h

Buschauffeurs Connexxion zijn het zat

5 februari 2007

Buschauffeurs Connexxion zijn het zat

Door: Willem Croese

Overvolle dienstroosters oorzaak

Zaandam – Stakende buschauffeurs van Connexxion hebben vandaag het openbaar vervoer plat gelegd in de Zaanstreek. De chauffeurs zeggen de overvolle dienstroosters ‘zat’ te zijn. SP Statenlid Bert Putters heeft vanochtend ter plekke kennis genomen van de situatie.


Stakende buschauffeurs in overleg
Foto: Bert Putters

“Vanmorgen om vijf uur was ik bij de stakende chauffeurs van Connexxion in Zaandam. Twee chauffeurs wilden vrijwillig aan de slag. De rest zat boven in het personeelsverblijf. De actie bereidheid was groot,” meldde Bert Putters.
Volgens de chauffeurs zijn de dienstroosters zodanig volgebouwd dat er geen ruimte is voor persoonlijke verzorging. De Arbo-wet zou in geding zijn. De rij- en rusttijden zijn naar de mening van de buschauffeurs tot een minimum ingevuld. Henk van de Vegte van de ‘Vestigingsraad Zaanstad’ startte om half acht vanochtend het ‘werkoverleg’ waar de bezwaren en de strategie besproken werden. Men besloot dat een delegatie van de Vestigingsraad Zaanstad naar het ‘Vestigingshoofd’ zou gaan om de directie van Connexxion te laten weten dat de roosters binnen een week aangepast moeten zijn. De directie van het busbedrijf is niet van plan te praten.

Aanbesteding

SP’er Bert Putters: “Wanneer de eisen van de buschauffeurs niet overgenomen worden zal de boel langer plat gaan. Men is het zat. Het water staat het personeel aan de lippen. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe slecht een ‘aanbesteding’ kan uitpakken tegen een minimale concessieverlening.” Intussen werd bekend gemaakt dat ook dinsdag geen bussen in de Zaanstreek zullen rijden.
Volgens het Statenlid ligt de oorzaak bij de politiek om precies te zijn bij de ‘Stadsregio’ (voorheen ROA), want daar werden de afspraken gemaakt voor bepaalde prijzen om Connexxion het vervoer te laten doen. “Met de aanbesteding voor Noord-Holland Noord in het verschiet moeten wij in de Staten de vinger aan de pols houden, want dit kan echt niet zo.”

Steun

De stakende chauffeurs vroegen de vakcentrales FNV en CNV de staking over te nemen, want de directie heeft al laten weten zolang de chauffeurs staken wordt er geen salaris uitbetaald. Volgens een FNV bestuurder heeft de directie van Connexxion gezegd het langer vol te houden dan het personeel.
Dat de frustraties bij het personeel groot is bleek wel uit het betoog van voormalig buschauffeur Rinus Zwart: “Wat een goed initiatief. ‘De balen van Connexxion’. Dit bedrijf is verre van sociaal. Ik heb er 26 jaar gewerkt. Door privé redenen raakte ik overspannen. Ik moest stoppen met mijn werk, vakbondswerk en ondernemingsraad. Drie jaar heeft het Connexxion gekost om een trap onder mijn hol te geven.” Gedreven als dat hij is riep Zwart zijn oud-collega’s op om in actie te komen.
Steunbetuigingen voor de stakers kwamen zowel vanuit als buiten het bedrijf.

U bent hier