h

Geen tolpoorten ondanks geldgebrek

20 mei 2007

Geen tolpoorten ondanks geldgebrek

Geld is een middel om beleid tot werkelijkheid te maken. Het beheren van dit geld is niet altijd even eenvoudig. Het IKTC leek een enorm financieel fiasco te worden. De verkoop van de Zaanse Schans zou geld kunnen besparen en opleveren. Het kabinet heeft plannen op kosten van de provincies en de gemeenten.

Door: Willem Croese


Zaandijk – Nog even en de eerste honderd dagen van het kabinet Balkenende IV zitten erop. Kabinetsleden hebben de tijd genomen het land in te gaan om met de bevolking over diverse thema’s te spreken. De Zaanse wethouder Piet Keijzer houdt van deze methode, want met mensen praten in buurten en bedrijven is volgens hem van groot belang.

Een veertigtal wijken werden door minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) aangewezen als zogenaamde ‘probleemwijken’. Met het project 'Van probleemwijk naar prachtwijk' wil het kabinet de leefomgeving in deze wijken verbeteren. Een van die wijken is Poelenburg in Zaandam. Gemeente, woningcorporaties, bedrijfsleven, politie, welzijnswerk en scholen moeten afspraken maken om te komen tot een ‘prachtwijk’. Voordat het kabinet Balkenende IV tot definitief beleid komt op Prinsjesdag bezochten onlangs de bewindslieden Ella Vogelaar en André Rouvoet de wijk Poelenburg.
De Zaanse wethouder Piet Keijzer (sociale zaken, wonen, ruimtelijke ontwikkeling, integratie en de Zaanoevers) was hier niet bij aanwezig. Zijn collega’s Ronald Ootjers, Corrie Noom en Robert Linnekamp wel. “Het bezoek was geheel in het teken van de prachtwijken en dat is niet op mijn werkgebied. Wel op die van mijn collega’s. Vandaar dat ik hier niet aanwezig was. In het kader van integratie, woningbouw en werkgelegenheid krijg ik minister Vogelaar in de toekomst nog wel te spreken,” antwoordt hij op de vraag over zijn afwezigheid.

Honderd dagen

Zoals de probleemwijken bezocht werden door ministers is het kabinet vanuit het Haagse Binnenhof bezig om de bevolking zoveel mogelijk te spreken over diverse thema’s. Met deze informatie wil de regering direct na de eerste honderd dagen het beleid samenstellen. Piet Keijzer vindt het systeem goed: “Luisteren naar de mensen is belangrijk. Je moet altijd het gesprek aangaan. Ik moet wel zeggen dat ik weinig gemerkt heb van die gesprekken. Weinig zicht heb ik erop.”
Piet Keijzer kijkt met spanning naar de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag in september. “Dit wordt ook voor Zaanstad een belangrijke dag. Ik hoop echt op ander beleid. Vooral ben ik benieuwd naar de financiële paragraaf. Het valt mij wel erg tegen dat het kabinet tot nu toe de plannen, voor zover het er naar uitziet, wil laten bekostigen door de provincies en de gemeenten. Ik heb nog niet vernomen dat er extra geld voor beleid van de regering komt,” zegt de Zaanse wethouder enigszins verbeten.
Recent nam defensie minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) met een pennenstreek de beslissing geen ‘kruisraketten’ meer aan te schaffen. Piet Keijzer: “Zo’n beslissing is makkelijker te nemen dan het aanschaffen van de Joint Strike Fighter (JSF). Toch vind ik deze werkmethode hoopvol, want dat kan daadkrachtig beleid opleveren.”

Financieel probleem

Het IKTC (Industrieel Kennis- en Technologie Centrum) in Zaandam werd in 2001 opgericht door de gemeente, het onderwijs en het Zaanse bedrijfsleven. De eerste jaren kon het centrum financieel goed draaien. Echter vanaf 2004 draaide het IKTC verlies. Schulden werden opgebouwd, zodanig dat wethouder Harm Jan Egberts (financiën) in de problemen kwam. Hij had zelfs aan interim burgemeester Tonny van de Vondervoort zijn ontslag aangeboden. Stevig werd in het Zaanse college hierover gesproken. Het ontslag van Egberts ging niet door.
Om de schade te beperken gaat het Regiocollege (ROC) verhuizen naar het naastgelegen gebouw van het IKTC. Hiermee heeft het IKTC een nieuwe huurder voor het pand. De vrijgekomen ruimte zal anders ingedeeld worden door onder meer woontorens te bouwen.
Piet Keijzer over de benarde financiële situatie van het IKTC: “De schulden zijn gekomen door veel te rooskleurige verwachtingen en veel te laat bijsturen bij tegenvallers. Harm Jan Egberts wilde politieke consequenties trekken, want hij zat echt met dit probleem in zijn maag. Overigens het ontslag van een wethouder is aan de gemeenteraad.”

Sloop Kleurenbuurt

De Zaanse woningcorporatie ZVH en de projectontwikkelaars Kristal en Bouwfonds hebben het voornemen in 2010 te starten met nieuwbouwwoningen in de Zaandamse Kleurenbuurt. Hiervoor zouden eerst de dertien etages hoge flats gesloopt moeten worden. Een forse ingreep in deze buurt. Middels ‘huiskamergesprekken’ worden de bewoners door ZVH betrokken bij het opstellen van de plannen.
“Ik heb hier nog geen mening over, want ik wil eerst het uiteindelijke masterplan zien. ZVH houdt mij op de hoogte. Het is een prima zaak dat ZVH de bewoners hier zo intensief bij betrekt. Een eventuele sloop kan op zijn vroegst pas over vier jaar plaatsvinden, dus ook een eventuele sloopvergunning is nog lang niet aan de orde. De Kleurenbuurt is een belangrijk gebied met flats, winkels en sportaccommodaties, daar zullen toch goede oplossingen voor moeten komen. Een wens van mijn kant is dat er seniorenwoningen gebouwd worden,” aldus de wethouder wonen Piet Keijzer.

Verkoop Zaanse Schans

De Stichting Zaanse Schans heeft het voornemen om de 35 bedrijfspanden en woningen op de Zaanse Schans te verkopen. Geldgebrek is de reden van deze noodgreep. Onderhoud en restauratie zijn door de stichting niet meer op te brengen. Door de verkoop is de hoop gevestigd om het circa vier miljoen euro tekort weg te werken en reserves te hebben voor investeringen. De stichting moest de eventuele verkoop voorleggen aan het college. De burgemeester en wethouders hebben besloten deze zaak te bespreken in de gemeenteraad teneinde tot besluitvorming te komen.
“Wij hebben geld beschikbaar gesteld voor achterstallig onderhoud, maar dat dekt de lading niet. Door verkoop van de panden levert het extra rendement op. Nu kosten die panden alleen maar geld. Hekken met tolpoortjes moeten wij absoluut niet willen, want de Zaanse Schans moet vrij toegankelijk blijven. Dat kan ook niet anders, want de wegen en paden zijn gemeentelijk bezit en openbaar gebied,” zegt Piet Keijzer over het voornemen.
De wethouder zou zelfs graag de Zaanse Schans uitgebreid willen zien. “Nu heb je alleen woningen die van rijke mensen afkomstig zijn. Zaanse arbeiderswoningen staan er niet. Het zou toch mooi zijn hiervan een serie na te bouwen. Er zijn ongetwijfeld bouwtekeningen van dergelijke woningen.”
De naastgelegen Kalverpolder zal in de toekomst ook aan veranderingen onderhevig zijn. Piet Keijzer zou er graag ‘zorgboerderijen’ zien, zodat zorg en gebiedsbeheer samen kunnen gaan met toerisme. Voordat het allemaal zover komt zal het college met de gemeenteraad het debat aangaan.

U bent hier