h

Cowboys met geld bepalen het beleid niet

24 april 2007

Cowboys met geld bepalen het beleid niet

Het college van Zaanstad werd een jaar geleden geïnstalleerd. De deelnemende partijen zijn de PvdA, het CDA, GroenLinks en de SP. Met de slogan ‘Zaankanters maken de streek’ geeft men vorm aan het lokale beleid. SP wethouder Piet Keijzer heeft er nog steeds zin in.


Door: Willem Croese

Zaandijk – Inmiddels is Piet Keijzer een jaar verder als eerste SP wethouder van de gemeente Zaanstad. Hij heeft een vliegende start gemaakt. Nu moet de SP’er ook enkele hobbels zien te overwinnen. Het bestemmingsplan Molletjesveer is zo goed als rond. Een ambtenaar is ontslagen, nadat een integriteitsonderzoek is gedaan voor het verkrijgen van een woonboot ligplaats.

De kranten stonden er bol van. Een ambtenaar van de gemeente Zaanstad ontdekte een fout in een bestemmingsplan. Met deze maas in het net wist de persoon in kwestie een ligplaats voor zichzelf te bemachtigen. Andere woonbootbewoners klaagden over de toekenning van deze ligplaats in de Mallegatsloot sloot tussen Zaandam en Koog aan de Zaan. Wethouder Piet Keijzer schakelde het Amsterdamse Bureau Integriteit in teneinde onderzoek te laten doen. De conclusie was dat de ambtenaar fout handelde. Hij moest het gemeentelijk veld ruimen door zijn baan kwijt te raken.
“Ligplaatsen voor woonboten zijn schaars. Het verdelen van deze schaarste moet via heldere beleidsregels gebeuren en moet niet een jachtgebied zijn voor brutale cowboys met veel geld. Aan het eind van het jaar wil ik een definitief woonbotenbeleid hebben voor Zaanstad. Intussen zijn wij bezig dit te ontwikkelen. De gemeente moet duidelijkheid geven. Maximale legalisatie voor bestaande ligplaatsen. Waar de boten weggehaald moeten worden gaan ze weg. Voor woonbootbewoners is het lastig als zij geen vergunning hebben, want dan kun je geen kredieten krijgen van de banken. Zo wordt het dus een rommeltje,” aldus Piet Keijzer.

Bestemmingsplan

Een ander bestemmingsplan dat de nodige stof deed opwaaien is die voor het industrieterrein Molletjesveer. Bedrijfswoningen moesten verdwijnen vonden de opstellers van het plan. Na protesten en gesprekken besloot wethouder Piet Keijzer zich hard te maken voor het behoud van de woningen. Weliswaar op de voorwaarde dat de bewoners van de woningen een binding moeten hebben met het bedrijf. Nog een paar kleine vragen zijn blijven liggen waarvan de wethouder verwacht die spoedig naar tevredenheid op te kunnen lossen. “Mijn inschatting is dat de gemeenteraad akkoord gaat met het bestemmingsplan. Dit betekent dat na negen jaar het bestemmingsplan rond zal zijn,” zei de wethouder Ruimtelijke Ordening.

Vertrek burgemeester

Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort vertrekt per 25 april aanstaande. Zij gaat als gedeputeerde werken voor de provincie Zuid-Holland. Piet Keijzer: “Het is zonde. Ik had haar willen behouden als burgemeester voor Zaanstad. Tonny van de Vondervoort is ‘akelig’ slim in haar werk en daarenboven een buitengewoon plezierig mens om mee samen te werken. Het was voor Zaanstad beter geweest totdat er een nieuwe burgemeester komt, maar het is niet anders. Zo gaat het nou eenmaal in het politiek bedrijf.”
De verwachting van Piet Keijzer is dat de nieuwe burgemeester rond 1 oktober kan starten in Zaanstad. Tot die tijd wil hij graag een ‘waarnemend’ burgemeester hebben. “Je hebt bijvoorbeeld een korpsbeheerder van de politie nodig en dat is de burgemeester. Verder zal de nieuwe waarnemer een technisch voorzitter zijn.”

Vervolg stadswachten

Na een lang proces nadert het einde van de onzekerheid die de Zaanse stadswachten hadden. De zogenaamde ID (Instroom Doorstroom) banen werden door toenmalig minister De Geus van Sociale Zaken afgeschaft per 1 januari 2006. Zaanstad besloot de instellingen en bedrijven die ID’ers in dienst hadden nog een jaar de tijd te geven om een oplossing te zoeken. Bij de stadswachten van Stichting Veiligheidszorg verliep dit niet vlekkeloos.
Intussen weet Piet Keijzer als wethouder Sociale Zaken te melden dat de medewerkers vanaf 1 mei aanstaande een contract hebben bij Parkeer Combinatie Holland (PCH). Op 25 april worden definitief alle contracten getekend. “Ik ben blij dat al het personeel aan het werk is en blijft. Zij zullen niet allemaal in Zaanstad ingezet worden. PCH werkt in meer plaatsen,” zei hij.

U bent hier