h

SP wethouder Piet Keijzer: ‘Meer doen met eigen mensen’

6 juli 2006

SP wethouder Piet Keijzer: ‘Meer doen met eigen mensen’

Door: Willem Croese


Zaandijk – Dat de politiek grillig kan zijn heeft men de afgelopen week in Den Haag bewezen. Het kabinet Balkenende II is gevallen. Met een zogenaamd ‘rompkabinet’ willen het CDA en de VVD doorgaan met regeren om een aantal zaken die nog op de rol staan door te voeren, zoals de begroting 2007 en een nieuw belastingplan.
Voor Zaanstad wethouder Piet Keijzer (SP) staat vast dat een aantal belangrijke zaken doorgaan, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De politieke zaken stoppen vooralsnog vanuit Den Haag totdat er duidelijkheid is of het rompkabinet verder mag regeren. Hopelijk zal de behandeling van de nieuwe Wet Inburgering ook doorschuiven naar een volgend Kabinet

Piet Keijzer: “De gemeente krijgt wel al het werk aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar slechts een deel van het benodigde geld. Een onfatsoenlijke truck die door dit Kabinet al te vaak wordt toegepast”
Kort gezegd komt deze wet er op neer dat de gemeenten verantwoordelijk worden met de WMO voor maatschappelijke ondersteuning.
Maatschappelijke ondersteuning omvat activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp.
Het WMO wetsvoorstel is op 14 februari 2006 door de Tweede Kamer goedgekeurd. Dinsdag 27 juni is de WMO door de Eerste Kamer zonder stemming aangenomen. De fractie van de SP is daarbij aantekening verleend, dit betekent dat de SP bij stemming tegen gestemd zou hebben.

Fusies

De trend is bij woningbouwcorporaties om met elkaar te fuseren. De corporaties worden op deze manier groter en groter. De Zaanse corporatie ‘ZVH’ is druk doende om te fuseren met de Amsterdamse corporatie ‘Het Oosten’. Vervolgens wil deze nieuwe corporatie in 2007 fuseren met de Amsterdamse corporatie ‘De Key’. Het College van B en W heeft al eerder laten weten geen grote bezwaren te hebben tegen de fusie, maar vindt de fusie niet noodzakelijk.
Voor Piet Keijzer geldt als verantwoordelijk wethouder Wonen dat ook een grote corporatie het beheer van betaalbare woningen als speerpunt moet hebben.
“Bij nieuwbouw van woningen is een ‘deal’ met diverse corporaties van groot belang. Het voordeel voor de woningmarkt kan dan zijn dat de geldstromen binnen het Regionaal Overleg Amsterdam (ROA) beter verdeeld worden (solidariteit op regionale schaal).
Voorheen ging het geld niet naar Zaanstad, maar bijvoorbeeld wel naar Amsterdam Zuidoost. Dit solidariteitsbeginsel binnen de ROA is goed, maar hopelijk komt het geld voor woningbouw deze keer naar Zaanstad,” aldus Piet Keijzer.
Ook woningbouwcorporatie Parteon wil gaan fuseren. Deze corporatie wil met Goed Wonen Assendelft fuseren. Ook hier heeft het College van B en W geen bezwaar tegen.
Het College zegt hierover: “De lokale binding wordt voldoende gewaarborgd door de rayongerichte werkwijze én het feit dat de vestiging in Assendelft blijft bestaan. Daarnaast zal door de fusie de professionaliteit, doelmatigheid en dienstverlening van Goed Wonen Assendelft aan kwaliteit winnen.”
Parteon is een corporatie wat dit jaar is ontstaan uit een fusie tussen de Zaanse woningbouwcorporaties Saenwonen en Woonmij Zaanstad. Fusies willen nog wel eens intern gedoe opleveren.
Piet Keijzer hierover: “Een fusie van organisaties leidt altijd tot energieverlies, soms weinig en soms onaanvaardbaar veel. Het bouwen aan één cultuur wil nog wel eens leiden tot vergroting van de ‘overhead’, waarin vervolgens weer gesneden moet worden.
Ik ben een warm voorstander van de kleinst mogelijke schaal waarop je zaken kunt organiseren en krijg wat jeuk van de neiging van almaar groter willen groei. Parteon zit wat mij betreft nu mooi aan de maximale maat.”

Baanstede

Door de komst van nieuwe Wet Sociale Werkvoorziening per 1 januari 2007 gaat er veel veranderen. De gemeente krijgt straks rechtstreeks al het geld van het Rijk en de verantwoordelijkheid voor aanbesteding van de SW-trajecten. Voor 2007 betekent dat nog weinig. Voor de jaren daarna zal een plan moeten worden gemaakt. Daarover is er een overleg gestart met alle 9 Baanstede gemeenten.
Piet Keijzer: “Mijn inzet namens Zaanstad is om vooral goed te zorgen voor de meest kwetsbaren, de SW-werknemers en te sturen op een gezond en vitaal SW-bedrijf. Dat betekent een “verdere professionalisering en verbreding (meer taken) voor Baanstede en ook meer ruimte om de zakelijke markt op te gaan.
Het doel van de nieuwe wet:“zoveel mogelijk SW-ers onderbrengen in gewone bedrijven” spreekt mij aan. Waarbij een ieder die een beschutte werkplek nodig heeft, die ook zal hebben en houden. Bij de mogelijkheid van vrije aanbesteding om het bedrijf te prikkelen, heb ik een stevige aarzeling. Volgens mij kan dat ook op andere manieren, bij voorbeeld het bedrijf belonen bij goed presteren.”

Lopende Zaken

Reeds eerder meldde Piet Keijzer dat hij bezig is om een Zaans meldpunt op te zetten voor betalingsachterstanden.
“Samen met een zorgverzekeraar, nutsbedrijf en de gezamenlijke woningcorporaties wil ik komen tot een Zaanse invulling van een landelijke afspraak. Door postorderbedrijven, kredietverstrekkers, kabelbedrijven, energiebedrijven en woningbouwcorporaties zijn er landelijke afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen in onnodige financiële problemen komen.
Ik verwacht dat binnen een aantal weken de Zaanse wilsverklaring getekend kan worden tussen de betrokken organisaties en de gemeente. Ik heb geen signalen dat het niet lukt, dus ga ik er vanuit dat dit resultaat gaat slagen,” aldus Piet Keijzer.
Tijdens een tweetal rondwandelingen door de ‘Schilders- en Waddenbuurt’ en ‘Zaan en Dijk’ heeft Piet Keijzer de betrokkenheid van de bewoners mogen ervaren over hun buurten. Opvallend vindt hij dat men zich zorgen maakt over hoe ‘dicht’ gebouwd moet worden en hoeveel groen en speelruimte hierbij eventueel verloren kunnen gaan.
“Dit is natuurlijk een groot dilemma. Hoe ver mag je als gemeente gaan met verdichten, in de wetenschap dat door de ingreep de kwaliteit van de buurt verandert. Wordt de buurt er als geheel beter van, wordt de stad er als geheel beter van?
Het voelt als een strijd in de buurt om de openbare ruimte en tegelijkertijd is er een strijd op streek en regio schaal tussen mens (bewoners en ondernemers) en natuur. Goed in gesprek zijn met elkaar en het dilemma bespreken met alle belanghebbenden leidt volgens mij tot een optimum van kwaliteit en acceptatie, zowel op buurt als stedelijk niveau”
Om de bereikbaarheid van de wijk Westerwatering te bevorderen heeft het College van B en W besloten om de busbrug tussen deze wijk en Westerkoog open te willen stellen.
“Medio september komen wij met voldoende argumenten om de vrijstellingsprocedure over de busbrug te starten. In het najaar 2009 zal het vroegste moment zijn dat de busbrug daadwerkelijk opengaat,” stelt Piet Keijzer.
Voor het Zaanoeverproject heeft de gemeente zo’n twintig Zaanse deskundigen (eigen mensen uit de streek”) gevraagd in een forum mee te denken en mee te praten over de kansen in de toekomst voor de Zaan. Voorgesteld werd om het Zaanoeverproject om te vormen naar een “Zaanprogramma” met daarbij het accent van wonen en wonen/werken uit te breiden met onder andere cultuur, toerisme, sport, economie en openbare ruimte.
Piet Keijzer: “Wat ik nou zo goed vind is dat wij meer doen samen met eigen mensen uit de streek. De uitkomst van de avond zal worden verwerkt in een nota die in het najaar met de gemeenteraad besproken zal gaan worden. Het Zaanoeverproject is één van de vele mooie dingen in mijn portefeuille en een belangrijke drager van de Zaanse identiteit en een verbindend element in onze streek. Het voelt als een voorrecht om daar mee aan de slag te zijn”

U bent hier