h

Evean: Geld is op, dus geen hulp

19 december 2006

Evean: Geld is op, dus geen hulp

Door: Willem Croese


Zaandijk – Evean is 'de' zorginstelling voor de Zaanstreek. Deze organisatie levert onder andere huishoudelijke hulp. De gebruikers van deze dienst hebben afgelopen vrijdag een brief ontvangen waarin vermeld staat dat het geld op is en er geen huishoudelijke hulp meer komt in de rest van de maand december. In januari 2007 gaat men de huishoudelijke hulp weer opstarten. Robert Lotman uit Zaandijk maakt gebruik van de huishoudelijke hulp en is zeer verbolgen over deze situatie.


Klik op de foto voor de grote versie

Door ziekte kan Robert Lotman niet alle huishoudelijke taken meer doen. Reeds enige jaren maakt hij gebruik van de ‘huishoudelijke hulp’ van Evean en dit naar zijn volle tevredenheid. Toen hij afgelopen vrijdag een brief van Evean ontving was Robert Lotman ontdaan. Hoe moet zijn huis schoon blijven wanneer er geen huishoudelijke hulp komt.
Direct na ontvangst van de brief belde hij met het informatienummer van Evean. De dienstdoende telefoniste wist niet eens van het bestaan van de brief af. Nadat Robert Lotman doorverwezen werd naar een andere afdeling van Evean kreeg hij te horen dat er al vijftig mensen hadden gebeld over de brief.
Naar zeggen van Evean is de brief verkeerd opgesteld. Het klopt dat Evean geen geld meer heeft om huishoudelijke hulp te verstrekken. Dit geldt voor de gevallen waarbij de hulp de vakantiedagen op moet maken. Kortom veel mensen zullen de komende periode geen hulp krijgen.
Robert Lotman heeft inmiddels een brief geschreven aan de Zaanse wethouder Corrie Noom die belast is met zorgzaken. De gemeente Zaanstad heeft in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een contract met Evean afgesloten waarin de zorg gegarandeerd moet worden. Volgens Robert Lotman kon dit wel eens onder druk te komen staan wanneer Evean nu al niet de gemaakte afspraken na kan komen, omdat de leiding van deze organisatie niet goed heeft gebudgetteerd waardoor het geld voor huishoudelijke hulp op is.

U bent hier