h

SP houdt van ondernemers

9 maart 2007

SP houdt van ondernemers


Wethouder in ‘Keijzerlijk Gesprek’ bij Zaanse Ondernemers Sociëteit ‘De Corner’


Door: Willem Croese

Zaandam – De Zaanse Ondernemers Sociëteit ‘De Corner’ heeft als gastspreker SP wethouder Piet Keijzer over de vloer gehad. De Zaanse socialist heeft zijn werkzaamheden als wethouder uitgelegd en wat de rol van zijn partij hierin is.

Voor de 162ste bijeenkomst van De Corner opende Piet Keijzer zijn verhaal over de enorme winst van de SP in zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer.
“Het is voor mij een mooie dag. In de Eerste Kamer is de SP van vier naar twaalf zetels gegaan. Ik hoop dat de komende drie jaar geen verkiezingen komen, zodat wij eindelijk aan het besturen toekomen. Met de SP in het lokale bestuur is men de verbazing voorbij,” zei de wethouder.
Piet Keijzer stelde dat de SP van ondernemers houdt die ‘maatschappelijk betrokken’ zijn en niet van de grote graaiers bij de multinationals. Hij verwees naar de SP nota: 'Hart voor de zaak' (pdf) waarin duidelijk gemaakt is waarom de midden en kleine ondernemers ondersteuning verdienen.

SP lidmaatschap

Piet Keijzer noemde zichzelf een ‘autochtone Zaankanter in een gebied van vijf kilometer’. Hiermee verwees hij naar zijn afkomst als geboren en getogen Zaandammer en dat hij nog steeds in Zaandam woont. Een belangrijk deel van zijn werkzaam leven is hij als ambtenaar in de gemeente Zaanstad werkzaam geweest.
In de tijd van ‘Fortuyn’ (2002) werd Piet Keijzer lid van de SP naar aanleiding van een val door zijn vrouw over scheef liggende stoeptegels in een winkelcentrum waarbij zij haar beide armen brak. Toen werd hij boos op de gemeente en het winkelcentrum. Hij besefte dat hij zelf hieraan ook wat kon doen door zich politiek actief op te stellen. Het SP beginselprogramma ‘Heel de mens’ was voor Piet Keijzer doorslaggevend om lid te worden.

Oproepen

Terwijl Piet Keijzer sprak stond er een levensgroot scherm naast hem opgesteld met een foto van de wethouder en een grote kop ‘Keijzerlijke Gesprekken’ verwijzend naar de veertiendaagse interviews met hem op de SP Zaanstreek website.
Als wethouder wil Piet Keijzer ook met ondernemers het gesprek aangaan. Een voorbeeld is volgens hem het bestemmingsplan voor Molletjesveer in Wormerveer waar het wonen boven bedrijven formeel niet toegestaan is. Dit leverde nogal veel commotie op. “Lever plannen aan, dan kunnen wij samen tot zaken komen,” aldus Piet Keijzer.
Samen met de ondernemers wil de wethouder werken aan het behoud van de werkgelegenheid in Zaanstad. Volgens hem doet iedereen mee, maar is gratis niet goed. Hij somde getallen op van mensen die in de gemeente aan de kant staan. 8000 WAO’ers (arbeidsongeschikten), 3000 WW’ers (werklozen), 3000 WWB’ers (bijstand), 1000 WSW’ers (sociale werkplaatsen), en 4000 allochtone vrouwen.
“De SP heeft niets tegen ‘rijkdom’, maar wel tegen ‘armoede’. De Gemeentelijke Krediet Bank groeit en dat is nu de enige bank die niet zou moeten groeien. Momenteel zijn er circa 600 mensen die in de schuldsanering zitten met een gemiddelde schuld van 26.000 euro. Dit zijn niet alleen mensen met een uitkering, maar ook tweeverdieners die het hoofd niet meer boven het water kunnen houden. Het gevoel voor geld is weg. Ik verbaas mij hoe laag de drempel is om aan kredieten en spullen te komen, waardoor mensen nog meer onnodig in de schulden komen,” zei Piet Keijzer tot de aanwezigen.

De Corner voorzitter Gerard de Leeuw overhandigde Piet Keijzer een fles wijn, een stropdas en een boek over werken in de Zaanstreek. “U bent een bevlogen man. Of de SP van ondernemers houdt moet ik nog zien. Graag ga ik op uw verzoek in om Jan Marijnissen hier in De Corner te laten spreken.”

U bent hier