h

Varkensfabriek afgeblazen door B&W

2 maart 2007

Varkensfabriek afgeblazen door B&W


Debat over varkensflat
Door: Coby van den Berg


De avond werd geopend door Saskia Hille, fractievoorzitter van Groen links in Zaanstad, met de verheugende mededeling, dat B&W van Zaanstad de varkensflat niet door laten gaan om economische redenen, het levert namelijk te weinig arbeidsplaatsen op.


Het discussiepanel
Foto: Frank Vogel

Dit aspect kwam ook naar voren in de uitgebreide presentatie van Peter Groot Koerkamp van de universiteit van Wageningen. In een goed werkend systeem is er nauwelijks meer een mens nodig, de kwaliteit van het systeem is het belangrijkste. Hij zelf was niet voor en niet tegen, maar raadde de tegenstanders aan een programma van eisen op te stellen met wat ze wél willen.
Henry Meydam, pleitbezorger van het Innovatieplatform dat de varkensflats wil realiseren, kreeg vervolgens het woord. Hij vertelde dat mensen wereldwijd gezien steeds meer vlees eten, vooral in China en India stijgt het verbruik enorm. In Nederland is er een zwaarbeladen discussie over hoe ons voedsel wordt geproduceerd. In de flats moeten dieren fatsoenlijk worden behandeld,ze worden niet zonder verdoving gecastreerd en niet vervoerd. De mest wordt verwerkt en de aanvoer van het voer gaat over water. Hij erkende dat sojavoer uit het Amazonegebied een probleem is, het veroorzaakt daar ontbossing, maar er wordt gezocht naar ander voedsel uit de eigen regio. Door de schaalgrootte kan er een slachthuis in de flat zelf komen en is er continu een dierenarts beschikbaar.
Klaas Breunisse van Groen Links zei geschrokken te zijn van de berichten over de varkensflats en zo geen vlees te willen eten. Als statenlid had hij aan G.S. hun standpunt gevraagd en de provincie wijst de varkensfabrieken nadrukkelijk af.
Het Platform Aarde Boer Consument, wat door o.a. de SP ondersteund wordt, werd vertegenwoordigd door Willem van Middendorp, zelf afkomstig uit het boerenbedrijf. Hij vroeg zich af, waarom het ministerie niet meer steun geeft aan de gezinsbedrijven in plaats van met glossy folders de varkensflats te promoten. Deze gaan de varkenshouders verdringen, van de 20.000 bedrijven zijn er nu nog maar 7000 over. Degenen, die dit opzetten zijn geen varkenshouders, het zijn ondernemers, die niets te maken hebben met de varkenshouderij.
René Houkema van milieudefensie zei dat zijn organisatie niet wil meewerken en meepraten met het innovatieplatform. Hij constateerde twee fundamentele fouten in hun redenering: voor een slachthuis moeten er 600.000 varkens gehouden worden en de kringloop moet regionaal zijn, dus geen sojavoer uit Zuid-Amerika.
Na de pauze werd als eerste door Anna de Groot (SP) opgemerkt, dat ze geen voorstander van de varkensindustrie was, omdat zo het voedsel vervreemd wordt van de mens. Bovendien stelde zij, dat als er een besmettelijke ziekte uitbreekt in zo’n flat, in één keer alle 300.000 varkens geruimd moeten worden en afgevoerd.


SP raadslid Anna de Groot
Foto: Frank Vogel

Varkenshouder Snoek zei, dat er dan ook een vervoersverbod zou komen in heel Noord-Holland. Boeren willen vernieuwen, in Raalte staat een modelboerderij opgezet in samenwerking met de dierenbescherming, daar leren ze van. Nu staan de zeugen nog in boxen, in 2013 moeten de dieren los lopen. De varkenshouderij hoort op het platteland, maar de consument weet niet wat er gebeurt. De boeren stellen hun bedrijven open om dit te laten zien.
Groot Koerkamp denkt dat er milieuwinst te halen is door het koppelen van verschillende productiemethoden.
Kontact Milieubeheer Zaanstreek zei bij monde van Cees Blokhuis tegen grootschalige varkenshouderij te zijn en pleitte voor biologisch vlees. Er zou meer voorlichting moeten komen. Volgens Milieudefensie neemt de vleesconsumptie in Nederland iets af en het deeltijdvegetariër zijn neemt toe.
Dat moet ook wel, want vlees gaat veel duurder worden, omdat de prijzen van dierenvoer stijgen.
Over het niet vervoeren van flatvarkens werd uit de zaal opgemerkt, dat binnen zo’n enorm complex de varkens ook naar het slachthuis vervoerd moeten worden, dat geeft net zo veel stress, slachten zou ter plekke moeten gebeuren.
Meydam benadrukte dat het innovatieplatform met alle milieuorganisaties over het concept van de varkensflats wil praten, maar dat milieudefensie niet wil. Houkema wil eerst het concept van tafel, dan valt er te praten. In Zaanstad is het weliswaar afgeblazen, maar er wordt met verschillende andere gemeenten over gepraat.
Discussieleider Jos Heeremans sloot af met de oproep: Koop verantwoord vlees!

U bent hier