h

Gemeente en Zaanse jongeren helpen Ama’s

23 mei 2007

Gemeente en Zaanse jongeren helpen Ama’s


Door: Willem Croese


Zaandam – De komst van het ‘huiskamerproject’ aan de Rozengracht voor ex-Ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) is voor Piet Keijzer (SP) een belangrijke zaak. “Ik vind dat deze jongeren niet op straat moeten rondzwerven. Met dit project willen wij voorkomen dat zij in de prostitutie, criminaliteit of illegaliteit terechtkomen,” stelt de Zaanse wethouder Integratie.

De lancering van het huiskamerproject in Zaanstad staat niet op zich. De Alkmaarse wethouder Integratie Wim van Veen (GroenLinks) nam het initiatief door zijn SP collega wethouders Hilde van der Molen (Haarlem) en Piet Keijzer (Zaanstad) in te schakelen. Samen zocht het drietal naar de weg voor ex-Ama’s die 18 jaar en ouder zijn. De provincie Noord-Holland zegde toe de helft te betalen. Verder heeft iedere gemeente een eigen deel in de kosten. Voor de drie ‘perspectiefprojecten’ werd één coördinator aangesteld die de zaken regelt en afstemt, zoals juridische kwesties.

Ervaringen

“Op dit moment heeft Utrecht de oudste ervaringen in Nederland met zo’n project. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayarak (PvdA) onderkent het probleem van deze groep jongeren, dit in tegenstelling tot haar voorganger Rita Verdonk (VVD). Wij verwachten een welwillende samenwerking, tevens zullen wij het gesprek aangaan met de staatssecretaris,” zegt Piet Keijzer.
Volgens de Zaanse wethouder is het niet uit te sluiten dat het project een aantrekkingskracht zou kunnen hebben op jonge asielzoekers uit andere gemeenten. De kosten zullen dan verhaald worden bij die andere gemeenten. “Dat zij dan zo,” aldus Piet Keijzer. Het project in Zaanstad duurt een jaar. Na dit jaar zal besproken worden hoe succesvol het is gebleken om een gemeentelijk pand en inzet vrij te stellen.
Momenteel staat het pand leeg aan de Rozengracht in Zaandam. De wethouder Piet Keijzer weet te melden dat het pand door Zwerk 5 opgeknapt gaat worden. Zwerk5 is een Zaanse werkervaringinstelling voor jonge werklozen uit de streek. “Zo snijdt ook dat mes aan twee kanten. Werkloze jongeren die hun leeftijdsgenoten op die manier helpen is uniek,” zegt hij.

U bent hier