h

Stadsdichter beloond met lauwerkrans

28 januari 2007

Stadsdichter beloond met lauwerkrans

Door: Carla Schuddeboom, SP Zaanstad raadslid


Heel soms dreigt een raadsvergadering ook voor de raadsleden zelf heel erg saai uit te pakken. Daar leek het afgelopen donderdag 25 januari op, met bijna alleen maar hamerstukken. Een onverwachte motie van Groen Links, waarin om toezeggingen werd gevraagd die wethouder Linnekamp (ook van Groen Links) al had gedaan, bracht de spanning niet echt in het debat. De zaak werd gelukkig opgevrolijkt door de nieuw benoemde stadsdichter Hans Kuyper, die meteen twee gedichten voordroeg. Daarin klonk een warm gevoel voor het Zaanse door, evenals een bijna mystieke vervoering bij de rivier de Zaan, die gevoelige snaren beroerde. Na zijn optreden kreeg de dichter een grote bos bloemen en het handenschudden was niet van de lucht.

De dichter mag kritisch zijn, maar niet beledigend of kwetsend. Zo staat dat in zijn opdracht. Dat is mooi, want het moet geen gewoonte worden dat er in de gemeenteraad wordt gescholden, zoals Aart Molenaar (DZ) dat laatst bij Anna De Groot van onze partij presteerde toen hij van haar als voorzitter niet als eerste het woord kreeg.
‘Op sommige terreinen is er toch vooruitgang in de wereld’ zat ik te bedenken. Vroeger kwamen hekeldichters met een bal aan hun voet in het cachot terecht, tegenwoordig krijgen zij bloemen en een taakomschrijving.
Maar bij het doornemen van de oude kranten las ik later dat Erik Schaap van Rosa dit niet genoeg vindt. Hij had liever gezien dat de dichter voor minstens zes gedichten per jaar 3000 Euro zou ontvangen. Marktwerking in de kunst, je ontkomt er niet aan, zelfs niet bij Rosa. Wij als SP juichen het toe dat iemand dit doet voor de roem en de eer en niet voor geld. Zo blijft hij onafhankelijk. Broodschrijvers zijn er al genoeg.
Een ander hoogtepunt tijdens deze vergadering was een kleine cabaretvoorstelling van wethouder Egberts ter gelegenheid van het vertrek van Cees Loggen als VVD raadslid. Hierdoor kwamen wij ondermeer te weten dat beide heren zich,toen zij nog samen in het vorige college zaten, in een Amsterdams café hebben uitgegeven voor cliniclowns. Werpt dit niet een nieuw licht op het tot stand komen van de plannen voor Inverdan?

U bent hier