h

De burgemeesterkwestie

6 oktober 2006

De burgemeesterkwestie

Door: Willem Croese


Zaandijk – De gemeenteraad van Zaanstad heeft unaniem besloten om niet verder te gaan met kandidaat burgemeester Jan Baas. Naar hem werd een onderzoek uitgevoerd of hij wel integer is. De Commissaris van de Koningin de heer Borghouts kwam donderdag 5 oktober j.l. in de Zaanse raad verslag doen. Door middel van een motie werd Jan Baas te kennen gegeven niet meer welkom te zijn als nieuwe burgemeester. Er zal nu een nieuwe procedure opgestart moeten gaan worden.

Volgens SP fractievoorzitter Rob Poldner staat de integriteit van Jan Baas niet meer ter discussie.: “Maar het is in Wieringen wel jarenlang een rotzooitje geweest qua vergunningen verlenen. In de periode dat Jan Baas burgemeester was van Wieringen is dit niet opgelost en is hij nu slachtoffer hiervan geworden. Misschien wel bevoordeeld. Als iemand de kwaliteiten moet hebben om burgemeester te zijn van een grote stad dan kun je concluderen dat Jan Baas niet de juiste burgemeester is.”

Onderzoek

Hij kwam in opspraak over een huis wat hij heeft laten bouwen in Wieringen. Jan Baas was destijds burgemeester van Wieringen en kocht een stuk land om een huis te laten bebouwen. Het bestemmingsplan was een klein huis en het werd een groot huis. Het verkrijgen van een vergunning voor herziening van dit bestemmingsplan is niet helemaal volgens de regels gegaan.
Nadat Wieringer Jan van Dijk en SP statenlid Bert Putters deze kwestie aanhangig hebben gemaakt ging ook ZOG fractievoorzitter Leny Vissers zich met de kwestie bemoeien. Vissers heeft de Commissaris van de Koningin verzocht om een onderzoek in te stellen.
Vissers liet al in een eerder stadium weten dat Jan Baas niet de eerste keuze was van de vertrouwenscommissie. Dit deed zij in de persconferentie direct na de besloten raadsvergadering van 6 juli waar Jan Baas tot kandidaat burgemeester werd gekozen. SP-er Rob Poldner zijn gedachte was: “Mevrouw Vissers houdt een eigen persconferentie. Ik denk dat als je afspreekt dat de burgemeester de persconferentie leidt dat je er niet mee moet bemoeien.”

Onbetrouwbaar

De combinatie van geruchten en het lekken uit de Zaanse vertrouwenscommissie werd van de zomer nog extra versterkt toen een email wisseling tussen Rob Poldner en Jan van Dijk door Leny Vissers openbaar werd gemaakt. Poldner schreef onder andere dat Vissers ‘onbetrouwbaar’ zou zijn.
“Er was een email wisseling en aan de hand hiervan vond ik het de tijd om goed en gedegen te antwoorden op vragen van Jan van Dijk en ons statenlid Bert Putters. Wie ben ik om niet eerlijk te antwoorden?
Je kunt het uit zijn verband lichten. Het was niet handig dat ik zo eerlijk zou zijn tegen iemand die geen lid is van onze partij en van iemand die mij die vragen stelde. Inhoudelijk sta ik nog steeds achter die argumenten waarom wij als SP niet op de manier van mevrouw Vissers van de ZOG opereren.
Het is een taxatiefout geweest om openhartig te antwoorden. Dat geeft meteen een dilemma moet je dan altijd maar tactisch antwoorden? Het is een analyse en geen beschuldiging. Ik zal je vertellen dat ik met mevrouw Leny Vissers ten behoeve van de gesprekken met de kandidaat burgemeesters hartstikke leuke ritten in het land heb gemaakt waarin wij, vooral zij, heel veel hebben gepraat. En dan denk ik dat vertel ik je niet, want dat is tussen haar en mij,”aldus Rob Poldner.

Nieuwe burgemeester

Nu Jan Baas geen burgemeester wordt van Zaanstad moet de Commissaris van de Koningin, Borghouts, naar de minister en de zaak voorleggen. Er van uitgaande dat een nieuwe procedure opgezet moet worden zal er wat de SP Zaanstad betreft stringente afspraken gemaakt moeten worden over de vertrouwenscommissie, want het vele lekken uit die commissie zou niet moeten.
Op de vraag of Rob Poldner weer deel wil nemen aan een vertrouwenscommissie antwoord hij volmondig ‘ja’. Volgens hem zijn er geen belemmeringen. Blij is hij wel dat Zaanstad voorlopig niet zonder een burgemeester zit, want mevrouw Van de Vondervoort is nog steeds beschikbaar als invaller.

U bent hier