h

ROOD nu ook in Zaanstreek

23 februari 2007

ROOD nu ook in Zaanstreek


Zaanse jongeren actief voor SP


Door: Willem Croese


Zaandam – Negen jongeren uit de leeftijd van 15 tot en met 26 jaar hebben een jongerenafdeling voor de SP Zaanstreek opgericht. Rood is de naam. Leonie Heinicke (21) uit Zaandam heeft het initiatief genomen.


Oprichtingsvergadering Rood Zaanstreek
Foto: Mieke Westera

Op 13 februari jongstleden kwamen de jonge SP’ers bij elkaar in buurthuis De Kolk te Zaandam. Leonie Heinicke vertelde enthousiast: “De groep bestaat uit studenten en werkende jongeren. Wij treden collectief op en kennen geen bestuur. De bedoeling is dat ‘Rood’ zich uiteindelijk gaat aansluiten bij de lokale activiteiten van de SP. Uiteraard hebben wij ook onze eigen punten. Voorlopig zijn dat jongerenhuisvesting en sociale voorzieningen.”
Als kartrekker van het jonge gezelschap meldde Leonie Heinicke dat de Rood jongeren inventariseren welke activiteiten gedaan kunnen worden. Aanstaande zaterdag komt Rood weer bij elkaar en worden de grote lijnen verder uitgezet. De Zaanse SP jongeren willen met ‘plezier’ actief zijn, dus zal het wat hen betreft ook gezellig worden.
“Ik wist eerst niet wat ik kon verwachten, maar nadat ik mij verdiept had in het landelijke Rood zag ik al snel mogelijkheden,” ging Leonie Heinicke verder. “Wat dacht je van ‘hangjongeren’? Door de sluitingen van veel buurthuizen zijn er weinig tot geen mogelijkheden voor ons om iets te doen. Ik zou met Rood graag willen kijken of wij bij de gemeente Zaanstad extra geld los kunnen krijgen voor meer vrije tijd activiteiten. De vraag is volgens mij hoe je jongeren actief krijgt in de gemeenschap. Er is weinig animo voor sport, want het is vaak te duur.”

SP lid

Als Rood Zaanstreek initiatiefneemster is Leonie Heinicke betrekkelijk kort SP lid. Zij werd begin november vorig jaar lid van de partij. Enkele weken voor de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november. “Ik was altijd al geïnteresseerd in de politiek. Op school vond ik ‘staatsinrichting’ een boeiend vak. Je kreeg meer inzicht hoe de verhoudingen liggen. Bovendien heb ik gezien hoe het was bij mijn vader. Hij werkte 23 jaar lang voor dezelfde baas. Na een reorganisatie raakte hij werkloos. Ik heb gezien hoe moeilijk het was voor hem om aan een andere baan te komen. Ik wil op dit soort zaken de aandacht vestigen.”
Tijdens de laatste verkiezingscampagne dag liep Leonie Heinicke over de Gedempte Gracht in Zaandam en zij kwam SP’ers tegen die aan het folderen waren. Zij vroeg hen als nieuw SP lid te mogen helpen. Het was niet tegen dovemansoren gezegd. Voordat Leonie het wist deelde zij folders en tomatensoep uit. “De mensen hadden veel belangstelling en bewondering voor de SP.”

Sportief

Jarenlang speelde Leonie Heinicke volleybal. “Je bent in de weer. In de sport kun je lekker afreageren”. Helaas moest zij met deze sport stoppen door blessuregevoeligheid en stapte over naar fitness. De Zaanse is een groot sportliefhebber vooral op het gebied van schaatsen en voetbal. Zij maakte zelfs fan websites voor de voetballers Arjen Robben en Robin van Persie.
In het dagelijks leven werkt Leonie als uitzendkracht en is op zoek naar de ideale baan. Na de Havo ging zij voor een half jaar naar de Pabo (lerarenopleiding), maar kwam snel tot de conclusie niet voor de klas te willen staan. Tussendoor werkte zij voor een supermarkt teneinde een opleiding ‘media- en informatiemanagement’ te doen. “Die opleiding was te breed. Er zat geen structuur in. Ik vind het schoolsysteem in Nederland niks, want ik wil mijn eigen vakkenpakket samen kunnen stellen,” aldus Leonie Heinicke.

U bent hier