h

Vogelvrije bomen

26 november 2006

Vogelvrije bomen

Door: Carla Schuddeboom SP Zaanstad raadslid


Wie wil dat nou, vogelvrije bomen, zou je denken. En toch…, totaal onverwacht werd afgelopen donderdag de wettelijke bescherming tegen het kappen van bomen voor een deel op de helling gezet. Misschien kwam het door de resultaten van de verkiezingen, maar de gemeenteraad was volledig in de war.

Het was allemaal zo mooi begonnen. In de voorbereidende commissievergadering van een paar weken geleden lag een voorstel van wethouder Ootjers op tafel om een lijst te maken van alle oude en bijzondere bomen en bomenrijen in de gemeente. Het zou dan verboden worden om die bomen om te hakken. Zo’n lijst is van belang, legde de wethouder uit, want het (nu demissionaire) kabinet is van plan het verbod op het kappen van bomen zonder vergunning te schrappen. Zaanstad heeft niet zo heel veel bomen en die zouden met zo’n maatregel misschien vogelvrij worden. Iedereen was het ermee eens dat zo’n extra bescherming van bijzondere bomen een heel goed idee was. Zelden had ik de raadsleden zo eensgezind positief gezien.

Niet dat het meteen zo’n vaart zou lopen met de bomen; de wethouder verzekerde de aanwezigen dat het systeem van kapvergunningen onder zijn wethouderschap niet zou veranderen. Zo te horen waren alle aanwezigen bij de commissievergadering ingenomen met de voorgestelde inventarisatielijst. Het kon wel als hamerstuk naar de raadsvergadering. Op verzoek van de PvdA gebeurde dat niet, want die wilde kijken of er nog meer bomen op de lijst zouden kunnen komen, met name in nieuwere wijken.

Niets wees op de dramatische wending die de gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdag 23 november op dit punt zou nemen. Elke partij bezong zijn liefde voor de bomen. Sommigen zelfs in bijbelse termen. Maar…niemand had gerekend met de heer Huisman, fractievoorzitter van de VVD. Deze had in de toelichting op Ootjers voorstel een regel gelezen die sommige anderen kennelijk niet was opgevallen, namelijk dat in de praktijk een kapvergunning in vrijwel alle gevallen ook daadwerkelijk wordt afgegeven. In het kader van het afschaffen van regels en het terugdringen van kosten zou het dan toch veel handiger zijn op de kapvergunning voor particulieren gewoon af te schaffen? Dit denken raakte een gevoelige snaar bij Ed Anker van de Christen Unie. Spontaan werd bij beide partijen een ideetje geboren: een amendement om niet op het rijk te wachten, maar meteen als de inventarisatielijst klaar zou zijn de kapvergunning voor particulieren af te schaffen. Het CDA liet zich op sleeptouw nemen en wist niet hoe snel het dit amendement moest onderschrijven. Het woord ‘deregulering’ maakte ook bij de PvdA ineens allerlei warme gevoelens wakker. In de PvdA- rijen ontbrandde een heftige discussie tijdens een haastig aangevraagde schorsing. Het belang van bomen voor het milieu en voor een schone lucht; het voordeel van een verplichte kapvergunning als barrière tegen al te lichtvaardig omzagen en tegen trendy betegelde tuintjes; alle mogelijke argumenten om op zijn minst even na te denken over de gevolgen van zo’n amendement waren aan dovemans oren gericht. Wethouder Ootjers (CDA) zat er licht verbijsterd naar te kijken. Hij riep de raad op deze plotselinge ondermijning van zijn voorstel niet te steunen. Het mocht niet baten. Met een meerderheid van twee stemmen werd het amendement aangenomen, waarbij de PvdA verdeeld stemde.

De verliezende fracties, onder wie de SP, Groen Links, Rosa en de ZOG, waren vervolgens zo boos en gefrustreerd dat hun eerste reactie was: ‘Dan steunen we dit voorstel, dat er nu heel anders uitziet, helemaal niet meer.’ Alweer een schorsing, verwijten over en weer. De SP liet zich al snel overtuigen dat de rest van het kind niet met het badwater weggegooid moest worden. Beter een inventarisatie van bijzondere en beschermde bomen dan helemaal niets. Ook Groen Links volgde deze redenering. Rosa en het ZOG waren niet te overtuigen, maar het gewijzigde voorstel werd uiteindelijk met een grote meerderheid aangenomen.

De raadsleden zaten elkaar katerig aan te kijken. Wat was hier gebeurd? Een voorstel van een CDA-wethouder bijna helemaal onderuit gehaald, en dat nog wel met de volle steun van de eigen CDA-fractie. Een andere coalitiepartij, de PvdA, heftig verdeeld. Om de lippen van de VVD fractievoorzitter plooide zich een klein glimlachje.

U bent hier