h

Zaanstad weer zonder burgemeester

17 april 2007

Zaanstad weer zonder burgemeester

In een reeks van waarnemende Zaanse burgemeesters vertrekt ook nu Tonny van de Vondervoort. Zij heeft een andere baan gevonden. Zaanstad zit zonder een kapitein aan het roer die aanblijft. De zoektocht gaat door.

Door: Willem Croese


Zaandijk – Vanaf 25 april aanstaande heeft de gemeente Zaanstad opnieuw geen burgemeester. Tonny van de Vondervoort vertrekt dan. Zij gaat voor de PvdA in het college van de provincie Zuid-Holland werken. Als Zaanse burgemeester was zij één van de waarnemers in het rijtje.

De conditie was dat Van de Vondervoort zou aanblijven totdat er een nieuwe burgemeester voor Zaanstad gevonden wordt. Wel had zij kenbaar gemaakt bij een eventueel eerder geschikte baan te vertrekken.
Loco-burgemeester Harm-Jan Egberts zei in een eerste reactie over het aanstaande vertrek van zijn partijgenote: "Het vertrek van Tonny van de Vondervoort is heel jammer voor Zaanstad en voor het college.” Verder zei hij dat Zuid-Holland geluk heeft. Zaanstad zal volgens Egberts de waarnemend burgemeester missen.
SP fractievoorzitter Rob Poldner was ‘verrast’ over het eerdere vertrek, al wist hij van de afspraak dat Van de Vondervoort eventueel voortijdig zou stoppen. “Het is nu beter dan bijvoorbeeld een half jaar geleden. Zij heeft veel zaken op de rit gezet. Denk aan de problemen bij de brandweer. Ik vind dat Tonny van de Vondervoort het werken in de raad een stuk aangenamer heeft gemaakt. Dit zijn haar verdiensten.”
De wet zegt dat een gemeente niet zonder burgemeester mag zitten. Wanneer dit langer dan drie maanden duurt moet naar een vervanger gezocht worden. Rob Poldner verwacht dat de nieuwe burgemeester pas in oktober 2007 aan de slag kan. Tot die tijd hoopt hij op een waarnemer. De SP’er maakt deel uit van de vertrouwenscommissie die de sollicitatieprocedure uitvoert. De gemeente Zaanstad echter liet in een persbericht weten voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester te hebben. Vooralsnog is het onduidelijk.

Waarnemers

In juni 2004 vertrok Ruud Vreeman (PvdA) als burgemeester van Zaanstad naar Tilburg. Dit was eerder dan dat de bedoeling was. Hij verving daar de overleden burgemeester Johan Stekelenburg. Een maand na het vertrek van Vreeman werd Hans Kombrink (PvdA) de eerste tijdelijke burgemeester in een rijtje.
In januari 2005 verving de VVD’er Henry Meijdam zijn PvdA voorgangers definitief. In zijn periode raakte hij echter verliefd op de gemeentesecretaris Maria Overmars. De verhouding bleef niet onopgemerkt, zodat Meijdam in september 2005 zijn ambt neer moest leggen.
Weer mocht Zaanstad op zoek naar een ‘waarnemer’. In oktober 2005 kwam de oud burgemeester van Enschede, Jan Mans (PvdA). Begin april 2006 vertrok Mans naar Limburg waar hij Voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Limburg-Noord en de kamer van Koophandel voor Zuid-Limburg werd.
Vanaf half april 2006 werd Van de Vondervoort (PvdA) ‘tijdelijk’ burgemeester. Tijdens de periode van deze waarnemend burgemeester werd een nieuwe sollicitatieprocedure gestart.
Medio oktober 2006 zou Jan Baas (PvdA) als definitieve burgemeester aangetrokken worden voor Zaanstad. Ware het niet dat hij ooit burgemeester was van Wieringen. In die plaats liet hij een woning bouwen die niet helemaal volgens de regels tot stand gekomen zou zijn. Jan Baas bleef uiteindelijk burgemeester van Enkhuizen.

U bent hier