h

SP wethouder Piet Keijzer: ‘Woonruimte verdelen kan beter’

14 augustus 2006

SP wethouder Piet Keijzer: ‘Woonruimte verdelen kan beter’

Door: Willem Croese


Zaandijk – Na veel drukke maanden van verkiezingen, collegeonderhandelingen, inwerken als wethouder heeft wethouder Piet Keijzer (SP) het ritme te pakken. De zomermaanden gebruikt hij om zoveel mogelijk voorbereidend werk te doen voor vele belangrijke beslissingen die na de zomer genomen moeten worden in de gemeenteraad. Intussen gaan ook de lopende zaken door.

Het ‘Meldpunt Betalingsachterstanden’ had Piet Keijzer in de maand juli willen presenteren, maar dat is nog niet gelukt. “Misschien heb ik het wat te krap gepland. Het is nu verzet naar september. Het lanceren van dit meldpunt moet natuurlijk goed gebeuren,” zegt de wethouder.
Over de ‘ganzenvangst’ in Sportpark Kalverhoek weet hij te melden dat dit uiteindelijk niet doorgegaan is. De firma Duke Faunabeheer zou in opdracht van de gemeente Zaanstad deze taak volbrengen. Bij de Dierenbescherming stuitte dit op veel verontwaardiging en verzet.
Zelfs de directeur van de Dierenbescherming klom in de pen om een felle brief aan het College te schrijven. De Landelijke Inspectie Dienst (LID) zou van de Dierenbescherming geen opdracht krijgen om controle uit te oefenen bij de vangst van de ganzen, want Duke Faunabeheer heeft een slechte reputatie op dit gebied.
Bovendien hadden de dierenbeschermers in opdracht van de gemeente Zaanstad een onderzoek gedaan naar het verjagen van de ganzen van de sportvelden. Eenvoudige oplossingen werden voorgedragen, maar de gemeente gaf hier geen gehoor aan.
Na de protestbrief van de Dierenbescherming heeft het College besloten de ganzenvangst af te blazen. “De Dierenbescherming wil niet controleren bij de vangst. De gemeente Zaanstad wil niet zonder de controle van de LID de ganzen laten vangen, dus gaat het niet door,” aldus Piet Keijzer.
De voorbereiding van nieuwe ‘prestatieafspraken’ met de woningbouwcorporaties ligt op stoom. Piet Keijzer verwacht voor het einde van het jaar samen met alle corporaties en de federatie de gesprekken af te ronden, zodat de nieuwe prestatieafspraken ondertekend kunnen worden. Deze afspraken zijn nodig om tot een sluitend beleid te komen voor woningbouw en het beheren van het woningbestand.

Armoede

Met diverse belangenorganisaties op het gebied van armoede, zoals Economie Vrouwen en Armoede (EVA), de Cliëntenraad van bijstandsgerechtigden en de Voedselbank, heeft Piet Keijzer als wethouder Sociale Zaken gesproken. Zo heeft hij een nog betere kijk gekregen op de armoede problematiek in Zaanstad. Al was hij als SP-er op dit punt reeds goed op de hoogte. Bovendien is het voor de Zaanse socialisten een belangrijke zaak geweest bij de vorming van het huidige college.
“Zaanstad heeft een brochure gemaakt waarin mensen met een uitkering of een laag inkomen helder wordt uitgelegd welk recht zij hebben op allerlei voorzieningen. De brochure heeft de titel ‘Het ABC 2006 van de gemeentelijke minima voorzieningen’ gekregen,” zegt Piet Keijzer.
Om de informatie in de brochure toegankelijk te maken is alles in overleg gegaan met de cliëntenraad van uitkeringsgerechtigden. 16.500 exemplaren worden er gedrukt. Iedereen die een uitkering heeft zal zo’n brochure per post ontvangen. En verder liggen ze op tal van plekken om mee genomen te kunnen worden
Ambtenaren van de sector Sociale Zaken hebben kort geleden contact gezocht met de Belastingdienst om samen vast te stellen hoeveel van de bijstandgerechtigden er gebruik maakt van de ‘zorgtoeslag’.
Uit dit onderzoek bleek dat van de 3000 bijstandsgerechtigden in Zaanstad er slechts 1300 zijn geweest die de ‘zorgtoeslag’ hebben aangevraagd. Piet Keijzer vindt het jammer dat zo weinig mensen in deze categorie gebruik maken van de zorgtoeslag regeling, want het zou hun situatie wellicht kunnen verlichten.
Piet Keijzer: “De mensen moeten de zorgtoeslag wel zelf aanvragen. Zij worden actief benaderd om alsnog de toeslag aan te vragen. Het wordt hen niet zomaar aangeboden, maar als gemeente wijzen wij middels de brochure erop dat deze mogelijkheid bestaat.”
Ook de Quitte (schuldhulpsanering) en de Voedselbank zullen bijstandsgerechtigden met de brochure wijzen op de mogelijkheden van aanvulling op het inkomen.

Woonruimteverdeling

Binnen het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), waar ook de gemeente Zaanstad onder valt, zullen er nieuwe afspraken komen over de woonruimteverdeling. Volgens Piet Keijzer moet er scherp worden gekeken naar de werkelijke vraag, de omgang met urgenties, het effect van afwijzen van aangeboden woonruimte qua m2’s en qua locatie.
“Uit onderzoeken is gebleken dat tachtig procent van de bewoners in hun eigen stad willen blijven wonen. Dus de mate van regionaal bewegen is nogal beperkt te noemen. Een ander voorbeeld: Qua woonduur bestaan ‘rigide’ regels. Wanneer twee mensen besluiten om samen te gaan wonen, tellen dan hun woonjaren op en vervallen dan hun beide woonjaren?
Ik zou dit graag wat soepeler zien, want men laat in dit voorbeeld toch minstens één extra woning achter die weer beschikbaar is voor andere woningzoekenden. Doorstromers zijn nu bij een verhuizing direct al hun woonjaren kwijt. Volgens mij helpt het mensen eerder te kiezen voor een andere woning als ze weten dat ze niet alle, maar bijvoorbeeld slechts de helft van de woonjaren kwijt. Dan is een vergissing bij woningkeuze niet zo’n ramp en bevorder je wel de doorstroming.”
Een ander aandachtspunt is de woningtoewijzing aan zogenaamde statushouders, uitgeprocedeerde asielzoekers die in Nederland mogen blijven. “Ook die willen we graag zo snel mogelijk de gelegenheid bieden vaan een eigen dak boven het hoofd om vlot te kunnen meedoen in onze samenleving.”
Bij Piet Keijzer gaat het er helemaal niet in dat asielzoekers die inmiddels ‘statushouders’ zijn en recht hebben op verblijf in Nederland soms tot drie maanden moeten wachten voordat zij de toegewezen woning kunnen betrekken.
“Wanneer asielzoekers hun verblijfsvergunning hebben gekregen moet de gemeente woonruimte regelen. Op dit moment moeten deze mensen vaak te lang wachten voordat zij een sofinummer hebben. Met zo’n nummer kunnen ze een bankrekening openen, aan het werk gaan of een uitkering ontvangen en kunnen ze ook in aanmerking komen voor een woning.
Zo lang zij dat nummer niet hebben verkeren mensen in feite in niemandsland. Daardoor zitten de statushouders soms onnodig lang te wachten vanuit een asielzoekerscentrum op hun toegewezen woning of staat een vrijgehouden woning te lang leeg en dat is ook een slechte zaak op een krappe woningmarkt.
Dit onderwerp is al een aantal keren aangekaart bij de IND, die weliswaar zijn best doet, maar er onvoldoende in slaagt om in alle gevallen de termijn te beperken tot een aantal dagen in plaats van een aantal maanden,” zegt Piet Keijzer.
Kortom wat Piet Keijzer betreft moeten er nog een aantal noten gekraakt worden om tot een rechtvaardige woonruimteverdeling te komen. “Mijn verwachting is dat wij binnen het ROA het komend najaar, op basis van de opgedane ervaringen, zullen komen tot meer passende en eigentijdse afspraken op het gebied van de woonruimteverdeling”.

U bent hier