h

Oplossing ganzenoverlast te laat en onvoldoende

5 april 2007

Oplossing ganzenoverlast te laat en onvoldoende


Door: Willem Croese


Zaandijk – Het is meer dan bekend dat ganzen in sportpark De Kalverhoek overlast bezorgen. Volgens de SP Zaanstad fractie is veel te lang gewacht met het nemen van de juiste beslissingen. “De maatregelen díe genomen werden waren half, dus volstrekt onvoldoende,” vindt Anna de Groot. Zij zou graag gezien hebben dat de aanbevelingen van de Dierenbescherming uitgevoerd worden in plaats van wegvangen door Duke Faunabeheer.

De Zaanse SP fractie is van mening dat eerst alle maatregelen genomen hadden moeten worden om de ganzenoverlast te voorkomen. Daarna komt het wegvangen van de ganzen aan de orde.
De Dierenbescherming werd in opdracht van de gemeente Zaanstad vorig jaar gevraagd onderzoek te doen naar de ganzenoverlast teneinde tot oplossingen te komen. De oplossingen zijn volgens de dierenbeschermers; slootkanten niet maaien en hier dichte hekken van één meter hoog plaatsen; netten spannen over de sportvelden wanneer deze niet gebruikt worden; witte klaver zou gezaaid moeten worden in omliggende gebieden, immers daar zijn de ganzen dol op; nestbeheer projecten zoals in de Kalverpolder moeten zorgen voor een geboortebeperking. Bij het eventueel wegvangen van de ganzen moet men kijken naar de monogame familieverbanden om verder geen onrust te veroorzaken bij de ganzen.
Het gemeentebestuur besloot anders te handelen dan dat de SP fractie en de Dierenbescherming voor ogen hadden. Plotseling verschenen er metershoge hekken die geen enkele werking hadden. Dit was te verwachten, want de fauna adviseurs van de Dierenbescherming hebben steeds gesteld dat de 'reeks maatregelen' genomen moeten worden om succes te boeken.
Na politieke druk in de gemeenteraad ging men over tot het ‘wegvangen’ van de ganzen. Duke Faunabeheer uit Lelystad kreeg de klus van Zaanstad. In 2004 ving dit bedrijf eerder ganzen in de Kalverpolder. Het ging niet zoals men wilde. Ruim 2000 ganzen werden vergast. Inmiddels zijn de eerste ganzen gevangen op het sportpark door Duke Faunabeheer.
Op 22 maart gaf Zaanstad Duke Faunabeheer en de Dierenbescherming de gelegenheid een presentatie te geven aan de gemeenteraadsleden. Anna de Groot: “De inhoud van de presentatie door Duke Faunabeheer was ronduit beledigend. Iedereen werd voor niet-deskundigen of leek versleten. De Dierenbescherming gooide niet met modder. Ik hoop dat Zaanstad wel de juiste weg inslaat met ganzenbeheer, want zo kan het echt niet.”

U bent hier