h

Andere wind in gemeentehuis

1 mei 2007

Andere wind in gemeentehuis

Een jaar na de start van het Zaans college maakt SP fractievoorzitter Rob Poldner een bescheiden balans op, al stelt hij dat een koerswending waarneembaar is. Volgens de Zaankanter maakt het een verschil uit dat de SP mee bestuurt.

Door: Willem Croese


Zaandam – Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 heeft de SP vijf zetels gekregen. De Zaanse socialisten hebben destijds een winst geboekt van maar liefst drie zetels. Een prestatie die beloond is door deelname aan het huidige college van de gemeente Zaanstad. SP Zaanstad fractievoorzitter Rob Poldner kijkt tevreden terug na één jaar.

“Er waait een andere wind in het gemeentehuis,” opent de SP’er het gesprek. De PvdA, GroenLinks, CDA en SP vormen reeds een jaar lang het college. Rob Poldner stelt dat er meer samenhang is in de wijken door de inzet van het Zaans gemeentebestuur. “Wij maken waar wat er voorgenomen is.” Het verschil wordt volgens hem gemaakt op basis van argumenten. Luisteren naar anderen, meningen peilen en overleggen met betrokkenen zijn vormen om de bewoners van Zaanstad te betrekken bij het politieke werk.

Nieuwe burgemeester

Vanaf 14 mei aanstaande kent Zaanstad een nieuwe waarnemend burgemeester in de persoon van Wim Dijkstra (PvdA). Deze heeft toegezegd aan te blijven totdat er een nieuwe burgemeester wordt benoemd. Rob Poldner weet te melden dat de sollicitatieprocedure in gang is gezet. Inmiddels hebben negen kandidaten gesolliciteerd.
Als lid van de vertrouwenscommissie van de Zaanse gemeenteraad mag en kan hij niets zeggen over de inhoud van die procedure. “Ik hoop echt dat wij eind juli een nieuwe burgemeester kunnen presenteren die goed is. Dan wordt het de zesde burgemeester op een rijtje in een paar jaar. De politieke signatuur van de kandidaat vind ik niet zo belangrijk. De beste moet het worden. Alleen aan gelukzoekers hebben wij niets,” stelt Rob Poldner.
Tijdens de vorige sollicitatieprocedure van een jaar geleden werd PvdA’er Jan Baas voorgedragen tot de kandidaat burgemeester. Burgemeester van Zaanstad werd hij echter nooit, omdat de PvdA’er in een vorige functie als burgemeester in Wieringen op een niet juiste wijze de bouwvergunning van zijn woning zou hebben verkregen.
Een andere smet op die procedure is dat ZOG fractievoorzitter Leny Vissers direct na de bekendmaking van de kandidaat zei dat Jan Baas ‘tweede keuze’ was. Rob Poldner zegt nu expliciet dat de ‘integriteit’ van de sollicitanten gewaarborgd moet worden.

Geldzaken

Ernstige zorgen maakt Rob Poldner over de financiële situatie van Zaanstad. “De financiën worden niet beter. Dit is een minpunt. Vandaar dat de SP heeft gesteld om als artikel twaalf gemeente te leven. Doe alsof je onder curatele staat dan kun je geen gekke dingen doen. Lenen kan niet meer, want wij kunnen geen kant uit,” zegt hij.
Het financieel gezond maken van de gemeente kost volgens hem zeker tien tot vijftien jaar. Rob Poldner: “Gemeentelijke belastingen drastisch verhogen is geen optie, want dan zouden de bewoners de schulden moeten betalen van Zaanstad. Deze belastingen moeten kostendekkend zijn niet verliesgevend. Bijvoorbeeld het onderhoud van de stad zal ‘anders’ betaald moeten worden.”

Meldpunt leegstand

Samen gaan de SP Zaanstad en de jongerenorganisatie Rood de leegstand van woningen en kantoorpanden in de gemeente aan de orde stellen. Door het ‘Meldpunt Leegstand’ in het leven te roepen probeert men te inventariseren hoeveel leegstand in Zaanstad is. Rob Poldner juicht de actie toe van zijn partijgenoten: “Goede zaak. Ook moet de vraag gesteld worden waarom panden zo lang leeg staan. Kantoorpanden kun je niet allemaal omvormen tot woonruimte als oplossing van leegstand. Zulke gebouwen zijn voor werkgelegenheid prima, maar dan zal het wel hiervoor gebruikt moeten worden. Nu willen wij dat er naar behoefte gebouwd wordt en niet als voorraad.”
De reeds eerder in Zaanstad geopperde ‘leegstandsbelasting’ mag niet volgens de wet. Wel is de SP’er voor verhoging van de ‘eigenaarbelasting’ bij leegstand. “Momenteel staat zo’n 23 procent aan kantoorruimte leeg in Zaanstad. Dit is erg veel,” aldus Rob Poldner. Om het financiële probleem uit te leggen geeft hij als voorbeeld dat er van de tien kantoorpanden drie leeg staan. In de praktijk betekent dit dat zeven panden de gebruikersbelasting OZB (Onroerend Zaken Belasting) betalen voor tien. De SP Zaanstad fractievoorzitter vindt dit niet juist. Vandaar zijn voorstel van verhoging voor de eigenaarbelasting wanneer een gebouw langdurig leegstaat.

U bent hier