h

Scoren met werk door verslaafden

29 november 2006

Scoren met werk door verslaafden

Door: Willem Croese


Zaandam – De deur is nog dicht. Het is kwart voor negen ’s morgens wanneer een tengere man probeert de deur te openen van het kantoor van de Brijder Verslavingszorg (hulpverlenende instantie voor verslaafden) in Zaandam. Hij is net een paar dagen ‘vrij’ na twee jaar detentie. De man vertelt dat hij veel in de gevangenis heeft geleerd wat hem ten goede zal komen, maar dat het gat ‘buiten’ erg groot is. Na één dag ging de man al in de fout en is zich hiervan bewust. Trots vertelt de ex-gedetineerde dat hij per 4 december aan het werk gaat als productiemedewerker en een dak boven zijn hoofd heeft in een opvangcentrum. Nu komt hij bij de Brijder Verslavingszorg zijn medicijnen halen.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Intussen is wethouder Piet Keijzer van Sociale Zaken gearriveerd voor een werkbezoek aan de Brijder Verslavingszorg. Victor van Loon, Projectleider van Scoren Met Werk als aparte stichting daar gevestigd, ontvangt de wethouder in een speciale werkruimte waar de ‘ploeg’ van de dag samenkomt om een kop koffie te drinken en daarna aan het werk te gaan. Van Loon heeft iedere dag een ploeg (ex-)verslaafden die onder de noemer ‘Scoren Met Werk’ schoonmaakwerkzaamheden doen rond Zaanse flatgebouwen. Vandaag wordt er eerst met de wethouder gesproken.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Victor van Loon en Piet Keijzer in gesprek
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Project

De werkplaats waaruit het project werkt zit sinds 2003 in het voormalige pand van woningbouwcorporatie Patrimonium aan de St. Catharijnestraat in Zaandam. Victor van Loon vertelt dat de Zaanse Rotary geld heeft ingezameld om het pand te renoveren. Samen met een ploeg verslaafden ging hij aan het werk. Het ziet er keurig uit. Witte muren. Rode deuren en kozijnen. Een knap stuk werk.
De ‘veegploeg’ is inmiddels aangeschoven. Een 43-jarige deelnemer vertelt dat hij ruim drie jaar werkt bij de veegploeg. “Het geeft mij perspectieven. Wij verdienen 8 euro per ochtend en 2 euro wordt in een spaarpotje gedaan om leuke dingen te doen. Van het verdiende geld kopen wij een pakje shag. Daar doen wij het voor.”

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
De veegploeg met de wethouder
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Victor van Loon heeft afspraken met een Zaanse woningbouwcorporatie en de gemeente waarvoor de veegploeg werkt. Flatgebouwen en de omgeving worden schoongemaakt. De veegploeg wordt met een busje naar de klus gebracht en gaat aan de slag. De deelnemers van de veegploeg zeggen hier veel voldoening uit te halen. Zeer openhartig spreken zij over hun ervaringen.
“Ik had een feestje tot vier uur vanmorgen. Eerst dacht ik dat ik niet op het werk zou komen vandaag, maar ik ben er toch,” zegt een deelnemer uit Wormerveer. Hiermee wordt aangegeven dat men graag bij de veegploeg hoort om zo weer regelmaat in het leven te krijgen en een normaal leven te gaan leiden. De stelling van de heren is ‘Als je werkt dan werk je en als je niet werkt moet je niet bij deze ploeg komen, want wij rekenen op elkaar’.
Soms levert de verslaving van de veegploegers een probleem op. Regel is dat zij ‘nuchter’ met het werken starten en blijven tot en met het einde van de werktijd. Mocht er toch gebruikt worden staan daar sancties tegenover. De sancties begrijpen de deelnemers naar zeggen goed en spreken met berouw over hun misstap.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Victor van Loon
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Victor van Loon zegt enorm trots te zijn op zijn jongens, want zij halen niet alleen plezier uit hun werk maar ook enig toekomst perspectief. Inmiddels hebben dit jaar drie mensen een vaste baan gekregen en de verslaving is minder interessant voor de betrokkenen.

Plannen

Naast de veegploeg zijn er ook nog mensen die op kunstzinnige wijze onder andere mozaiek en schilderkunst maken. In het kader van het Inverdan project hoopt men, al is het tijdelijk, de kunstwerken in de openbare ruimte te kunnen plaatsen. Zo zit er ook een ‘zorgrestaurant’ in de pen naar men hoopt in een vrijstaand paviljoen op de Gedempte Gracht. De onorthodoxe wijze van werken van Victor van Loon en zijn mensen begint vruchten af te werpen. Hij hoopt in de toekomst de activiteiten verder uit te kunnen breiden.

 Jolanda Hoogendoorn © 2006
Piet Keijzer maakt afspraken
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Wethouder Piet Keijzer is zeer onder de indruk van het werk. De afspraak is dat de wethouder en Scoren Met Werk intensief contact onderhouden om wellicht in de toekomst nog meer plannen te kunnen ontwikkelen.

U bent hier