h

Sloop onveilig pand versus papieren procedure

20 maart 2007

Sloop onveilig pand versus papieren procedure

Verkiezingswinst is mooi en besturen belangrijk


Door: Willem Croese

Zaandijk – Wethouder Piet Keijzer heeft een diversiteit aan werkzaamheden waardoor het soms lijkt alsof zaken niets met elkaar te maken hebben. Het tegendeel is waar. De ‘asbestkwestie’ van de voormalige MTS in Zaandam hebben de gemoederen bezig gehouden. Intussen gaan andere dingen zoals schuldenproblema-
tiek, werkgelegenheid en bedrijfswoningen ook verder.

De geweldige verkiezingsuitslag voor de SP van 7 maart jongstleden was volgens de wethouder een logisch gevolg van de eerdere zetelgroei in de Tweede Kamer. De SP stabiliseert die uitslag in de Provinciale Staten.
“Rond de acht zetels was een normaal getal geweest, maar negen zetels is gewoon goed. Je hebt nu een behoorlijk trouwe groep SP stemmers. Zelfs bij een lage opkomst. Steeds meer wordt rekening met ons gehouden,” aldus Piet Keijzer.
Toch is de SP buiten de vorming van een nieuw provinciaal college gehouden. De SP wordt zo veroordeeld tot de oppositiebanken. De Zaanse wethouder vindt dit een vreemde beweging: “De SP is zo ongeveer de enige partij die flink gewonnen heeft. De rest heeft allemaal verloren. Je krijgt nu een college met alleen maar verliezende partijen. Dat vind ik hoogst merkwaardig.”

Nog meer asbest

De voormalige MTS in het Zaandamse Hoornseveld gaat volledig tegen de vlakte om ruimte te maken voor nieuwbouwwoningen. De gemeente Zaanstad verstrekte een sloopvergunning inclusief een ‘asbestsaneringsplan’. Het was de slopers en de gemeente bekend dat in het schoolgebouw asbest verwerkt zat. Niemand had voorzien dat achter de gevelplaten nog meer asbest verwerkt zit. Of asbesthoudende kit in raampartijen. Bij ontdekking werd de sloop direct stil gelegd. De gemeente Zaanstad werd op de hoogte gesteld.
Piet Keijzer: “Het is vervelend, omdat je een verrassing hebt met zijn allen. Na de melding is een proefverwijdering geweest. Tijdens deze verwijdering werd de asbestconcentratie in de lucht gemeten. Die uitkomsten zijn inmiddels bekend. Deze zijn besproken met de ambtenaren van bouwtoezicht. Op basis van die gegevens wordt gekozen op welke wijze het asbest verwijderd kan worden. De metingen waren ruimschoots onder de veiligheidsmarges. Geen paniek.”
De sloop van het pand ging door behalve de gedeelten waar het onvoorziene asbest in verwerkt zat. Regelmatig neemt een gecertificeerd bureau luchtmonsters om vast te stellen of er asbest in de lucht zit. Met behulp van een brief werden de bewoners op de hoogte gesteld van de bevindingen. Zij die bezwaar hebben gemaakt werden ook mondeling ingelicht. Daarna kan de volledige sloop verder.
Volgens Piet Keijzer heeft het geen enkele zin het bezwaartermijn van zes weken uit te dienen wanneer voor de asbestverwijdering in alle veiligheidsvoorziening-
en is voorzien. “De kans dat zo’n asbestsaneringsplan niet aan de criteria zou voldoen is ongeveer nul. Wij maken de keus van de onveiligheid van een half gesloopt pand versus een papieren procedure.” stelde hij.

Bedrijfswoningen

Het ziet er naar uit dat het bestemmingsplan voor het industriegebied Molletjesveer na negen jaar eindelijk rond komt. De laatste hindernissen werden genomen. Ondanks dat het college aanvankelijk de bedrijfswoningen hier weg wilde hebben kunnen deze na wijs beraad blijven. De juristen van de ondernemers hebben de Zaanse bestuurders overtuigd.
“Degenen die zo’n woning hebben kunnen deze houden. Geen nieuwe bedrijfswoningen kunnen gebouwd worden. Zo’n bedrijfswoning kan behouden worden bij verkoop van het bedrijfspand. Altijd moet een verbinding zijn tussen de bewoner en het bedrijf. In april zal het bestemmingsplan op de agenda van de gemeenteraad staan. Er was ook nog een vraag van een particulier over bebouwingsmogelijkheden. Daar hebben wij ook naar laten kijken. De bezwaren die er waren hebben wij voorzien. Ik verwacht dat de gemeenteraad instemt,” zei Piet Keijzer als wethouder Ruimtelijke Ordening opgelucht.

Werken in de wijken

De zogenaamde binnenstedelijke werkgelegenheid verdient volgens Piet Keijzer meer aandacht. In de wijken zijn veel mogelijkheden om bedrijven te plaatsen waar geen machines aan te pas komen. Lichtere bedrijven, zoals kantoren en fysiotherapiepraktijken horen niet thuis in een industriegebied of op een bedrijventerrein. Die ruimte zou voor zwaardere bedrijvigheid gebruikt moeten worden.
De wethouder: “Zaanse ondernemers zijn voor het overgrote deel maatschappelijk verantwoordelijk bezig. Ik ga samen met mijn collega wethouders en de ondernemers het gesprek aan over het passend krijgen van arbeidsmarktbeleid en werkgelegenheid. Wat maakt het bijvoorbeeld moeilijk om stageplekken te vinden? Wij kunnen wel vragen om meer stageplaatsen, maar je zult moeten afvragen hoe het komt dat er zo weinig stageplaatsen zijn. Bedrijven willen wel, want die zoeken
mensen. Scholen willen opleiden. Wij zien dat de overgangen tussen leren en werken en tussen werk zoeken en werken niet in alle gevallen evengoed in elkaar steekt.”
Bussen met handarbeiders uit bijvoorbeeld Polen komen hier het werk doen. De economische ontwikkeling stagneert deels in dat land hierdoor. Tegelijkertijd is in de Zaanse kaartenbakken een voldoende aantal mensen die hetzelfde werk zouden kunnen doen. Piet Keijzer beloofde hierbij samen met zijn collega’s en ambtenaren hard te werken aan concrete plannen.

Wachttijden

Wanneer iemand in aanmerking wil komen voor een schuldsanering dan zal rekening gehouden moeten worden met wachttijden van zo’n drie maanden. Piet Keijzer streeft ernaar die tijd terug te brengen naar minder dan veertien dagen. Door meer mensen in te schakelen en ondersteunende middelen in te zetten hoopt hij dit te kunnen bevorderen. De kosten hiervoor worden deels betaald uit een bedrag van € 600.000 dat Zaanstad van het Rijk heeft ontvangen voor de komende drie jaar. € 77 miljoen werd door Den Haag landelijk beschikbaar gesteld. Ruim 600 Zaankanters zitten in de schuldsanering regeling van de Gemeentelijke Krediet Bank.
“Momenteel worden werkafspraken gemaakt tussen de diverse partijen die deelnemen aan het Meldpunt Betalingsachterstanden. De incassomethoden van hen worden in beeld gebracht. Hier moet je uniforme afspraken over maken. Energie afsluiten in bepaalde tijden mag niet meer. Denk aan de wintermaanden. Straks mogen mensen niet zomaar uit hun huis gezet worden. Voor de zomer willen wij de afspraken rond hebben, zodat de besluitvorming meteen kan volgen. Wij mikken de start van het Meldpunt op 1 juli.”

© Willem Croese 2007

U bent hier