Niet de les lezen of beter weten, wel het gesprek voeren
Niet de les lezen of beter weten, wel het gesprek voeren
Wethouder Piet Keijzer had minister Rita Verdonk op de koffie en sprak met haar over huiselijk geweld
Door: Willem Croese
Zaandijk – Tijdens de laatste vergadering heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorbereidingskrediet van 245.000 euro voor de langere openstelling en ophoging van de vuilstortplaats in Nauerna. In dezelfde week heeft NV Afvalzorg 500 ton sterk verontreinigde grond uit Gouderak als proef ontvangen. Werk aan de winkel voor wethouder Piet Keijzer.
De langere openstelling en de extra verhoging waren op een eerder moment besloten. Om het besluit te kunnen realiseren werd het verzoek voor het voorbereidingskrediet bij de gemeenteraad neergelegd. Dat het genomen besluit samenviel met de proefstort berust volgens de wethouder op toeval.
“De actualiteit wordt er altijd bijgehaald. Ik heb de raad voorgesteld om contact op te nemen met NV Afvalzorg in Nauerna. Die zou dan verzocht moeten worden om een presentatie te geven aan de raad. Groen Links had informatie van Kontakt Milieubescherming Zaanstreek (KMZ) gekregen over de proefstort. KMZ was zeer te spreken over de zorgvuldigheid. Het wordt heel open gedaan. De bewonersvereniging van Nauerna kan een eigen milieudeskundige inhuren voor contra-expertise. Zij worden volledig ondersteund om vast te stellen dat er dingen gebeuren die kunnen,” aldus Piet Keijzer.
Proefstort
De 500 ton sterk vervuilde grond is afkomstig uit de Zellingwijk in Gouderak. Totaal moet zo’n 260.000 ton opgeruimd worden. Wanneer de proefstort in Nauerna goed is gegaan zal een offerte gemaakt worden teneinde totaal 130.000 ton te storten. Met de overige 130.000 is Gouderak ook nog niet klaar. Intussen zijn er twee locaties die het vuil weigerden, namelijk de 3e Merwedehaven en Twence.
NV Afvalzorg kreeg de benodigde vergunningen van de provincie om dergelijke afval te verwerken. Volgens de wethouder kon de proefstort plaatsvinden, omdat er een ‘niet-reinigbaarheid verklaring’ is van het ministerie van VROM. Piet Keijzer: “Dit is grond die niet gereinigd kan worden of slechts tegen extreem hoge kosten. Je moet naar het milieu rendement kijken. Daarna krijg je van VROM zo’n verklaring en mag het vuil gestort worden.”
Wethouder Piet Keijzer stelde dat het ontstaan van deze afvalberg uit Gouderak het grootste probleem is. Volgens hem moet er gekeken worden in Nederland hoe het beste de vervuilde grond opgeruimd kan worden. “Hoe rottig je de afval ook vindt als gemeente Zaanstad heb je wel een rol te vervullen,” zei hij om het maatschappelijke belang aan te tonen.
Hoog bezoek
Afgelopen week ontving de wethouder minister Rita Verdonk van Integratie. De omstreden minister gaf in november vorig jaar het project ‘Huiselijk Geweld’ van de stichting Welsaen de prijs ‘Parel van Integratie’. De Zaankanters deden onderzoek naar huiselijk geweld in allochtone kringen. Men ging met deze mensen aan het werk door voorlichting te geven en te praten.
Volgens Piet Keijzer verdiende dit project meer aandacht. Hij wilde graag met mensen van het project en de minister spreken. Tevreden keek de wethouder terug naar het bezoek: “Ik ben tevreden over het bezoek in de zin voor aandacht van de minister van Integratie en Jeugd voor Zaanstad. Rita Verdonk was oprecht geïnteresseerd en ook kritisch ten aanzien van de dingen die gebeuren. Het was een goede dialoog. Rita Verdonk is een minister die niet ongemerkt voorbij is gegaan. Ik hecht ook aan de mening van mensen die volkomen haaks staat op de mijne. Niet de les lezen en beter weten, maar de dialoog, het gesprek aangaan.”
Illegale arbeiders
Afgelopen week werden vier illegale arbeiders opgepakt bij een pluimveeverwerkingsbedrijf in de Achtersluispolder. De illegalen werden direct het land uitgezet en tegen de ondernemer werd een proces-verbaal opgemaakt. De arbeidsinspectie en de belastingdienst voerden de actie uit.
Aan de wethouder van Integratie en Sociale Zaken de vraag of de gemeente Zaanstad maatregelen kan nemen tegen ondernemers die illegalen in dienst nemen. “Ik heb het altijd over illegale opdrachtgevers. Daar begint de ellende, want er is geen illegaal die zichzelf in dienst neemt bij een bedrijf. Als iemand niet geregistreerd staat als werknemer van een bedrijf dan moet er een torenhoge boete zijn voor de ondernemer. De gemeente heeft geen directe invloed op zo’n zaak,” antwoordde Piet Keijzer.
Wethouder Hans Luiten van Economische Zaken spreekt regelmatig ondernemers. Hij zou in de Zaanse ‘Economische Raad’ dit onderwerp aan de orde kunnen stellen. Of de hoeveelheid illegale arbeiders groot is in Zaanstad weet Piet Keijzer niet. Volgens hem moet een onderzoek gedaan worden hiernaar door de arbeidsinspectie en de belastingdienst.
Kabinet Balkenende IV
Het vierde kabinet Balkenende is zo goed als een feit. Momenteel worden de juiste personen gezocht voor de diverse functies van het kabinet. Piet Keijzer heeft het akkoord grotendeels gelezen. “Op nummer één staat voor mij toch wel het generaal pardon. In veel van de overige voornemens is men ook socialer en menselijker geworden. Het kabinet wil daarbij de dialoog met de samenleving aangaan en niet slechts dicteren, zoals de voorgaande kabinetten Balkenende. Volgens mij is dat mede de invloed van de SP, al zit die niet op het pluche. In die zin vervult de SP een goede rol in de Tweede Kamer. Ik ben wel benieuwd naar het beleid en de werkelijke maatregelen. In het regeerakkoord staat vooral het verhaal.”
Aandacht voor armoede en aandacht voor de wijken, kleinere zorg- en verpleeghuizen is voor Piet Keijzer erg belangrijk. Hij vindt kleinschaligheid een goede richting die ingegaan wordt.
Minder is de wethouder Wonen te spreken over het volgens hem halfslachtige woonbeleid. De liberalisering van huurwoningen gaat niet door, maar de aftrek van hypotheekrente zal niet beperkt worden waardoor het voor starters nog steeds onbereikbaar wordt om een huis te kopen.
“Een gemiste kans vind ik verder het beperkt houden van de gemeentelijke verantwoordelijkheid en beleidsruimte en het gemeentelijk belastinggebied. Als je het echt meent met het neerleggen van verantwoordelijkheden in de gemeenten, moet je als kabinet ook de financiële ruimte verschaffen en geen sigaren uit eigen doos lopen te verkopen,” eindigde de wethouder dit Keijzerlijk Gesprek.