h

Stakers boeken succes

6 februari 2007

Stakers boeken succes

Door: Willem Croese

Morgen rijden de bussen weer in de Zaanstreek


Zaandam – Vroeg in de avond hebben de stakende buschauffeurs tijdens een actievergadering ingestemd met de ‘concept’ overeenkomst dat de vakbonden namens het personeel met de directie van Connexxion hebben opgesteld. Unaniem is er door de buschauffeurs besloten om morgenvroeg de bussen weer te laten rijden.

De wilde staking brak gisteren uit in de remise van de Zaanse Connexxion vestiging. Verbolgen waren de chauffeurs over de dienstroosters die naar hun mening overvol zijn. Met deze roosters zou er te weinig tijd zijn om het werk naar behoren uit te kunnen voeren. Ook kan men als personeel niet goed tijd vrijmaken voor een sanitaire stop of een kop koffie.

Overeenkomst

Vanmiddag sprak een delegatie van de vakbonden met de directie van Connexxion in Hilversum. Gisteren meldde de directie nog het langer vol te houden dan de stakende chauffeurs. Na het gesprek bracht men het personeel op de hoogte van de behaalde resultaten.
In een concept overeenkomst met de directie werd bereikt dat op 31 maart aanstaande een nieuw dienstrooster in zal gaan dat haalbaar is voor zowel de passagiers als het personeel. Er zal door de directie geen verhaal gehaald worden op individuele werknemers van het bedrijf. Voor de directie was het onbespreekbaar dat de twee stakingsdagen uitbetaald worden. De chauffeurs waren hiermee accoord.
Mocht echter blijken dat Connexxion zich niet aan de overeenkomst houdt op 31 maart dan zullen de vakbonden bekijken welke stappen genomen kunnen worden om alsnog ‘legaal’ actie te voeren. “Wij hebben dan grond om de acties te steunen,” aldus een vakbondswoordvoerder.


Privatisering

Drie SP’ers bezochten de beslissende actievergadering. SP Zaanstad fractievoorzitter Rob Poldner, SP Amsterdam raadslid Laurens Ivens en SP Tweede Kamerlid Emiel Roemer. De drie socialisten vonden de staking erg goed, want naar hun mening is de werksituatie een uitwas van het ‘geprivatiseerde’ openbaar vervoer. De prijzen bij de ‘aanbesteding’ zijn zodanig laag gehouden dat er gesproken kan worden over het ‘uitknijpen’ van het personeel. “Bovendien zijn de passagiers ook de dupe. De verkeersveiligheid is in gedrang. Wij zijn erg geschrokken over deze onveilige manier van rijden op de bussen. Dat het zo erg zou zijn wisten wij niet. Afgesproken is dat Laurens Ivens en ik vragen zullen stellen in onze gemeenten en in de Stadsregio,” aldus SP’er Rob Poldner.
De Zaanse SP wethouder Piet Keijzer wist desgevraagd te melden dat de gemeente Zaanstad een brief heeft geschreven aan Connexxion waarin ontevredenheid over de kwaliteit van het vervoer uitgesproken werd.

U bent hier