h

Samenwerken in Noord-Holland van groot belang

6 maart 2007

Samenwerken in Noord-Holland van groot belang


De provincie is niet alleen plattelandspolitiek


Door: Rob Poldner


Op 5 maart organiseerden de 3 grootste gemeenten in Noord Holland een verkiezingsdebat in het Zaantheater in Zaandam. Alkmaar, Haarlem en Zaanstad hebben het voortouw genomen in de zogenaamde NH3 om de steedse problematiek dichter bij het provinciebestuur te brengen.


Zaanse SP'ers waren ook van de 'partij'

De indruk bestaat dat de provincie vooral plattelandspolitiek bedrijft. Terwijl de grote gemeenten zich verenigen in de G4 of de G26, zoals dat in vaktaal heet.
Ik zal u hier besparen wat dit inhoudt. Maar terug naar de grotere steden in Noord-Holland, nu wordt de provincie uitgenodigd in gesprek te gaan om door middel van samenwerking en afstemming ook steun te geven aan de sociale programma’s in de steden. Hierbij moet ook gedacht worden aan Hoorn, Den Helder enz.
Voor Zaanstad geldt de complicatie dat zij voor een deel van het beleid deel uitmaakt van de Stadsregio Amsterdam en voor een ander deel uitmaakt van de provincie Noord-Holland.
Zo gaf de wethouder Jeugdbeleid van Zaanstad wel een heel duidelijk voorbeeld: voor het Jeugdzorg aanbod [ zoals Bureau Jeugdzorg, de opvang van kinderen, de pleegzorg,] moet Zaanstad voor financiering bij de Stadsregio zijn. Maar als het gaat om het lokaal Jeugdbeleid [zoals dat nu ook ontwikkeld wordt in het kader van de WMO] is dat in eerste plaats een gemeentelijke verantwoordelijkheid. De oproep van wethouder Corrie Noom aan de provinciale kandidaten om het voortouw te nemen om in overleg met de grotere gemeenten in de provincie afstemming en beleid te gaan ontwikkelen, werd nauwelijks beantwoord.
De reactie van gedeputeerde Ton Hooijmaijers [VVD] viel helemaal uit de toon: “eigen schuld, Zaanstad heeft er zelf voor gekozen om deel uit te maken van de Stadsregio Amsterdam! Zaanstad moet dus niet nu ook de hand ophouden bij de provincie!”. Deze man heeft de oproep dus niet begrepen. Verwacht moet worden dat een zekere rivaliteit tussen Stadsregio en de provincie niet in het voordeel van Zaanstad zal werken.
SP staten kandidaat Fred Gersteling kwam met hele praktische voorstellen op het gebied van de verhouding stad en provincie.
Voor de provincie ligt er ook in de steden een belang om de sociaal-economische situatie in een aantal wijken in de steden te helpen verbeteren. Beter wonen, wonen en werken en werken. Hier zou overleg, afspraken over samenwerking en financiële steun van de provincie van groot belang zijn.
Een aantal andere deelnemers aan het debat, zoals CDA en VVD somden vervolgens een aantal zaken op die de luisteraar moesten overtuigen dat de provincie al genoeg doet voor de steden. Echter, de steden, bij monde van wethouders en zelfs een burgemeester, dachten hier anders over!
Voor de SP in een hopelijk grotere fractie is er straks veel en goed werk te verrichten!

U bent hier