h

Inspirerend aan de slag

6 oktober 2006

Inspirerend aan de slag

Door: Willem Croese


Zaandijk – De vakantieperiode is achter de rug. SP wethouder Piet Keijzer is al weer enkele weken volop aan het werk. Hij zegt met enorm veel plezier terug te kijken naar zijn vakantie in Noorwegen. Hij heeft zelfs inspiratie opgedaan voor zijn dagelijks werk. Dit heeft de wethouder wel nodig, want er staan een aantal belangrijke zaken op hem te wachten. Voor uw verslaggever, ook net terug van vakantie, tijd voor een ‘keijzerlijk gesprek’.

Piet Keijzer zit er ontspannen bij en vertelt enthousiast over zijn vakantie in Noorwegen. Drie weken lang trok hij door dit land met zijn vrouw. De vakantie is goed bevallen: “ Het is goed dat ik er in totaal vier weken uit ben geweest, want de eerste honderd dagen wethouderschap waren behoorlijk hectisch. Het spoelt over je heen. Het is goed om even afstand te nemen en na te denken waarvoor ben ik de politiek ingegaan en wat wil ik het komende jaar bereiken.
In de bergen had ik vooral tijd om na te denken. In de dorpen kon ik zien hoe goed zij daar een aantal dingen daar voor elkaar hebben. Complete dorpen zijn het waar alle voorzieningen zijn en waar de mensen zorg voor elkaar hebben.
Ik denk dat wij daar een aantal dingen van mogen leren. Bijvoorbeeld hoe klein het dorp ook is, er is een supermarkt waar je ook de bankzaken kunt doen. Je vindt ook bibliotheken die voor iedereen toegankelijk zijn en waar je gratis op het internet kan, ook als buitenstaander. Dat zijn verworvenheden en dan voel je je ontzettend uitgenodigd.”

Cursus

De eerste 150 dagen zitten er voor Piet Keijzer op als wethouder. Het bevalt hem uitstekend en het werkplezier is onverkort hoog. Intussen heeft de wethouder twee dagen lang een cursus gevolgd voor startende wethouders. Hij zegt er veel opgestoken te hebben:
“Dat begint met ogenschijnlijk simpele dingen als hoe richt je je agenda in, de discussies in de raad en het college, de media die op je afkomt en privé zaken. Hoe zorg je ervoor dat je agenda zodanig is ingedeeld dat je alles in balans houdt en dat je goed toekomt aan je politieke speerpunten. Met name de speerpunten beheersen is wat ik in die twee dagen geleerd heb.”
Een aantal oud wethouders uit het land kwam langs. Zij benadrukten op basis van hun ervaringen om goed het contact te onderhouden met de omgeving. Men waarschuwde ook voor het versmelten in de functie als wethouder. Een gevaar dat op de hoek staat te gluren, want voordat je het weet ben je helemaal opgeslokt in het politieke werk.
“Ik ben en blijf Piet Keijzer en functionaris als wethouder van Zaanstad. Als je overtuigingen en idealen hebt kan het echter heel dicht op elkaar gaan zitten.”
“Iemand zei mij een paar weken terug: ‘Zorg ervoor dat een ander alles tegen je blijft zeggen’. Op het moment dat dit niet meer gebeurt heb je mensen in je omgeving nodig die geen enkel blad voor de mond nemen over mijn functioneren. Heb je nog voldoende tijd voor je vrienden? Heb je scherpe idealen of verwatert dat. Organiseer ook mensen om je heen om je scherp te houden.”
Volgens Piet Keijzer heb je ook weerwoord nodig om die scherpte te organiseren, zowel in privé als politieke sfeer. In de politiek heeft hij zowel van SP-ers als van mensen van andere partijen behoefte aan dat weerwoord. Daarnaast zijn er in de privé sfeer nog een aantal mensen die hem ongezouten van repliek dienen.
“Het feit dat jij mij interviewt helpt mij ook. Je dwingt mij door je vraagstelling om na te denken,” deelt Piet Keijzer een complimentje uit naar de verslaggever.

Privé

Dat Piet Keijzer ook nog een privé leven heeft mag duidelijk zijn. Hij hecht daar veel waarde aan. Het vele werk als wethouder is voor hem geen druk op zijn gezinsleven. “Het is vooral tijdsbesteding. Ik voel het niet als druk. Van belang is wel dat je regelmatig niet met je werk bezig bent. Dat je momenten kiest dat je niet aan het lezen bent of een concert van de provincie bezoekt, waarmee werk en privé versmelten”
De kunst is om balans te houden waardoor je het lang vol kunt houden. Hij wil zich niet verheven voelen door alle aandacht dat op hem afkomt zoals van media. Realist is de SP-er genoeg om te constateren dat je in een publieke functie als wethouder nu eenmaal deze aandacht oproept. Wanneer iemand hem benaderd, met in het achterhoofd het wethouderschap en vraagt wie Piet Keijzer is, antwoordt de wethouder:
“Ik ben geen wethouder ik vervul de functie van wethouder.” Dit is voor hem een wezenlijk verschil.

SP punten

Na 150 dagen wethouderschap zouden de eerste contouren van SP punten zichtbaar moeten worden in het College beleid. In de begroting voor het jaar 2007 komt ondanks de financiële tegenslagen van de gemeente te staan dat de grens voor het Hulpfonds omhoog gaat. De Voedselbank krijgt dit jaar ook een gemeentelijke subsidie in het kader van armoedebestrijding.
Ook het Meldpunt Betalingsachterstanden nadert een positief punt namelijk het zal niet meer lang duren voordat de handtekeningen onder een convenant gezet kunnen worden door de deelnemers. Voor wat de woningbouw betreft zit Piet Keijzer in de voorbereidende fase met de woningbouwcorporaties voor prestatieafspraken.
“Het mooiste vind ik qua woningbouw Rooswijk en Bannehof. Waar iets unieks gaat gebeuren wat inspraak betreft.” Om te beginnen wordt de grondprijs vastgezet. Een aantal partijen worden uitgenodigd om een plan te maken voor deze locatie. De randvoorwaarden en uitgangspunten zullen helder en beperkt zijn. Daarbinnen is de keuze aan de wijk.
De gemeente geeft aan hoeveel woningen er moeten komen en het moet aansluiten op de bebouwingshoogte om dat gebied heen. De verdeling van huurwoningen zal op 30 procent zijn en koopwoningen op 70 procent. De Rooswijkers kunnen dan, door het invullen van een enquête, hun mening geven over de ingediende plannen.
Piet Keijzer: “Wat mij betreft is dit een nieuwe aanpak in een lange reeks.”
De gemeente Zaanstad is voornemens om hiervoor subsidie aan te vragen, omdat men de mening toegedaan is dat het vernieuwend is en dat mag best beloond worden. Het College verwacht en hoopt dat alles goed uitpakt en dat het een betere kwaliteit en meer acceptatie kent dan een standaard ‘verdichtingsplan’.
Volgens Piet Keijzer is het spannendste dat er straks gevraagd wordt aan de gemeenteraad en de ‘eigen’ stedenbouwers om los te laten en te vertrouwen op het oordeel van de wijkbewoners, de burgers.

U bent hier