h

Niet in eigen doel schieten

12 april 2007

Niet in eigen doel schieten

Wethouder Piet Keijzer zet zijn tanden in zaken die van belang zijn. Onderzoek, gesprekken en daadkracht zijn de drijfveren om van heikele punten iets goeds te maken.

Door: Willem Croese


Zaandijk – Een familiair bezoek aan Suriname heeft Piet Keijzer als Zaanse wethouder veel goed gedaan. Toch zijn er in de tussentijd een aantal ontwikkelingen geweest waarmee hij stevig aan het werk moet. Even heeft het er naar uitgezien dat er geen ‘Anton de Komstraat’ in Zaanstad komt. Ironisch genoeg zijn er tijdens het verblijf in Suriname van de wethouder publicaties over dit onderwerp geweest. Een ander punt is de aanbesteding voor inburgeringstrajecten. Een kort geding tegen Zaanstad is aangespannen. Inburgeringspecialist Helpdesk vindt het niet juist dat de klus hen niet toekomt.

De ‘Wet Inburgering’ stelt dat nieuwelingen in Nederland verplicht zijn een inburgeringscursus te doen. Deze cursus wordt momenteel in Zaanstad verzorgd door het Regio College (ROC) en Helpdesk. Voor een nieuw contract is de gemeente Zaanstad verplicht zich te houden aan de Europese aanbesteding. De Europese spelregels zeggen dat je meer ‘aanbieders’ de mogelijkheid moet geven mee te kunnen dingen naar de order.
Naast de twee huidige Zaanse aanbieders boden zich twee Amsterdamse bedrijven aan, namelijk ‘Hudson’ en ‘Prins en Heida’. Uiteindelijk wil de wethouder de laatste twee bedrijven het werk gunnen. Volgens de wethouder werd goed gekeken naar prijs- en kwaliteitverhouding.
Integratie wethouder Piet Keijzer is de eerste in Nederland die een kort geding aangespannen krijgt. Helpdesk, één van de huidige Zaanse aanbieders, is het pertinent oneens met het voornemen van Zaanstad om er buiten gehouden te worden. “Ik ben er niet trots op dat zo’n kort geding komt. Zolang dit onder de rechter is moeten wij afwachten. Ik hoop dat een duidelijke uitspraak volgt,” zei Piet Keijzer.

Anton de Kom

Enige tijd verbleef Piet Keijzer in Suriname. Hij is duidelijk onder de indruk van dit land. "Suriname is fantastisch. Een heel rijk land in de zin van bodemschatten en mogelijkheden. Arm is men wat betreft inkomen. Je realiseert je wat wij als Nederland de afgelopen jaren in Suriname hebben gedaan. Wij hebben erg veel geld verdiend aan Suriname. Na de onafhankelijkheid was de overgang niet helemaal goed om het maar netjes te zeggen. De slavernij periode in de 17e, 18e en 19e eeuw is niet de tijd waar je het meest trots op moet zijn als Nederlander."
Terwijl Piet Keijzer nog in Suriname zat schreef Rosa raadslid Erik Schaap een fel betoog op zijn weblog. De wethouder stelde dat Anton de Kom een ‘mensenrechtenactivist’ zou zijn in plaats van ‘verzetstrijder’. Volgens Erik Schaap had voormalig wethouder Nel Kroesen toegezegd een straat te vernoemen in de ‘Verzetsbuurt’ te Koog aan de Zaan.
"De belofte van Nel Kroesen klopt. Het geven van die naam speelde in het vorige college. In Amsterdam speelde op dat moment of je nou zijn naam moest verbinden aan een plein en een beeld. Er ontspon zich daar een discussie over de omvang en betekenis van de naam Anton de Kom. In Koog aan de Zaan was de vraag of de ruimte onder een viaduct vernoemd moest worden naar Anton de Kom. De reden van afwijzing was de plek. Moet zo'n tochtige plek de plaats zijn die je vernoemt? In mijn brief heb ik geschreven dat hij meer een vrijheidsstrijder was dan een verzetsheld. Hij heeft in Nederland in het verzet gezeten. In de jaren dertig liep hij te hoop tegen het Nederlandse gezag in Suriname. Zonder vorm van proces is die man op de boot gezet naar Nederland,” aldus Piet Keijzer.
In Suriname ging de wethouder op onderzoek uit. Hij sprak diverse mensen over Anton de Kom waaronder de ‘Tante Es’ van het Surinaams museum. "Ach ja, je kunt over een naam twisten in de zin van wat was hij nou, maar volgens mij heeft zich altijd ‘verzet’ tegen onrecht," zei deze vrouw.
De conclusie over Anton de Kom is volgens Piet Keijzer: "Hij was een verzetstrijder, maar dat was hij al toen hij geboren werd. Op iedere plek waar hij was, of dat nou Suriname of Nederland was, kwam hij in verzet tegen het gezag wat zich misdroeg.”
Inmiddels is Piet Keijzer met Erik Schaap en de straatnamencommissie in gesprek. Samen met de Surinamers in Zaanstad wil hij op zoek gaan naar een waardige plek die vernoemd kan worden naar Anton de Kom. “Dus Anton de Kom krijgt een straat- of pleinnaam. Dat was steeds al het plan,” stelde de wethouder resoluut.

Probleemwijk

Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie publiceerde een veertigtal wijken als ‘probleemwijk’. In die lijst kwam ook de Zaandamse wijk Poelenburg voor. In een eerder Keijzerlijk Gesprek stelde Piet Keijzer als wethouder dat Poelenburg geen probleemwijk is. Of de wethouder hier nog steeds zo over denkt antwoordde hij: "Ik heb daar een dubbel gevoel bij. Wanneer ik in Poelenburg de bewoners spreek, ervaar ik deze wijk niet direct als een probleemwijk. Poelenburg is een wijk die in opkomst is. Ik wil weten wat nou de doorslag heeft gegeven dat Poelenburg een 'prachtwijk' moet worden. Ik heb moeite met stigmatisering, maar ik ben wel blij met het extra geld."
Intussen worden de redenen waardoor Poelenburg op de bewuste lijst is komen te staan uitgezocht. Volgens de wethouder is Poelenburg wel één van de mindere wijken van Zaanstad wanneer de vraagstukken op sociaal en economisch gebied worden bekeken. Piet Keijzer is van mening dat deze wijk een extra impuls nodig heeft, want hij zegt de problemen achter de ‘voordeuren’ te kennen. “Kleinschalige bedrijvigheid moet je stimuleren door ruimte hiervoor te maken. Net als meer integratie- en inburgeringactiviteiten.”
De minister wil geen algemene afspraken maken voor de veertig genoemde wijken. Zij wil maatwerk door te kijken wat er nodig is. Piet Keijzer vindt dit een goede zaak. Binnen twee maanden verwacht de wethouder minister Ella Vogelaar op bezoek te krijgen in Zaanstad. Tijdens Prinsjesdag moet het kabinet dit deel van het beleid bekend maken.

Dikke extra plus

Wat Piet Keijzer moest denken over de ‘dikke extra plus’ kostte hem even moeite om antwoord te geven. Net op de valreep van zijn Surinaams verblijf kwam SP leider Jan Marijnissen in De Telegraaf met een interview. Het grote nieuws was dat de SP’er geen grote voorstander zou zijn van dubbele paspoorten.
"Het is mij bijvoorbeeld op lokaal niveau volkomen worst of men meer paspoorten heeft. Ik spreek mensen aan op wat zij voor de stad doen. In de raad zitten waarschijnlijk wel een aantal mensen met dubbele paspoorten. Zij zijn gekozen voor de gemeenteraad van Zaanstad. Wij spreken elkaar aan op wat het beste voor de stad is en dan maakt het aantal paspoorten niet uit. Ik las in de krant dat voetballer Affelay een Marokkaans en Nederlands paspoort heeft. Hij heeft gekozen om in het Nederlands elftal te voetballen. Je kunt je toch niet voorstellen wanneer Nederland tegen Marokko speelt dat hij met opzet in ‘zijn eigen doel’ gaat schieten. Waar hebben wij het nog over?” antwoordde Piet Keijzer nuchter.

© Willem Croese 2007

U bent hier