier van de betrokken vrouw doorgelicht. Men kwam tot de ontdekking dat er, als gevolg van de zeer ingewikkelde wetgeving, een beoordelingsfout was gemaakt door de Sociale Dienst. Piet Keijzer besloot daarop de vrouw haar uitkering terug te geven en te zorgen voor een postadres. Een woning heeft hij nog niet voor elkaar gekregen.
“Dak- en thuislozen kunnen zich overal aanmelden. Zaanstad heeft echter een functie als regiogemeente voor dit soort gevallen. Iedere week moet zo’n persoon zich melden bij de Sociale Dienst. Er wordt contact met hen onderhouden. De omstandigheden kunnen in de gaten gehouden worden en waar nodig kan een helpende hand worden geboden. Bij het niet melden door een dak- of thuisloze bij deze gemeentelijke dienst kan de bijstandsuitkering worden stopgezet. Dit laatste is bij deze mevrouw ook gebeurd,” stelt Piet Keijzer.
De gemeente Amsterdam gaat de komende vier jaar in samenwerking met de lokale woningbouwcorporaties ervoor zorgen dat dak- en thuislozen een woning krijgen. Er zullen per jaar circa 150 woningen beschikbaar gesteld worden. Volgens Piet Keijzer is een dergelijk plan niet noodzakelijk voor Zaanstad al was het maar dat het aantal dak- en thuislozen aanzienlijk minder is dan in Amsterdam. Wel worden er afspraken gemaakt met de corporaties om op sociale indicatie Zaanse dak- en thuislozen een woning aan te bieden.

Woningmarkt

De NVM Makelaars Zaanstreek zeggen tevreden te zijn over het herstel van de verkoopprijzen voor woningen. De gemiddelde prijs ligt rond 213.000 euro. “Dit komt door het vertrouwen wat men weer heeft in de economie en dat heeft nu eenmaal een effect op de verkoopprijs. Er zit flink wat 'lucht' in de verkoopprijzen. De werkelijke waarde is vaak beduidend lager. Neem de vooroorlogse buurten in Zaanstad. De gemiddelde verkoopprijs ligt daar rond de 180.000 euro en de reële prijs ligt rond de 140.000 euro,” reageert Piet Keijzer op dit bericht.
Dit is een kwestie van 'vraag en aanbod'. De schaarste op de woningmarkt werkt prijsbedervend. De prijzen komen dus hoger te liggen dan de werkelijke waarde. Volgens Piet Keijzer is het juist voor starters een groot probleem om een huis te kopen. Als wethouder Wonen kan Piet Keijzer hier weinig tegen doen behalve dan het stimuleren voor het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen.
De Federatie van Zaanse Woningcorporaties heeft de corporatie ZVH weer als lid toegelaten van dit gezelschap. Enkele jaren geleden moest ZVH het veld ruimen, omdat de overige corporaties in de federatie niet met ZVH overweg konden doordat deze corporatie zich niet aan de afspraken hield. Inmiddels is het tij gekeerd en doen de Zaanse corporaties weer zaken met elkaar. Piet Keijzer is hier blij mee: “Men was al met elkaar in gesprek om ZVH binnen de federatie toe te laten. Nu er straks weer één club bestaat is dat makkelijker als gesprekspartner voor de gemeente in plaats van allerlei afzonderlijke gesprekken te moeten voeren om tot zaken te komen. Het zal de nog definitief vast te leggen prestatieafspraken ten goede komen.”
Het voornemen van dezelfde ZVH om te fuseren met de Amsterdamse corporatie 't Oosten lijkt afgeketst te zijn doordat de Amsterdammers in hun ledenraad af willen zien van de fusie. Piet Keijzer zegt dit soort fusies niet echt nodig te vinden al zegt hij niet voldoende argumenten te hebben om het te kunnen tegen houden. Wel ziet hij de verhuur en het beheer van woningen liever op kleinere schaal dan in de vorm van een enorm grote woningbouwcorporatie.

Kadernota 2007 - 2010

De 'Kadernota 2007 – 2010' werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 juli goedgekeurd. Alleen de Zaanse Onafhankelijke Groepering (ZOG) stemde tegen met slechts het argument dat men vond tekort tijd te hebben gehad om de nota goed te kunnen bespreken en te beoordelen. Alle andere fracties stemden in met de kadernota. Dit moet toch voor het College een goed gevoel gegeven hebben.
Piet Keijzer: “Wij hebben in de kadernota de richting van het coalitieakkoord verder uitgewerkt. Typische SP punten in de kadernota vind ik het optrekken van het percentage voor het hulpfonds van 105 naar 110 procent en dat het Meldpunt Betalingsachterstanden er komt.”
Tijdens deze raadsvergadering maakte Piet Keijzer nog een scherpe opmerking over jongeren die niet hun schoolopleiding afgemaakt hebben, maar wel aan het werk zijn of werk zoeken. Hij noemde deze groep jongeren namelijk 'verzetshelden'. “Hiermee wilde ik deze jongeren op de kaart zetten, omdat zij te vaak als hele groep negatief worden neergezet. Een flink aantal van hen verzet zich tegen het dwingend keurslijf van het huidige onderwijssysteem en wil zich liever al werkende verder ontwikkelen. Mensen die met hun handen leren worden nog te weinig gewaardeerd. Ook zij verdienen positieve aandacht,” aldus Piet Keijzer.

Nieuwe burgemeester

De vertrouwenscommissie van de Zaanse gemeenteraad en de Commissaris van de Koningin, de heer Borghouts, hebben hun werk gedaan rondom de sollicitatie procedure voor een nieuwe burgemeester. Voor de raadsvergadering van 6 juli werd er een besloten vergadering gehouden waar de vertrouwenscommissie verslag deed van de werkzaamheden.
Twee kandidaten werden er aan de raad voorgelegd. Na enig overleg werd besloten om de PvdA-er Jan Baas (53) voor te dragen. De verwachting is dat Jan Baas als burgemeester van Zaanstad per 1 oktober aan het werk kan. Hij is momenteel burgemeester van Enkhuizen en daarvoor van Wieringen.
ZOG fractievoorzitter Leny Vissers en tevens lid van de vertrouwenscommissie verklapte ongelukkigerwijze dat Jan Baas tweede keuze is. Inmiddels hebben ons helaas berichten bereikt dat Jan Baas niet altijd even populair is geweest in Wieringen en Enkhuizen. Wanneer deze berichten op waarheid zouden berusten zal Jan Baas zich helemaal goed moeten bewijzen en niet alleen als tweede keuze burgemeester optreden.
Piet Keijzer gaat desgevraagd 'niet' in op het verloop van de procedure. “Jan Baas is door de raad voorgedragen als onze nieuwe burgemeester, ik heet hem van harte welkom en ga graag samen met hem en de rest van het College aan de slag in het belang van onze stad. Ik hoop dat we op dit front wat rust in de tent krijgen.”
Wij zullen maar denken dat Jan Baas het voordeel van de twijfel krijgt. Al heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van hem als nieuwe burgemeester. Tot 1 oktober zal mevrouw Tonny van de Vondervoort als interim burgemeester haar werk doen.

U bent hier