h

SP wandelaars op pad door Zaandam

3 september 2006

SP wandelaars op pad door Zaandam

Door: Willem Croese


Zaandam - In het kader van een nog uitstaande belofte van de SP Zaanstreek en oud SP Zaanstad lijsttrekker Anna de Groot maakten een aantal SP-ers een wandeling door het centrum van Zaandam naar de Rosmolenbuurt, Burgemeester In 't Veldpark, Darwinpark, de Vijfhoek, Vissershop, de Zuiddijk en de Dam. De wandeling was naar aanleiding van de 'verkiezingskas' tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart dit jaar. SP-er Niek Zendveld won een schilderij wat beschikbaar werd gesteld door een SP lid.


Foto: Jolanda Hoogendoorn

SP-er Niek Zendveld heeft het schilderij ontvangen uit de handen van SP Zaanstreek voorzitter Nora Swagerman

De Zaanse SP wandelaars startten bij het huidige NS station Zaandam richting de Gedempte Gracht. Rechts van hen staat de 'oude' parkeergarage dat eerdaags gesloopt zal gaan worden en links staat de 'tijdelijke' parkeergarage. Op de Gedempte Gracht verbaasde men zich over het vele zwerfvuil. Wellicht een punt van aandacht voor de Zaanse SP fractieleden.
Aangekomen bij het einde van de Gedempte Gracht het zebrapad van de Westzijde over. Dit is een 'tijdelijk' (?) zebrapad in het kader van de verkeersomleidingen. Op doordeweekse dagen is dit een druk en gevaarlijk punt.
Langs het filmhuis 'De Fabriek' ging men via het 'steigerwandelpad' de Zaan over. Bij De Fabriek werd stilgestaan en de grote culturele waarde van dit gebouw benadrukt. Er zijn geluiden gehoord in de Zaanse gemeenteraad om de gebouwen van zowel De Fabriek als het Zaantheater te verkopen. De SP wandelaars vroegen zich af welke konsekwenties dit zal gaan hebben voor de programmering van beide culturele instellingen.
Via het Roggeplein, waar een telefooncel al maandenlang met een kapotte deur staat en zojuist een winkelruit in is gegooid bij de toekomstige LIDL winkel, wandelde men door de Rosmolenstraat. De Rosmolenbuurt gaat de komende jaren op de schop en zal ingrijpend veranderen. Voor de SP-ers is het van belang of er dan ook betaalbare woningen zullen komen voor de huidige bewoners.
Sinds de bekendmaking van de renovatie van Burgemeester In 't Veldpark wordt er bijna geen onderhoud meer gepleegd. Het verval slaat enorm toe met zelfs rotte planken op bruggen. Een gevaarlijke onderneming.
Het pompgebouw aan de Ds. M.L. Kingweg / De Gouw werkte zowaar. In de zomermaanden wanneer de pomp niet aanstaat kan het enorm stinken op dit punt weet een SP wandelaar te melden. In de verte staan de flats van de kleurenbuurt die in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid ook gesloopt gaan worden.
Bij het Erasmushuis aan de Twiskeweg worden de aanleunwoningen gesloopt. Het Erasmushuis zelf staat al leeg en de bewoners van het gebouw zitten in containerwoningen zolang de sloop en de nieuwbouw duurt. Even verderop naast de Twiskeweg is het 'Natuurmuseum'. Een prachtig museum wat te kampen gaat krijgen met personeelsproblemen door de nieuwe wetgeving sinds 1 januari 2006 waardoor mensen met een zogenaamde Instroom Doorstroombaan (ID) hun werk dreigen kwijt te raken. SP wethouder Piet Keijzer probeert door de 'Zaanse Trajectbanen' een variant aan te bieden van de ID banen.
Het Darwinpark is een aantal jaren geleden flink gerenoveerd. De schooltuinen en de kinderboerderij maken ook deel uit van het park. Dwars door het park loopt tegenwoordig een mooi schelpenpad waar de SP wandelaars dankbaar gebruik van maakten.
De nieuwbouw aan de Wibautstraat en in de Vijfhoek kan qua architectuur niet de schoonheidsprijs bij de SP-ers verdienen. In de woonwijk Vissershop staan nieuwe woningen. In de stijl van de woningen zoals deze er ooit stonden in de voormalige volksbuurt.
Via de Zuiddijk en de Prins Hendrikkade belandden de wandelaars in het kermis gedruis op de Burcht. SP fotografe Jolanda Hoogendoorn kon het niet laten om enkele kleurrijke foto's te maken van dit jaarlijkse festijn. Aangekomen op de Dam werden de wandelaars op een terras ontvangen door SP Zaanstreek voorzitter Nora Swagerman.
Middels een loting werd SP-er Niek Zendveld de gelukkige winnaar en eigenaar van een schilderij. Het schilderij werd door een SP lid beschikbaar gesteld voor de campagne van de verkiezingskas. Het is echt toeval dat Niek Zendveld als SP Zaanstreek penningmeester het schilderij heeft gewonnen. Hij is erg blij met het schilderij.

U bent hier