h

Het menselijk gezicht van Nederland

16 oktober 2006

Het menselijk gezicht van Nederland

Door: Willem Croese


Zaandijk – Wethouder Piet Keijzer (SP) heeft ‘Het menselijk gezicht van Nederland’ boven aan zijn lijstje staan als cruciaal thema voor de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november. Wat hem betreft moet het ‘intolerante Nederland’ bijgesteld worden, want hij maakt zich enorme zorgen over nieuwe wetten zoals de ‘Wet Inburgering’. Dit is naar zijn mening een sanctiewet in plaats van een menselijke manier om nieuwkomers op te vangen.

“Het gaat om mensen. Het gaat om de dingen die mensen raken. Ik vind met name het asielzoekers vraagstuk een voorbeeld. Wat mij betreft moet er vanuit het nieuwe kabinet een ‘generaal pardon’ komen,” opent de Zaanse wethouder het gesprek. Piet Keijzer heeft het hier concreet over de positie van het grootste deel van de 26.000 asielzoekers die nog steeds in onzekerheid leven door het beleid van Minister Rita Verdonk (VVD).
De Wet Inburgering is een doorn in het oog voor hem. “Dan krijg je een set van regels over je heen die eigenlijk onmogelijk zijn om in te vullen. Het is te gek voor woorden. Ik zou zo graag willen dat de Wet Inburgering, maar ook de wetten Werk en Bijstand en Sociale Werkvoorziening een andere insteek hebben. Een meer menselijke kant.”
Geschokt reageert Piet Keijzer op het nieuws dat er door de marechaussee gewelddadige praktijken worden uitgevoerd bij het ‘uitzetten’ van vreemdelingen. Onder andere het televisieprogramma Netwerk liet van de week enkele oud medewerkers van de marechaussee aan het woord. Zij vertelden over de lichamelijke gruwelijkheden die zij en hun collega’s uitvoerden op uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit ging met enorm veel geweld gepaard.
“Dat zijn natuurlijk onmenselijke dingen. Hier moet je zo snel mogelijk vanaf,” zegt de Zaanse wethouder Integratie.

Stortplaats Nauerna

De gemeente Zaanstad heeft het voornemen om de ‘vuilstortplaats’ in Nauerna langer open te houden en er nog eens 3,4 miljoen kuub extra vuil te laten dumpen. De bewoners van deze Zaanse buurtschap werden maandag 9 oktober op de hoogte gesteld. Wethouder Piet Keijzer was daar ook aanwezig om het gemeentelijke beleid uit te leggen. Een eerdere belofte werd gebroken namelijk dat er niet meer extra gestort gaat worden op dit complex.
“Jazeker ik was daar aanwezig. Ik zat met een aantal mensen achter de tafel. Er werden vooral technische vragen gesteld, zoals hoe wordt alles afgewerkt, hoe lang gaat het duren, enzovoorts.
Ik heb ook wat mensen van Nauerna voor en na de bijeenkomst gesproken. Er is sprake van een goede relatie tussen de buurtschap en de stortplaats. De overlast die er was, is er niet meer. Wanneer men overlast ondervindt is het contact zoeken en dan wordt het opgelost, dus in die zin is er wel wat veranderd ten opzichte van een flink aantal jaren terug.
Ook het soort afval wat er is gestort. In het verleden werd afval gestort wat echt stonk. Dat is niet meer. Dit maakt dat er weinig tot geen overlast van die stortplaats is. Het was in dat opzicht een rustige avond.
Er was een meneer die veel vragen had over zaken die in het verleden gespeeld hebben. Over afspraken die er zouden zijn en die was ook nogal aan het berekenen.
Het beeld van Nauerna begin negentiger jaren kort na de Bijlmer ramp was een heel ander beeld.”
Volgens de wethouder wordt er geen ander vuil gestort dan wat nu gebeurt. Er is een milieuvergunning waarin dit staat en het zal wat hem betreft niet veranderen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de gemeente Amsterdam aan de andere kant van het Noordzeekanaal in het Westelijk Havengebied een vuilstortplaats zou openen. Dit plan gaat niet door. Piet Keijzer hierover:
”Daar zou oorspronkelijk op de slibvelden van de suikerfabriek 18 ha stortplaats komen. De Afvalzorg zou dat gebied inrichten en exploiteren. Het wordt nu bedrijventerrein.”
Toch vond hij het extra vuil storten in Nauerna eerst niet zo logisch totdat hij zich hierin verder verdiepte. Piet Keijzer ziet de koerswijziging in het beleid ten aanzien van de vuilstortplaats in Nauerna als ‘effectief en zuinig ruimtegebruik’.
Dinsdag 17 oktober wordt dit in de commissie vergadering besproken en later op 2 november in de gemeenteraad van Zaanstad.

SP Congres

In het kader van de Tweede Kamer verkiezingen organiseerde de SP hun congres in Amsterdam op zaterdag 7 oktober. Ook de Zaanse wethouder Piet Keijzer was hierbij aanwezig. Niet als afgevaardigde maar als een van de vele wethouders van zijn partij. De SP wethouders werden op het podium gepresenteerd aan de congresgangers.
“Zo’n congres bestaat uit een aantal rituelen. Ik vind het goed dat op het congres de wethouders getoond werden, omdat wij als SP-ers een redelijk uniek soort zijn met zijn allen.
Ik snap dat zo’n moment nodig is,” antwoordt hij. Bescheiden als dat hij is gaat de SP-er verder: “Als je mij vraagt of je daar behoefte aan hebt is mijn antwoord nee.”
Over het congres zelf is Piet Keijzer tevreden vooral over de redevoering van lijstduwer Huub Oosterhuis: “Ik vond de redevoering van hem indrukwekkend. Kippenvel en bijna tranen in mijn ogen. Dan vraag je je af waar doen wij het ook al weer voor. Nou daar doen wij het voor.”

Mizaan

De stichting Mizaan organiseerde tijdens de Ramadan een drietal debatten. Bij een van de debatten was Piet Keijzer als wethouder aanwezig. Hij vond het een plezierige bijeenkomst die goed is bezocht. Vooral ook door veel mensen uit de buurt waardoor het een goed gemengd gezelschap werd.
Hij stelde zich hardop de vraag welke rol de overheid heeft in de discussie ‘Islam en Maatschappij’ en welke rol je als wethouder hierin hebt. Piet Keijzer is hier duidelijk over:
” Ik vind dat je als overheid moet zorgen dat er ruimte is voor het uitoefenen van je geloof en het kunnen praktiseren van je levensovertuiging. Ongeacht welk geloof of levensovertuiging dat nou is.
De grens wordt aangegeven door de grondwet en de universele rechten van de mens. Op het moment dat er een godsdienst, welke dat dan ook is, in de knel komt moet je als wethouder laten zien dat je dat geloof serieus neemt en de ruimte ook gunt.
Ik heb het daar ook over de toekomst gehad. Als wij het nu over tien jaar hebben over levensbeschouwing en maatschappij en het over twintig jaar nergens meer over dan is het gewoon dat iedereen ruimte heeft om zijn geloof uit te oefenen. Of het lukt, weet niemand, ook ik niet, maar ik vind wel dat ik mijn uiterste best daarvoor gedaan moet hebben.”

Conferentie

Het ministerie van Sociale Zaken gaat in Zaanstad op 20 november een provinciale conferentie houden over ‘armoede en schuldhulpverlening’. Staatssecretaris Van Hoof zal bij deze conferentie aanwezig zijn. Zaanstad is de gastheer.
Piet Keijzer vindt dit een goede zaak. Volgens hem is er ook ruimte voor de lokale problematiek. Zo kan hij extra aandacht vragen voor Zaanstad. Reden temeer voor hem ook lokale belangengroepen uit te nodigen.

U bent hier