h

Klanten Voedselbank blij met kerstactie

22 december 2006

Klanten Voedselbank blij met kerstactie

Door: Willem Croese


Zaandam – Vrijdagmiddag het is druk bij het uitdeelpunt ‘Poelenburg’ van de Voedselbank in Zaandam. Degenen die de pakketten komen ophalen komen te voet, op de fiets en sommigen met de auto. Allen zijn klaar om hun wekelijks pakket op te halen, maar deze keer is het speciaal. Zo vlak voor de kerstdagen worden er pakketten voor twee weken uitgedeeld met zelfs een kerstpakket. Bepakt en beladen gaan de Voedselbankklanten huiswaarts.


In de rij voor de Voedselbank
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Met twee volle tassen aan het stuur, de fietstassen gevuld met de rest van het voedselpakket en het kerstpakket achterop de bagagedrager moet Fatima* nog enkele kilometers lopen om thuis te komen. Het maakt haar niet uit, want ze is enorm blij met deze ‘boodschappen’. Zij kan de komende twee weken eten met haar gezin en een extraatje is voor haar van harte welkom.


Wethouder Piet Keijzer biedt de helpende hand
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Ook Elise* is blij met de pakketten. Trots staat zij buiten met haar kinderwagen gevuld met de pakketten en staat uw verslaggever te woord. "Ik ben waanzinnig blij, want ik zit in de schulden en heb niet heel veel geld om boodschappen te halen. Het is echt een must." Zij geeft met een handgebaar een kus. Zo blij is Elise*.
Het kerstpakket vindt zij 'super'. Bij thuiskomst moet zij alles naar boven sjouwen, maar dat is niet erg. Samen met haar drie kinderen, een dochter en een tweeling van anderhalf moet Elise* van het voedselpakket leven. Voor de derde keer komt de jonge vrouw bij de Voedselbank.
"Eigenlijk ben ik via mijn buurvrouw hier terechtgekomen. Je moest je aanmelden via de Sociale Dienst, dus dat heb ik gedaan. Ik red het anders gewoon niet. 50 Euro per week is echt alles wat ik heb te besteden."
Om zichzelf en haar kinderen te kleden heeft Elise* ook haar adres gevonden. "Via de Sociale Dienst werk ik bij Het Goed (= kringloopwinkel) en daar kan ik kleding krijgen voor een koopje. Ja, ik weet intussen de adressen te vinden," zegt zij met een grote glimlach. Stralend loopt zij met haar kinderwagen gevuld met etenswaren weg en intussen wensen wij elkaar 'fijne feestdagen'.


Elise* wordt ook door Piet Keijzer geholpen met het inpakken van de boodschappentassen
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Vrijwilligers

Voedselbank vrijwilligster Monique van Aalst weet als geen ander wat het is om een voedselpakket iedere week te halen. Zij heeft dit zelf een tijd moeten doen. Monique bouwde schulden op, omdat zij een half jaar lang geen WW-uitkering ontving. Met behulp van een raadsman en eigen inzet kwam een eind aan deze periode en besloot Monique om de Voedselbank te helpen.
“Sinds mei dit jaar help ik de Voedselbank. Het is een beetje uitzonderlijk, want ik nam zelf ook pakketten af van de Voedselbank. Ik wilde graag wat terug doen. Ze hebben hier wel gekeken of ik het werk wel aan kon in verband met mijn achtergrond. Het was geen probleem.”
Monique van Aalst komt van oorsprong uit Rotterdam en verhuisde enige tijd geleden naar Zaandam. In haar nieuwe woonplaats had zij nog geen kennissen- en vriendenkring om door gesteund te worden. Mede door geen inkomsten te hebben was zij genoodzaakt om schulden te maken. “Ik ben geen leningen aangegaan,” aldus Monique van Aalst.


Monique van Aalst aan het werk
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Haar werkzaamheden voor de Voedselbank bestaan uit het uitdelen van de pakketten in Koog aan de Zaan en Zaandam. Verder schrijft zij artikelen voor de nieuwsbrief van de Voedselbank en recent schreef zij een folder voor de donateurs.
Nu zegt Monique van Aalst zich goed in te kunnen leven in wat de klanten van de Voedselbank moeten doormaken. “Ik heb zeker geen vooroordelen, want het kan iedereen overkomen. Het is een beetje tweeledig. Aan de ene kant zou het niet nodig moeten zijn dat mensen gebruik moeten maken van de Voedselbank. Aan de andere kant ben ik blij dat dit als eerste overbrugging bestaat. Net nog had ik een mevrouw die heel erg aangedaan was, omdat zij een voedselpakket op kwam halen. Gelukkig is er ook veel zelfspot. Dit komt door de gemoedelijke sfeer die hier is. Wij maken ook grappen en grollen met de mensen waardoor het gevoel van een drempel er niet meer is. Mensen moeten ook niet zielig gevonden worden.”

Kerstactie

Door een kerstactie van vier dagen samen met het Noordhollands Dagblad heeft de Voedselbank kerstpakketten verzameld. Met enkele supermarkten zijn er afspraken gemaakt over het wensenlijstje in verband met de inhoud van de kerspakketten. Klanten van de supermarkten konden die goederen kopen en afleveren bij de Voedselbankmedewerkers.


De voedselpakketten
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Voedselbank Zaanstreek voorzitter Jan Lunshof is zeer tevreden over deze kerstactie. “Wij hadden er aardig wat van verwacht, maar wat er is gebeurd is boven de verwachtingen. Eigenlijk hadden wij na twee dagen al genoeg spullen. Doordat wij door zijn gegaan met de actie hebben wij zelfs voor bijna het hele eerste kwartaal van 2007 voldoende droogwaren. Met deze actie hopen wij meer continue contacten te krijgen met supermarkten en de levensmiddelenindustrie voor toelevering van etenswaren.”

Wethouder

De Zaanse wethouder Piet Keijzer van Sociale Zaken kwam speciaal deze middag helpen om de pakketten uit te delen en de sfeer te proeven. Jan Lunshof is hier verguld mee: “Ik vind het grandioos. Het getuigt echt van betrokkenheid niet alleen van Piet Keijzer persoonlijk, maar ook als wethouder. Als wij dit vergelijken met Voedselbanken in andere gemeenten ontkent de politiek daar veelal de armoede. Dan zitten wij in de Zaanstreek in een politiek ‘Walhalla’. Het is geweldig hier.”


Jan Lunshof en Piet Keijzer in gesprek
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Na de hulp van wethouder Piet Keijzer reageerde deze: “Ik vind de kerstactie een geslaagde actie. Wanneer je ziet dat die kerspakketten bijna niet te tillen zijn en hoe blij de mensen ermee zijn. Het is hartverwarmend. Nu is er meer aandacht voor de Voedselbank. Iedereen weet nu dat de Voedselbank in de Zaanstreek bestaat. Dit is tevens een advertentie voor vrijwilligers om de Voedselbank te helpen en voor de bedrijven om goederen te leveren. Wat mij opgevallen is de gevarieerdheid van de mensen die langskomen bij de Voedselbank. Van jong tot oud en alle kleuren zie je.”


Een tevreden klant
Foto: Jolanda Hoogendoorn © 2006

Al met al een indrukwekkend moment om te mogen meemaken dat de klanten van de Voedselbank blij zijn met hun pakketten, terwijl er achter hun verhalen ellende schuilt. Bewondering mag er zijn voor al die vrijwilligers die met volle overtuiging op een professionele manier meewerken aan het maken en verstrekken van de voedselpakketten. Het is te hopen dat het werk van deze mensen door kan en mag gaan voor de medemens die simpelweg voedsel nodig heeft om te kunnen leven.
Het kostte mij als uw verslaggever enorm veel moeite om de tranen te kunnen bedwingen. Tranen van woede, omdat je dit in een rijk land als Nederland niet zou mogen verwachten. Tranen van vreugde, omdat al die vrijwilligers zo bevlogen hun werk doen voor al die Voedselbank klanten die oprecht blij zijn met hun pakketten. Nimmer heb ik op deze wijze een artikel beëindigd en daarom bedank ik allen die hieraan hebben meegewerkt.

De namen met * zijn om privacy redenen gefingeerde namen.

U bent hier